Skocz do zawartości

Licznik w S51

Gość ZubZero
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po spektakularnym przekręceniu się wskazówki w śp. rometowskim liczniku zamontowałem w swoim sprzęcie cudo z poszerzoną do 80 km/h skalą (link poniżej):

http://tinypic.com/dwrq5s.jpg

przyznaję, że przez dłuższy czas nie miałem licznika, a poprzedni już dawno poleciał na złom...

i tu zaczyna się problem:

Licznik ma indeks k=1 (wybite na tyle korpusu) a niestety nie wiem czy w Simsonie taki indeks jest stosowany, bo licznik kosmicznie zaniża prędkość. Dla przykładu na prostej wyciągam 70 km/h (mierzone w jadącym obok samochodzie), zaś licznik pokazuje ledwie 40 km/h.

Licznik kilometrów oczywiście kantuje tak samo jak prędkościomierz.

Ciekawe, że przyrost prędkości na liczniku jest płynny, zgodny z przyspieszaniem maszyny. Nie szarpie wskazówką, więc linka się nie blokuje w pancerzu, a elementy napędu licznika w silniku już były wymieniane.

Żadna z części silnika mogąca wpłynąć na fałszowanie wskazań (zębatki) nie została podmieniona na inną, nieoryginalną, więc jedyne co może być to ten indeks licznika.

Jaką wartość indeksu "k" w waszych Simsonach mają liczniki??

Pozdrawiam

Hmmm... źle zrozumiałeś. Posiadam S51 - miałem kiedyś licznik (prawdopodobnie coś rometowskiego) ale wymieniłem go na inny, nowy (jeszcze specjalnie prosiłem gościa o licznik do Simka), a ten nowy skubaniec pokazuje zaniżone prędkości.

Tyle gwoli wyjaśnienia

Przy okazji pytam użytkowników Simsonów jaki parametr przełożenia mają ich liczniki, bo chcę dojść do tego gdzie leży problem.

Pozdrawiam

Dzięki za posty, ale kochani... czytajcie ze zrozumieniem, bo odpowiedzi na wasze, słuszne sugestie, podałem juz w pierwszym poście...

Można tam przeczytać, że...

@misiek775, @KingNothing -> "Żadna z części silnika mogąca wpłynąć na fałszowanie wskazań (zębatki) nie została podmieniona na inną, nieoryginalną, więc jedyne co może być to ten indeks licznika."

@SimsonFun ->"a elementy napędu licznika w silniku już były wymieniane."

Odnośnie napędu licznika, to miałem już dwa komplety: 1. wszystkie elementy metalowe (nic się nie zdarło ani wytarło na nim) 2. plastikowy (ten też jest w porządku)

Jeszcze raz dzięki za sugestie. Może ktoś jednak w Simku da radę odczytać (jeżeli ma to wybite na liczniku) wspomniany przeze mnie indeks przełożenia "k"...

Taką opcję miałem w planach.... przy okazji - znalazłem dziś u znajomego identyczny licznik jak przekręciłem: polska konstrukcja firmy Mera - solidna firma, solidny sprzęt

Z tyłu ma opis przełożenia 1:1000 - coś w tym musi być... śledztwo w toku...

A ja mam tak ze mi linka wpada zbyt gleboko do napedu i nie dziala wogole wtedy licznik. Ale ze zaniza troche to juz inna sprawa. Napisz co ci z tego sledztwa wyniklo, bo jestem ciekawy. Fajnie by bylo gdyby do roznych zebatek byly rozne liczniki...

[ Dopisane: 04-10-2005, 17:12 ]

Moj licznik ma k=100 i jest do 80 km/h