Skocz do zawartości

50-tki smigające 80 - 120 kmh co o tym myślicie??

brudny_harry89
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Aha to jeszcze musze sobie dać luzu' date=' mechanik radził mi jeździć do 6 tyś obrotów i nieraz na prostej mam dogazować do ok 8 - 9 tyś aby opiłki metalu wyleciały sobie wydechem by się nie gromadziło to w cylindrze :roll:[/quote'] :-) tylko uwazaj na iskry jak się będą sypać z tłumika ... powiedz co to za mechanik i co za tłok :?: :) 8) naprawde jak szlifierka :-)

Witam ja mam honde mbx 80 po tuningu i na prostej wyciąga tylko 105 km/h na 10 tyś obrotach.... Jeszcze jest on na dotarciu zaledwie 280 km... ma większą mieszanke oleju' date=' wymieniłem w nim tłok bo membrana strzeliła i poprzedni tłoczek nadawał sie do wyżucenia...[/quote']

ty sobie jaja robisz??? bo jak dla mnie to niewyglada to powaznie...

W trakcie docierania jest wskazane nie trzymania silników na stalych obrotach.Trzeba raz mieć wyższe obroty a raz niższe,nie można trzymać na jednakowych obrotach,ani przegrzewać,ani robić szybkich startów.Co 20km stop aby silnik sobie lekko ostygl.

Ps.Ja tak docieralem.Przez pierwsze 500km nie przekraczalem 50-60kmh,po 700-800km już jeździlem normalnie :arrow: zmiana biegów w zakresie obrotów 8-9tyś... :) Inaczej RS'ka wogule nie idzie! 8)

Ja wyznaję zasadę, że im ostrzej dotarty silnik, tym lepiej popracuje w przyszłości :) Przez pierwsze 100 km jechałem max 50 km/h, a potem max 70. Tylko że podczas przyspieszania wkręcałem się na jakieś 5300 obr/min (bez śmiechów, mam MZ TS 150 :) ), a potem 2 km spokojnie poniżej 70-80 km/h. Potem następne skrzyżowanie, i znowu ostre przyspieszenie i na prostej max 70-80 km/h. Obecnie zrobiłem już prawie 200 km od początku docierania, i chociaż 2 razy byłem bardzo blisko zatarcia, to nie żałuję. A czy dobry to sposób, zobaczymy za 500 km :? swoją drogą to mój pierwszy "poważny" motor, i w miarę niedrobi, dlatego ewentualne błędy są mniej kosztowne, niż np. w japońcach. Człowiek uczy się całe życie, a nie ma to jak własne doświadczenia. :P

ty sobie jaja robisz??? bo jak dla mnie to niewyglada to powaznie...

Pfff jaj sobie nie robie tylko sprawdziłem go ile wyciśnie.... Teraz chodzi jak zegarek :] pali dosłownie z 1 kopa jak jest silnik zimny... I po dotarciu spróbuje zamknąć licznik :twisted: napewno sie uda ;)

I po dotarciu spróbuje zamknąć licznik  napewno sie uda

Przy takim docieraniu,jeżeli masz na budziku 60kmh to powinno sie udać. :?

Po co docierac?

Przecież ktoś wymyślil definicje docierania i powinno sie jej przestrzegać.Jakby docieranie nic nie dawalo to slowa ''docieranie'' by wogule nie bylo.