Skocz do zawartości

Elektryczny kopniak

PituŚ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając starszy numer „Świata Motocykli” zobaczyłem temat „Pogromca kopniaka.”

A przecież cytuje „Nożny rozrusznik to jeden z elementów, który nieodłącznie kojarz się z motocyklem” i właśnie tym miedzy innymi różni się samochód od motoru, że w samochodzie wsiadasz wkładasz kluczyk i jedziesz a w starszych motorach i motorowerach to jest właśnie najcudowniejsze ten kopniak i jeszcze jak ci zapali z pierwszego kopa to jest super!, a nie jakiś tam guzik lub coś tam innego. Jestem zdania, że w starszych motorach nie powinno być rozrusznika elektrycznego, bo to jest ich urok!!! Ale w nowych motorach tych, co to jada 200-300km/h to trudno żeby koleś odpalał z kopniaka. I tu też jest protest wobec skuterów to nie jedzie powyżej 115km/h a ma rozrusznik elektryczny. Ale anty-skuterowy temat jeszcze założę.

A wy ludzie jak myślicie dobrze mieć rozrusznik elektryczny w zabytkowych sprzętach?

A może wolicie jak koleś z Kawasaki ZX7R uruchamia z kopniaka

jednak lepeiej się widzi jak pacjet wsiada na Ducati i naciska guźik!

I tak samo jest ze mną nie wyobrazam sobie siebie jak wsadam na motorynke guźiczek i brum to jest nie zdrowe!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kopniak w motorowerach jest ok - ma swój urok :D Tak długo jak długo jeździłem Chartem uważałem że taki sposób odpalania jest świetny. Przy większym silniku MZ o większym stopniu sprężania kopanie jest już nieco trudniejsze, natomiast przy duużych silnikach musiało by byc naprawdę ciężkim zajęciem. Elektryczny rozrusznik jest więc dużym udogodnieniem.

Jeżeli chodzi o estetykę, to nie moge sobie wyobrazić przecinaka odpalanego na kopa - byłoby to po prostu śmieszne. Natomiast klasyki i starsze maszyny jak najbardziej - nożny rozrusznik dodaje im uroku.

Ciekawe, czy kopniaki odejdą kiedyś w zapomnienie podobnie jak odpalanie samochodu korbą - mam nadzieję, że nie, ponieważ faktycznie jest to element nieodłącznie kojarzony z motocyklem.

No to i ja dorzucę swoje trzy grosze :D

Jal dla mnie to prawdziwy motocykl to tylko na kopniak :( ALE nie należy zaominać o tym, że starter elektryczny to jednak duża wygoda... Zwłaszcza, gdy na przykład jedziesz endurakiem pod górę, a tu nagle moto Ci gaśnie :D Wtedy cholernie przydaję się elektryczny rozrusznik - wciskasz guziczek i zapierniczasz dalej, a z kopniakiem :? :? :?

No cóż, to moja opinia i nikt nie musi się z tym zgadzać :D

POZDRAWIAM :!: :!: :!:

No ale jak komuś nie pasi elektroniczny, to zawsze (chyba) jest i kopniak bo narazie z tego co ja widze to w motorkach z el. zapłonem jest i kopniak i ten guzik :D

Niezawsze. Sporo sprzetów, podejrzewam że znaczna większość, zwłaszcza nowych nie ma kopniaka a jedynie sam guzik.

• Administrator
to na pych ta technika nigdy nie zawodzi!

Ciekawymj, czy byś zapchał vałkę Monstera 8O :?: Ja kiedyś próbowałem - z bratem i ojcem. Wierz mi - ni chuchu...

A co do kopniaka - MAM KTMa Z 2002 ROKU, A WIĘC PRAWIE NOWE MOTO I MA KOPNIAKA!!! CZY TO NIE JEST PIĘKNE

Z drugiej strony juz sobie życia nie moge wyobrazić bez elektrycznego startera - ta wygoda, ten komfort psychiczny - stanie co moto na podjeździe, cyk czerwony guziczek, zdechnie ci moto w rzeczce, cyk czerwony guziczek, glebniesz się pięć razy pod rząd i nie masz nie tylko siły na kopanie czterosuwa, ale nawet na podniesienie moto i własnego tyłka z piachu - cyk czerowny guziczek.

Czerwony guzieczek, heheh, taki fajny PUNKT G KTMa

Jednak wyobraźcie sobie pojazd jednośladowy bez tej wajchy. Sam jeździłem bez niej przez jakiś czas i moge spokojnie stwierdzić że silnik bez niej jest jakiś pusty :( . Prawda że el. rozrusznik jest git ale na miłość boską czy ktoś sobie wyobrażał poważnego chopera bez niej. (oczywiście alternatywny starter może być ukryty dla tych co nie mają siły kopnąć :D )