Skocz do zawartości

Yamaha MT 01 ( MT01, MT-01 )

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jak kupiłem moto to miał zalane w serwisie Yamahy 15W40 (tak przynajmniej wynikało z dokumentów jakie przekazał mi poprzedni właściciel) ale było słychać taki delikatny szum podczas pracy silnika na wolnych obrotach, Wymieniłem olej na Castrol 20W40 i odrazu szumu nie słychac.

A ten Castrol 20W40 to jaki jest: mineralny, syntetyk czy półsyntetyk ?

Filtr za 25zł to nie jest wydatek wiec można go wymieniać każdorazowo z olejem. Przynajmniej ja tak robię.

A jeśli chodzi o pompę paliwa w zbiorniku paliwa to wystarczy trochę sprawne paluszki, delikatnie pozdejmować wężyki pamiętając gdzie który był, odłączyć wtyczki z przewodami odkręcić śruby przy pompie od dołu zbiornika. Nie wiem tylko jak będzie z uszczelnieniem pompy bo tam jest oring i ponowne jego założenie może nie uszczelnić dobrze.

W Service Manual jest dokladnie pokazane wymiana pompy.

MOTOCYKLE SĄ JAK WÓDKA,PRAWDZIWA JAZDA ZACZYNA SIE OD LITRA

Drodzy koledzy co do oleju silnikowego było poruszane już wiele tematów ale ja i tak dodam swoje 3 grosze :) Obecnie jestem na etapie oczekiwania na zamówiony olej firmy AMSOIL 20W50 pełny syntetyk który wg testów wykonanych przez niezależnych specjalistów jest jak na razie niedościgniony przez konkurencję którą zostawia ostro w tyle (a jego koszt waha się w okolicach 45zł/1L). Mogę polecić Wam także olej Mobil1 20w50 specjalnie przygotowany do ogromnych serduszek takie jakie mamy zamontowane u nas w motocyklach lecz tez jest on niedostępny w naszym kraju. Czasem warto wydać kilka zł więcej żeby zapewnić optymalną ochronę naszym jednośladom i wiem to z własnego doświadczenia!!! Na początku w moim byłym motocyklu jeździłem na Castrolu tak jak zalecała Yamaha lecz gdy zaczęły się kłopoty ze sprzęgłem posłuchałem znajomego który mi zaleciał wymianę oleju która jest znacznie tańsza i mniej czasochłonna niż wymiana sprzęgła i zalałem olej Bel-Ray 20w50 syntetyczny i faktyczne odczuwalna była znaczna poprawa. Jak tylko dosiadłem swoją MT to zalałem właśnie tą oliwę i w porównaniu do wcześniejszego zgrzytu przy włączaniu biegów wchodziły one jak w masełko :) No ale skoro mogę mieć coś jeszcze lepszego za tą samą kasę to czemu nie i właśnie padło na AMSOIL

Jezeli nie jezdzisz a moto stoi w ogrzewanym pomieszczeniu zalany syntetykiem badz polsyntetykiem to przez kilka lat nie musisz go zmieniac. Z tym ze po co kupowac moto ktore bedzie nie uzywane :icon_rolleyes:

Mam prace sezonową , jak jest pogoda na jazde to muszę pracować a jak pada deszcz lub śnieg to mi odchodzi ochota na śmiganie. W tym sezonie będzie inaczej , w czerwcu mam urlop i lecę w trase na MT-Q

Przymierzam się do zakupu tankbaga i zastanawiam się jaki , na paski czy z magnesami .

W MTQ powierzchnia zbiornika mocno opada więc raczej nie każda torba będzie pasować.

Może ktoś już przerabiał ten temat i ma jakieś doświadczenie w pakowaniu bagaży.

Torby lub kufry boczne raczj się nie sprawdzą.

Przymierzam się do zakupu tankbaga i zastanawiam się jaki , na paski czy z magnesami .

W MTQ powierzchnia zbiornika mocno opada więc raczej nie każda torba będzie pasować.

Może ktoś już przerabiał ten temat i ma jakieś doświadczenie w pakowaniu bagaży.

Torby lub kufry boczne raczj się nie sprawdzą.

Ja kupiłem tankbaga MotoDetail, na magnesy i paski. Nie dotyka całej powierzchni zbiornika, ale daje radę. Yamaha produkuje akcesoryjne tankbagi do MT, ale za kupe kasy ...

Dodatkowo kupiłem bagażnik Hepco&Becker'a. Ma drobną wadę: ładowność do 5 kg :icon_eek:

Kilka postów wyżej masz wypowiedź kolegi, który wzmocnił sobie mocowania poprzez wstrzelenie gwintowanych tulejek w miejsce palstikowych i ładuje kufer na maxa.

Na stronie brytyjskiej posiadaczy MT koleś pokazał na zdjęciach jak pakuje klamoty na swego MT:

Zdjęcie niezaładowane/zbyt duże

Zdjęcie niezaładowane/zbyt duże

Mam tylko drobną wątpliwość czy osłony wydechów nie ulegają zniszczeniu - otarciu przy takim ładowaniu bagażu. Podczas drogi zawsze dostanie się tam trochę syfu między sakwę a osłonę i będzie się ocierało ...

Na ebay-u widziałem tez torbę specjalnie do mt-eka bo tak naprawdę to nie ma za dużego wyboru torba na zbiornik bądź kufer H&B no może jeszcze jakieś torby przez siedzenie choć widziałem na forum węgierskim zdjęcia z bocznymi kuframi ale to już był krążownik takie coś

http://www.mt01.hu/forum/viewtopic.php?f=2...fd267b1d137d4e1

i od FZ1N lampy ładują nawet to stroi

http://www.mt01.hu/forum/viewtopic.php?f=2...fd267b1d137d4e1

Mam tylko drobną wątpliwość czy osłony wydechów nie ulegają zniszczeniu - otarciu przy takim ładowaniu bagażu. Podczas drogi zawsze dostanie się tam trochę syfu między sakwę a osłonę i będzie się ocierało ...

śmiało mogę polecić taki system sakw bocznych (obecnie mam takie moto-detail) pod warunkiem ze kupisz sobie taką matę firmy metro, dotniesz sobie na odpowiedni wymiar, przełożysz pod siedzeniem i na osłony wydechów. Taki sam zabieg polecam pod torbę na zbiornik. Koszt takiej maty to około 30 zł na Alledrogo.

Warto zakupić także folie (też allegro) bezbarwną przylepną którą można wiele razy przyklejać np pod sakwy lub w miejsce styku paska od tankbaga ze zbiornikiem lub pokrywką zbiornika

Co do torby na zbiornik ja mam oryginalną torbę Yamahy montowaną na paski może nie jest zbyt pakowna ale smar do łańcucha, mapa, aparat i kondomik przeciwdeszczowy zawsze się zmieszczą