Skocz do zawartości

klasy w wyscigach

MarianKa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Fachmani od szorowania kolanem, może mi ktoś w przystępny sposób wyjasnic, czym się różnią poszczególne klasy wyścigowe? Superstocki, superbiki, stocksporty i jak sie to wszystko tam nazywa. W dodatku coś tam w bieżącym sezonie pozmieniali w tych nazwach i już całkiem jestem skołowany.

Które maja jaka pojemność i jakie sa te dozwolone przeróbki?

Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa]

Superstock - dawny stocksport. Czyli rzędowki 750 i 1000 i Vtwiny 1000. Praktycznie zakaz przerobek - jedynie wydech, lagi, przewody hamulcowe, komputer mozna przeprogramowac, ale tylko ten seryjny. W praktyce wielu uzywa jednak PowerCommanderow.

Superbike - jak wyżej, z tym ze full rasowanie silnika.

Supersport - rzedowe 600 i Vtviny 750 - dozwolone przerobki chyba takie same jak w Superbike, ale np nie moga uzywac opon typu slick.

Ogolnie - jak w nazwie klasy jest stock (stocksport, superstock itd) to motocykle jada na seryjnych silnikach.

PS. To co napisalem to tylko moja (uboga) zreszta wiedza i przepraszam za ewentulane niescislosci czy bledy :)

pozdro, Zimer

Oj chyba nie tak do końca z tymi klasami napisałeś-w Superstock 1000 można dodatkowo np. zwiększać stopień sprężania.W Superbikach można także wymienić koła,amortyzatory itp.co np. nie jest dozwolone w Supersportach i Superstockach(można tylko zmieniać zaworki,sprężyny w zawieszeniu itp.).Ogólnie w Superbikach jest dozwolonych najwięcej przeróbek(chyba tylko blok silnika i rama muszą pozostać bez zmian),potem Supersporty(dozwolone troche przeróbek silnika jak np. sportowe wałki rozrządu itp.ale sporo częsci musi zostać seryjnych,Superstocki są najbardziej zbliżone do seryjnych.

• 2 tygodnie później...

Co do tym klas to wydaje mi sie że sami sie pogubili co w jakiej mozna a co nie. Wydaj mi się ze powinni zdecydować sie na rodzielenie albo full tuning albo seryjne, było by przynajmniej jasno i bez zarzutów i bezsensownych protestów i takich tam bzdur o których widzą znawcy wyścigów.

• 2 tygodnie później...
Superstock - dawny stocksport. Czyli rzędowki 750 i 1000 i Vtwiny 1000.

Taki rozrzut pojemności w jednej klasie?

Rozrzut jest ale w praktyce startują tylko R4 1000ccm bo mają najwięcej mocy fabrycznie.
Co do tym klas to wydaje mi sie że sami sie pogubili co w jakiej mozna a co nie. Wydaj mi się ze powinni zdecydować sie na rodzielenie albo full tuning albo seryjne, było by przynajmniej jasno i bez zarzutów i bezsensownych protestów i takich tam bzdur o których widzą znawcy wyścigów.
No i jest że Superbike są full tuning a Stocksporty-ogólnie seryjne-no były różne przeboje z protestami jak np.klakson-ale tu z tego co się orientuje była różnica między przepisami czeskimi i polskimi.A inne to są po prostu oszustwa zawodników jak np. nieseryjny komputer itp.A najbardziej seryjne to są najczęsciej klasy markowe(choć nawet tu dochodziło do nieporozumień i naginania przepisów jak np. sprawa opon w GS 500Cup)

• 3 miesiące temu...

Rozrzut to naleciałość historyczna klasy, bo jeszcze kilka sezonów wstecz w superbike nie jeździły rzędowe 1000 tylko max 750, żeby skompensować różnicę do Twinów 1000, dlatego jeszcze niedawno były motocykle japońskie sportowe z silnikami V, jak Honda VTR SP2, na której mistrzem został Texas Tornado Colin Edwards, czy nieco już wcześniej zapomniany Suzuki TL1000S, którego w tej klasie zastąpił potem GSX-R750, którego klasa wymiera!!! Jednak jak się okazało, że żadna 750 nie jest w stanie zbliżyć się do Ducati, to dopuszczono 1000 w R4 i tyle, że problem pojawił się dla goniących GSX-R1000 i Ducati, ale zobaczymy co w tym roku?!

Pozdro

Łukasz

Przechowalnia motocykli i skuterów - Warszawa i okolice www.motozima.pl