marcincbr600 Opublikowano 18 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2005 Zrobiłem sobie do mojej CBR pady w wersji ekstremalnie długiej. Mają one około 15 cm długości i są mocowane do ramy w tym samym miejscu co moncowany jest silnik. Przy takiej długości zaden elment motocykla nie dotknie gleby podczas szlifu. I teraz jest pytanie. Czy przy takiej długości podczas upadku nie wytworzy się taka siła ( dzieki dzwigni) aby wyrwało mocowanie silnika i zgieło ramę?? Może lepiej poswięcić jakiś element motocykla i skrucic je o kilka centymetrów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazy_chris Opublikowano 18 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2005 M=F*l (moment=siła*ramię) :) ;) możesz sobie policzyć hehe a tak poważnie to ja bym aż takich zaganiaczy nie wstawiał, no chyba, że jesteś pewien że rama wytrzyma gdy Twoje pady o coś zahaczą w przeciwnym wypadku mogą zrobić więcej szkody niż pożytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUZIPOWER Opublikowano 18 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2005 dolaczam do opini Chrisa ! rowniez dodam,z e craschpady powinny byc wykonane z materialy, ktory chlonie sile uderzenia ! wtedy są o wiele mniejsze szanse na to, ze motocykl (przy mocniejszym/szybszym upadku) nie odbije sie na druga strone ! lepiej zainwestowac te 200-400 zl i kupic firmowki (np. LSL-a) a i slyszalem, ze craschpady powinny byc tak zamocowane, aby przy upadku motor oparl sie na nich, ale rowniez na kierownicy i rzeczach na tej wysonosci - niestety ! moze sie myle ! (no chyba, ze ktos zamontuje po 2 na strone ! ale juz raczej wtedy klatke sie stosuje - jak na pozadnych streetach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 18 Lipca 2005 Administrator Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2005 Marccc i Kystianen z naszego forum robią crash-pady "zawodowo" więc Ci powiedzą dokładnie, co się może stać nie teges. Podzielam jednak zdanie, że lekko przegiąłeś z długością i śruba trzymająca silnik może strzelić przy glebie.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcincbr600 Opublikowano 18 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2005 Bez Obawy o fachowość, Mam całe zaplecze techniczne i materiałowe A po co mam płacic 500 zł za dwa pady jak wystarczy pujsc do sklepu, kupic ALU i zrobic takie same. Ja poszedłem do sklepu obejrzałem sobie dokładnie i zrobiłem takie same. Chociaz jak patrze na moto to macie racje troche przesadziłem - chyba skrucę ( po dokładnych pomiarach oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartusdr Opublikowano 18 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2005 Według mnie za długie :? chyba że są większej średnicy i przylegają na dużej powierzchi :) ja bym na twoim miejscu zrobił z tworzywa , bo aluminium nie pochłania tak dobrze energii uderzenia. Ale i tak choć nawet będziesz miał 15 centymetrowe pady to przy porządnym ślizgu motocykl może ci przekoziołkować, bo im dłuższe pady tym srodek masy jest wyżej , a co z tym związane wiadomo... :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 19 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2005 crasze marcina na prawde sa ok, niczym sie nie roznia od markowych (no, pewnie materialem i cena :) ). sam je montowalem, zamontowane sa na tej samej zasadzie co lsl - dluga sruba i trzpien crasza, a potem wkrecamy odbojnik. tylko wlasnie problem w dlugosci... jezeli moto ma leciec na kierze, to faktycznie trzeba je skrocic. na razie jest tak, ze lezy tylko na craszu i zapas do dekli jest minimum 5 cm. watpie, zeby moto oparlo sie na kierze, craszu, ale nie o dekiel. ale sprawdzimy to - skrocicmy i zrobie szlifa :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUZIPOWER Opublikowano 19 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2005 skrocicmy i zrobie szlifajestem za :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi