Gość KrzyChules Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 okres pełnego docierania to 1000 km :)po 500 juz mozna leciutko przyciskac ( zeby pracował na roznych predkosciach obrotowych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkamil4 Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 Aha to jeszcze musze sobie dać luzu, mechanik radził mi jeździć do 6 tyś obrotów i nieraz na prostej mam dogazować do ok 8 - 9 tyś aby opiłki metalu wyleciały sobie wydechem by się nie gromadziło to w cylindrze :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwy_ Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 opiłki metalu wyleciały sobie wydechem by się nie gromadziło to w cylindrze A skąd mająbyć niby te opilki?Tarke Ci zamontowali w środku?Jeżeli czegos niewiem,to prosze-uświadomcie mnie! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaWaK Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 Aha to jeszcze musze sobie dać luzu' date=' mechanik radził mi jeździć do 6 tyś obrotów i nieraz na prostej mam dogazować do ok 8 - 9 tyś aby opiłki metalu wyleciały sobie wydechem by się nie gromadziło to w cylindrze :roll:[/quote'] :-) tylko uwazaj na iskry jak się będą sypać z tłumika ... powiedz co to za mechanik i co za tłok :?: :) 8) naprawde jak szlifierka :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_krisss Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 no ja słyszałem że pełne dotarcie to 1000km i nieprzekraczać 45km/h i niepiłować na biegu-żeby nie wchodził na wys. obroty... Pozdro i nieszale nim tak bo szkoda moto!! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaWaK Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 trzeba stopniowo do przejechanych kilometrów dobierac styl jazdy ... oczywiscie nie na maxa tylko spokojnie ... noi tez za spokojnie niemozna smigać tylko z umiarem :) do tego 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomaszek Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 Ja docieralem 500km i jest ok. Zrobilem juz okolo 1000km od wymiany tloka i nic sie nie dzieje. Przed tym jezdzilem 40-45 km/h. Jak bedziesz teraz sprawdzal ile masz vmax to licz sie z tym, ze niedlugo kupisz kolejny tlok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KrzyChules Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 jak bedziesz jezdzil w okresie docierania tylko do 6 tys to potem bedzie muł dlatego pisze ze od 500 mozna juz conieco :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 Witam ja mam honde mbx 80 po tuningu i na prostej wyciąga tylko 105 km/h na 10 tyś obrotach.... Jeszcze jest on na dotarciu zaledwie 280 km... ma większą mieszanke oleju' date=' wymieniłem w nim tłok bo membrana strzeliła i poprzedni tłoczek nadawał sie do wyżucenia...[/quote']ty sobie jaja robisz??? bo jak dla mnie to niewyglada to powaznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brys Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 Docieranie dwusówa nie polega na trzymaniu się minimalnbych obrotów...Polecam książkę Tadeusza Rychtera: "Tajniki Silników Dwusówowych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwy_ Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 W trakcie docierania jest wskazane nie trzymania silników na stalych obrotach.Trzeba raz mieć wyższe obroty a raz niższe,nie można trzymać na jednakowych obrotach,ani przegrzewać,ani robić szybkich startów.Co 20km stop aby silnik sobie lekko ostygl. Ps.Ja tak docieralem.Przez pierwsze 500km nie przekraczalem 50-60kmh,po 700-800km już jeździlem normalnie :arrow: zmiana biegów w zakresie obrotów 8-9tyś... :) Inaczej RS'ka wogule nie idzie! 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciowiec Opublikowano 6 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2005 Ja wyznaję zasadę, że im ostrzej dotarty silnik, tym lepiej popracuje w przyszłości :) Przez pierwsze 100 km jechałem max 50 km/h, a potem max 70. Tylko że podczas przyspieszania wkręcałem się na jakieś 5300 obr/min (bez śmiechów, mam MZ TS 150 :) ), a potem 2 km spokojnie poniżej 70-80 km/h. Potem następne skrzyżowanie, i znowu ostre przyspieszenie i na prostej max 70-80 km/h. Obecnie zrobiłem już prawie 200 km od początku docierania, i chociaż 2 razy byłem bardzo blisko zatarcia, to nie żałuję. A czy dobry to sposób, zobaczymy za 500 km :? swoją drogą to mój pierwszy "poważny" motor, i w miarę niedrobi, dlatego ewentualne błędy są mniej kosztowne, niż np. w japońcach. Człowiek uczy się całe życie, a nie ma to jak własne doświadczenia. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomaszek Opublikowano 7 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2005 Ja tam od 500km dawalem mu juz ostro w palnik ;). Czyli praktycznie ile fabryka dala i nie ma problemu ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkamil4 Opublikowano 7 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2005 ty sobie jaja robisz??? bo jak dla mnie to niewyglada to powaznie...Pfff jaj sobie nie robie tylko sprawdziłem go ile wyciśnie.... Teraz chodzi jak zegarek :] pali dosłownie z 1 kopa jak jest silnik zimny... I po dotarciu spróbuje zamknąć licznik :twisted: napewno sie uda ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwy_ Opublikowano 8 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2005 I po dotarciu spróbuje zamknąć licznik napewno sie uda Przy takim docieraniu,jeżeli masz na budziku 60kmh to powinno sie udać. :? Po co docierac?Przecież ktoś wymyślil definicje docierania i powinno sie jej przestrzegać.Jakby docieranie nic nie dawalo to slowa ''docieranie'' by wogule nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi