zurek1976 Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Witajcie! Mam pytanie do znawców, osób, które mają lub miały do czynienia z wózkami bocznymi.Do Intrudera 1.4 zaadoptowany jest wózek boczny Jawy. Moje pytanie: pod jakim kątem cały zestaw powinien być ustawiony? Chodzi mi o:- kąt odchylenia motocykla od pionu,- kąt odchylenia wózka od pionu,- kąt zbieżności motocykla z wózkiem.Czy są też inne aspekty ustawienia zestawu? Bardzo proszę o pomoc! Pozdr.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Takich danych dokładnie Ci nie podam ale jak poruszałem się zaprzegiem to zawsze metodą prób i błedów udawało się ustawić kosz w ten sposób, że nie ściągął podczas jazdy i hamowania. Moim zdaniem najlepiej przejechać się trochę i robić korekty (no chyba, że wózek jest połaczony na sztywno z motocyklem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zurek1976 Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Problem w tym, że mocowanie wózka nie umożliwia swodobnego kręcenia śrubkami. Za każdym razem trzeba zestaw rozłączyć. Dlatego wolałbym wiedzieć jak powinien być ustawiony i zrobić to raz a porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczny student Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2005 a na jakiej ramie jest łódka? jestem ciekaw, bo ostatnio pomagam przy pewnym (patrz podpis) projekcie w ktorym montujemy łódke velorexa, ale na rame od ruska (bo mamy wrażenie ze rama od velorexa sie złoży). na ruskiej ramie jest mnóstwo możliwości ustawienia kąta nachylenia motocykla, zbieżności itd. poszukam dancyh dla rusków i podam ci wartości zalecane przez rosyjskich inżynierów ;-). na pewno moto musi być nachylone "od" kosza, a koło w koszu powinno być zbieżne do kół w motocyklu. należy ułożyć długą (trochę dłuższa od motocykla) prostą rure wzdłóż kół w motocykla, tak zeby do nich przylegała. tak samo zrobić w przypadku koła w koszu. potem zmieżyć odległości pomiedzy tymi rurami przed i za motocyklem. i ustalić zbieżność. ja mam około 12mm (mierzone 1 metr przed i 1 metr za motocyklem), mniej niż podają w instrukcjach. jeździ sie dobrze. nie można ustawić kół równolegle, ani w żadnym wypadku rozbieżnie. jednak są to dane dla sprzetów które z koszami jeżdża około 100km/h. oto obiecane dane: zbieżność 10-12mm, kąt nachylenia 2 stopniehttp://www.redmotorz.studioo.pl/technika/w...lacja_wozka.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zurek1976 Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Cały wózek z ramą jest od Jawy. Oczywiście mocowania zostały tak przerobione żeby złapać odpowiednio ramę od Intrudera. Nachylenie do środka i zbieżność - jak najbardziej się zgadzam- inaczej wsio się "rozjedzie". Będę poszukiwał kątów nastaw. Jak coś złapię to dam znać na 4um. Pozdr.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafir Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2005 w Ostrowie Wlkp jest firma zajmująca się adaptacją wózków bocznych do różnych moto. może warto zapytać ich?nazwy nie podam, bo tylko pamiętam, że w ŚM był krótki atykulik nt tej firmy...pzdr Cytuj http://www.hdceleven.pl/index.php/pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczny student Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2005 zurek1976,a powiedz mi czy moto bedzie w wahaczem z przodu czy zostaną normalne seryjne teleskopy? no i czy zostawiacie koło jawki na koszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi