Filu Opublikowano 25 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2005 No więc przecież właśnie tak sądziełem, że w baku jest odpowietrzenie i logiczne, że paliwo paruje i możliwe, że ubywa z niego jakiś ważnych składników.Ale moje pytanie dotyczyło właśnie kanistrów metalowych. Wydaje mi się jak każdemu z waszych powyższych wypowiedzi, że w kanistrze nic sie nie starzeje, ani nie ubywa jak już pisałem. Dlatego zaciekawiła mnie wypowiedź markanta, w której napisał, że w kanistrze też paliwo się starzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wazzabii Opublikowano 25 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2005 moze utleniaja sie jakies skladniki, ale watpie w to bo jak wczesniej ktos napisal, skladowano karnistry w bunkrach i sie nie starzalo, bo inaczej by tego chyba nie robili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marknt Opublikowano 25 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2005 Wyjaśnij mi to, ponieważ to, że w baku benzyna paruje jest dla mnie logiczne z racji jego nieszczelności, jednak kanister jest całkowicie szczelny (metalowy) i nie mam pojęcia w jaki sposób benzyna ma się starzeć. Skoro tam się starzeje to tak samo starzeje się na stacji benzynowej oraz w rafineri w ogromnych silosach można pod korek paliwa zakręcić torebke z folii plastikowej i już zrobisz sobie kanister , nie będzie odpowietrzenia .Tylko ,że etylina ma to do siebie ,ze się starzeje z biegiem czasu (cokolwiek to oznacza) , ale przez kilka miesięcy zimowych , czy ją zostawisz w baku czy na podwórku w plastikowej butece , to nie ma znaczenia , chyba że zbierasz zapasy na 10 lat i pewmie też byś nie odczuł na moto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoki Opublikowano 25 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2005 wy tu sobie gadu-gadu o karnistrach i utlenianiu, wietrzeniu benzyny a tu nie trzeba chowac, zbierac, magazynowac tylko jezdzic. snieg sie stopil i jest rewelacyjnie. nie jesc makowca i sledzi tylko na moto i w las :D wesolych swiat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marknt Opublikowano 25 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2005 snieg sie stopil i jest rewelacyjnie. nie jesc makowca i sledzi tylko na moto i w las wesolych swiat. WESOŁYCH ŚWIĄT!!!Śnieg się nie stopił tylko ciągle dokłada , już pokrywa ok. 1 metra w terenie , na drodze bandy na wysokość samochodu , tylko narty , motor pod dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eloelo Opublikowano 25 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2005 WESOŁYCH ŚWIĄT!!!Śnieg się nie stopił tylko ciągle dokłada , już pokrywa ok. 1 metra w terenie , na drodze bandy na wysokość samochodu , tylko narty , motor pod dach.zobacz gdzie mieszkasz ty,a gdzie kolega czoki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filu Opublikowano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2005 Wyjaśnij mi to, ponieważ to, że w baku benzyna paruje jest dla mnie logiczne z racji jego nieszczelności, jednak kanister jest całkowicie szczelny (metalowy) i nie mam pojęcia w jaki sposób benzyna ma się starzeć. Skoro tam się starzeje to tak samo starzeje się na stacji benzynowej oraz w rafineri w ogromnych silosach można pod korek paliwa zakręcić torebke z folii plastikowej i już zrobisz sobie kanister , nie będzie odpowietrzenia .Tylko ,że etylina ma to do siebie ,ze się starzeje z biegiem czasu (cokolwiek to oznacza) , ale przez kilka miesięcy zimowych , czy ją zostawisz w baku czy na podwórku w plastikowej butece , to nie ma znaczenia , chyba że zbierasz zapasy na 10 lat i pewmie też byś nie odczuł na moto. Chodzi mi o kanister metalowy :evil:Nie ma od żadnego opdowietrzenia, dodatkowo ma uszczelkę gumową pod korkiem.I ciekawi mnie własnie to, że beznyna rzekomo się starzeje.Tak więc idąć dalej starzeje się też na stacji, np jak stoi tam 3 miesiące? Nie?? Tak samo w petrochemi. Wiadomo, że popyt na benzyne jest duży i być może nie trzymają jej tam po pare miesięcy :evil:Myślę jednak, że jeśli kanister jest szczelnie zamknięty to napewno benzyna mniej straci swojej "mocy" niż w baku. A wszystko przez to, że........... kupiłem kanister wachy i nie przypuszczałem, że już nie będę jeździł :evil: I teraz mnie tu straszycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam87 Opublikowano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2005 Tak więc idąć dalej starzeje się też na stacji, np jak stoi tam 3 miesiące?Oczywiście że tak. Na stacji benzynowej musisz mieć zawory odpowietrzające bo w końcu tam ze zbiorników cały czas benzyna ubywa i nie może być szczelnie zbiornik zamknięty bo by sie zapowietrzył. W metalowym kanistrze, który stoi szczelnie zamknięty w piwnicy to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PomyK Opublikowano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2005 marknt napisał:WESOŁYCH ŚWIĄT!!! Śnieg się nie stopił tylko ciągle dokłada , już pokrywa ok. 1 metra w terenie , na drodze bandy na wysokość samochodu , tylko narty , motor pod dach. zobacz gdzie mieszkasz ty,a gdzie kolega czoki Nom a ja w Rzeszowie i lipa śniegu nie ma ...jest ale z 2cm :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2005 Foty z dzisiejszego smigania, bylo super :evil:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eloelo Opublikowano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2005 Ale macie fajną zime :evil:A u nas ch*j*ia z grzybnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduro-bubbaa Opublikowano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2005 no i wlasnie ok tak musial bym kolcowac opony a tak mozna sie jakos ustawic i posmigac 5 stopni sloneczko ma byc w srode to se polatamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heiduk Opublikowano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2005 no u mnie też nie ma śniegu, ale jak spadł oczywiście wyjechałem, super jest jak wciepuje sie 3 bieg a koło dalej bugsuje, a jak dupą ciepie na bok :evil: * Proszę zacząć pisać po polsku!! - Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stopowicz Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Jazda po sniegu jest super! Nawet zrobilem sobie opone ze sróbami do DT ale motor szprzedalemi maszyna stoi a w mojej YZ felga jest o cal wieksza wiec nie pasuje;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wazzabii Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 ja sniegu nie lubie, ostatnio katowalem przez las, sniegu po osie, w jedna strone bylo spoko, 60km/h lecialem po koleinach i fajnie bylo, ale przebilem tylna opone :notworthy: musialem ja pompowac pompka reczna u Yosariana w garazu, nastepnie szybki manewr do kuzyna ktory mieszkal niedaleko, napompowalem kompresorem i rura przez las do domu, nie wiem czemu ale rzucalo masakrycznie, a powietrza bylo duzo, schodzilo bardzo powoli, latalem od jednej strony drogi do drugiej :? az w koncu tak mnie wyrzucilo w bok, wcisnalem obwa heble, kola sie zablokowaly i wpadlem w zaspe, wyciagnalem motor, postawilem i zwijalem sie 5 minut z bolu, tak mnie paluchy bolaly z zimna ;) liscie+2 pary rekawiczek w tym jedne polarowe nie pomogly ;) przewialo na koncowkach palcow...skatowany dojechalem do garazu, postawilem motor na ceglach, wyciagnalem kluczyk, dalem go dziewczynie o powiedzialem zeby mi go nie dawala do wiosny, zalamalem sie w lesie ze nie dojade :P jakies fatum jest nade mna chyba ... opony przebijam caly czas :) masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi