Skocz do zawartości

przednie zawieszenie od MZ do ruska

Gość Anonymous
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

witam

posiadam takowe zainstalowane w m-72 i mimo skrocenia sprezyn i zastosowania dystansow, zawieszenie jest za miekkie. Mam w zwiazku z tym pytanie: czy istnieja na rynku twardsze sprezyny, ktore moglbym zastosowac w tym zawieszseniu? lub czy ktos

dorabia twardsze sprezyny, lub pomysly na jakies inne "patenty".

ps. widzialem na chinskiej stronce bardziej miekkie sprezyny do suwakow m-72 do jazdy solo 8)

• 1 miesiąc temu...
Gość Anonymous
myslę, że bez problemu dobiorą. Prześlij mi te sprężyny jakimś serviskiem, ja pójdę do zakładu i Ci zrobię twardsze

heh bedzie problem, bo orginalne pociolem i wlozylem dystanse, ale tak sie zastanawiam i mysle ze jednak nie bedzie problemu bo moge przeciez pojsc do sklepu i kupic jedna sprezyne (koszt bardzo niski) i wyslac, jakbys mogl to poprosze o adres na PW.

Gość Anonymous
jeśli to zwykła sprężyna to mogę w Siedlcach w sklepie wziąć ją na wzór, tylko napisz od jakiego typu MZ jest Twoje zawieszenie.

to jest typowa sprezyna do zawieszenia mz 250, 251, 150, bo we wszystkich tych modelach jest jedno i to samo zawieszenie, ale z tego co wiem sprezyny w handlu sa orginalne (ciensze) i jakies podrobki (z grubszego drutu), ale wlasciwosci maja te same.

a odpowiadajac na post Huck-a ja niestety nie mieszkam w pierwszym lepszym wiekszym miescie. pozatym mimo ze inzynier jestem to na sprezynach sie kompletnie nie znam i niewiedzialbym jak to policzyc, jeszcze bym cos sknocil i wyszlyby sprezynki do rometa :) 8)

• 2 lata później...

witam,na forum motocyklowym pojawił się kiedyś temat zawieszenia MZ w rusku.Problem był w tym, że sprężyny oryginalne są zbyt miękkie.Pisałeś o wzorach na obliczenie twardości sprężyn. Prześlij mi te wzory,a może znasz zakład z Krakowa lub okolic,który zajmowałby się robieniem sprężyn?Pozdrawiam. mój mail: [email protected]

Nie wiem czy zauwazyłes taki drobny szczegół, że posty w tym temacie pochodza prawie z przed 3ech lat.

A zawieszenie MZ w rusku?? To jakas pomyłka chyba. Cieniutkie lagi, mięciutkie sprężynki w 250kilowym motocyklu?? Miałem MZ ETZ 250 i to zawieszenie było za miękkie do MZ, a co dopiero do Rusa!! Jak na rusie z zawieszeniem MZ usiądą dwie osoby, załaduje się bambetle na zlot, to na pierwszej dziurze w drodze zrobi się czoper, bo lagi odjadą do przodu. Powodzenia życze konstruktorom wsadzającym widelec od MZ do Dniepra, czy Urala...

Gryf MC Poland

MIałeĹ kiedyĹ przód z MZ w rusku,czy sobie gdybasz tylko?Rozmawiałem z kolesiem co włożył taki przód,sprężyny od Dniepra i przejeŸdzil bez żadnego problemu dwa sezony, a na pewno bardziej komfortowo niż na orygilnalnym zawieszeniu,do tego dochodzi hamulec tarczowy.