Gość Anonymous Opublikowano 6 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2003 witamposiadam takowe zainstalowane w m-72 i mimo skrocenia sprezyn i zastosowania dystansow, zawieszenie jest za miekkie. Mam w zwiazku z tym pytanie: czy istnieja na rynku twardsze sprezyny, ktore moglbym zastosowac w tym zawieszseniu? lub czy ktos dorabia twardsze sprezyny, lub pomysly na jakies inne "patenty". ps. widzialem na chinskiej stronce bardziej miekkie sprezyny do suwakow m-72 do jazdy solo 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 6 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2003 Mam wrazenie ze nikt nie ma ziolenego pojęcia co można zrobić z tym przednim zawieszeniem w ruskach :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2003 bede kombinowal tak: bede szukal widelca upside-down do mojego vx, a jak znajde to przod od vx powedruje do M-72 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2003 ja na Twoim m-scu założyłbym oryginalne zawieszenie. w Siedlcach jest wytwórnia sprężyn i napewno dałoby się coś załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2003 ale chodzi Ci o sprezyny do zawieszenia mz, zeby dobrac cos? Bo zawieszenie orginalne jest chyba dosyc twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2003 myslę, że bez problemu dobiorą. Prześlij mi te sprężyny jakimś serviskiem, ja pójdę do zakładu i Ci zrobię twardsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2003 myslę, że bez problemu dobiorą. Prześlij mi te sprężyny jakimś serviskiem, ja pójdę do zakładu i Ci zrobię twardsze heh bedzie problem, bo orginalne pociolem i wlozylem dystanse, ale tak sie zastanawiam i mysle ze jednak nie bedzie problemu bo moge przeciez pojsc do sklepu i kupic jedna sprezyne (koszt bardzo niski) i wyslac, jakbys mogl to poprosze o adres na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2003 jeśli to zwykła sprężyna to mogę w Siedlcach w sklepie wziąć ją na wzór, tylko napisz od jakiego typu MZ jest Twoje zawieszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huck Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2003 czeludzie , ludzie nie kombinujcie tyle w kazdym wiekszym miescie znajdziecie zakład który robi sprezyny to raz bierezsz ksiazeczke liczysz jakie chcesz (wzory sa prosciutkie) to dwa i po klopocie pzdrhuck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2003 jeśli to zwykła sprężyna to mogę w Siedlcach w sklepie wziąć ją na wzór, tylko napisz od jakiego typu MZ jest Twoje zawieszenie. to jest typowa sprezyna do zawieszenia mz 250, 251, 150, bo we wszystkich tych modelach jest jedno i to samo zawieszenie, ale z tego co wiem sprezyny w handlu sa orginalne (ciensze) i jakies podrobki (z grubszego drutu), ale wlasciwosci maja te same. a odpowiadajac na post Huck-a ja niestety nie mieszkam w pierwszym lepszym wiekszym miescie. pozatym mimo ze inzynier jestem to na sprezynach sie kompletnie nie znam i niewiedzialbym jak to policzyc, jeszcze bym cos sknocil i wyszlyby sprezynki do rometa :) 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzaku Opublikowano 21 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2006 witam,na forum motocyklowym pojawił się kiedyś temat zawieszenia MZ w rusku.Problem był w tym, że sprężyny oryginalne są zbyt miękkie.Pisałeś o wzorach na obliczenie twardości sprężyn. Prześlij mi te wzory,a może znasz zakład z Krakowa lub okolic,który zajmowałby się robieniem sprężyn?Pozdrawiam. mój mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 21 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2006 Nie wiem czy zauwazyłes taki drobny szczegół, że posty w tym temacie pochodza prawie z przed 3ech lat. A zawieszenie MZ w rusku?? To jakas pomyłka chyba. Cieniutkie lagi, mięciutkie sprężynki w 250kilowym motocyklu?? Miałem MZ ETZ 250 i to zawieszenie było za miękkie do MZ, a co dopiero do Rusa!! Jak na rusie z zawieszeniem MZ usiądą dwie osoby, załaduje się bambetle na zlot, to na pierwszej dziurze w drodze zrobi się czoper, bo lagi odjadą do przodu. Powodzenia życze konstruktorom wsadzającym widelec od MZ do Dniepra, czy Urala... Cytuj Gryf MC Poland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzaku Opublikowano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2006 MIałeĹ kiedyĹ przód z MZ w rusku,czy sobie gdybasz tylko?Rozmawiałem z kolesiem co włożył taki przód,sprężyny od Dniepra i przejeŸdzil bez żadnego problemu dwa sezony, a na pewno bardziej komfortowo niż na orygilnalnym zawieszeniu,do tego dochodzi hamulec tarczowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi