Skocz do zawartości

Co przerobić przy zmianie pojemności?

Inhalt
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pytałem już o to, ale nie uzyskałem odpowiedzi. Próbuję jeszcze raz.

Czy może mi ktoś podpowiedzieć, co z pozostałymi przeróbkami po zmianie cylindra na większy (Yahaha DT50 z garem akcesoryjnym 80 cm3)?

Co jeszcze powinienem wymienić, żeby to chodziło dobrze?

Czy do większego cylindra nie potrzeba więcej mieszanki?

Czy średnica gardzieli w gaźniku nie musi być większa, bo skok ten sam (wału nie zmieniam), a pojemność większa więc musi być większa średnica tłoka.

Co w wydechem? Czy puszka zestrojona na rezonans dla 50 cm3 będzie dobrze działać na 73 cm3 (czy inne 80 cm3)?

Nie wierzę, że nikt nie zwiększał garnka i nie wie co się robi przy okazji.

Dzięki Stary. Bardzo mi pomogłeś. Właśnie na takie odpowiedzi zawsze liczę, gdy pytam o coś w dziale "mechanika".

A co do zmian, to popatrz na ogłoszenia i aukcje na allegro. Gdyby nikt nie kupował do DT50 większych cylindrów (np 73 cm3 lub 80 cm3), to nie byłoby takich motorowerów do sprzedania i cylindrów do kupienia. A firma Mieloch miałaby mniejsze obroty.

Proszę o odpowiedź innych forumowiczów, którzy mają coś do powiedzenia w interesującym mnie temacie.

No wiec przy tuningu na 70-80cc

Po pierwsze gaźnik- większe

po drugie- w pełni odblokowany dyfuzor i końcówka

po trzecie i bardzo ważne- przereobienie filtra powietrza tak aby dostarczał je w dobrej ilości. Czyli trzeba zrobić więcej otworow dla powietrza wlatującego do filtra!

Możesz zastosować do dt 50 gaźnik od 80.

Teraz już wiem. Co do szczegółów to będę ewentualnie pytał jak się dokładnie zorientuję co i za ile można kupić na bajzlach i w sklepach (też allegro). Wiem już jednak o co pytać i jaki będzie zakres przeróbek.

Bardzo dziękuję.

P.S. Jeśli jeszcze ktoś dopisze swoje 3 grosze, to chętnie doczytam.

co do zmiany gaznika to mam nadzieje ze przekroj dolotu w cylindze (przekroj ewentualnego krocca) tez jest zwiekszony. Jezeli dasz wiekszy gaznik, a kanal dolotowy nie bedzie odpowiedni do gardzieli to nic to nie pomoze. Jezeli kanal dolotowy jest taki sam to trzeba by zamiast gaznika dysze zmienic.