Skocz do zawartości

..czy napewno 125 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie , jestem świeży na tym forum i interesuje mnie kupno motocykla , musze dodać że od dziecka śledze motocrossowe perypetie.. nie miałem wiele doświadczeń z wiejskimi jednosladami czy też tego pokroju maszynami a interesuje mnie to czy miałbym bardzo dużo problemy zasiadając odrazu na klase 125 , np CR , WR , YZ.. Nie wiem czy pomoże wam to w odpowiedzi na moje pytanie ale mam 180 cm wzrostu i jak na swój wiek dysponuje dośc dużą mocą(siłą) :notworthy:

PS. Oczywiście podstawy mam za sobą i prosze nie odbierać mnie za konkretnego laika , jak narazie doszedłem do karty motorowerowej ale kolejne kategorie przedemną i to niebawem :notworthy:

Jakos nie mogłem trafic a forum obserwuje już troche.. mój błąd , z tego co zauważyłem YZ , CR , WR to już są bardziej wyczynowe motocykle i dlatego pytałem akurat o te modele.. co do DT też sie zastanawiałem tylko mam dziwne przeczucie że może być troche problemów z eksploatacją czy sprzedażą , pozatym jakoś nie moge sie do niej przekonać.. dlatego zastanawiam sie nad przeskokiem i chociaż początki mogą być trudne predzej zainwestowałbym własnie w wyżej wymienione modele.. a dla wiekszej pewności i dla sprawdzenia waszej opini pytam.. :notworthy:

na poczatku napewno bedziesz mial ciezka wyczynowa setka. I nie zapomnij o ochraniaczach bo to podstawa bez tego zaraz sie polamiesz i skonczy sie jazda na kilka miechow :notworthy: a z tym czy dasz rade czy nie to zalezy od twoich umiejetnosci ktos na forum przesiadl sie z ogara na rm 125 i mu sie podobalo;)

Cytat
ktos na forum przesiadl sie z ogara na rm 125 i mu sie podobalo;)

konkretnie ja :notworthy: i bylo zajefajnie

Cytat
Jak nie latasz po torach ani nie masz zamiaru byc mistrzem Polski to lepiej kup hard enduro np. KTM EXC 125' date=' i masz 40KM światła i mozesz spokojnie latać gdzie chcesz albo Husqvarne WR 125' date=' podobo dobry sprzęt. [/quote'']

popieram

Siła bedzie ci potrzebna do dojscia z garazu do drzwi domu po jezdzie setka.Jesli nie miałes nigdy do czynienia z wyczynem to ta siła ci duzo nie pomoze (jest to bardzo siłowy sport ale...)ale jest jedno ale.Od tej "mocy" liczy sie bardziej wytrzymałosc i umiejętnosci ktorych napewno nie posiadłes zdajac na karte motorowerowa.Jazda motocyklem terenowym w terenie nie jest komforotowa ani przyjemna dla taki podzespołow jak tyłek,rece,nogi i inne rzeczy ktore po pierwszej mocniejszej jezdzie na nastepny dzien będa ci odpadac.Zastanow sie moze najpierw do czego bedzie ci ten motocykl słuzył.Do amatorskiej jazdy po lesie,polach i łąkach :arrow: dt 125,kmx 125 czy do ostrego latania po torze i rownie hardcore'owego katowania po lesie.Z 2 znowu strony mozesz olac te wszystkie "etapy rzowoju" i byc totalnym twardzielem i usiąsc na wsciekłego byka jakim jest cross 125.Zadaj sobie tez pytanie czy bedziesz umiał jeszcze utrzymac tego typu sprzet i pamietaj tez o tym ze musisz kupic kąpletny ubior bo z tego co napisałes wynika ze jeszcze go nie masz.To sa tylko moje spostrzezenia. :notworthy:

Niema co kozaczyć, kup sobie jakiś "lekki" silnik jak DT125 lub KMX125, a jeżeli naprawde pokochasz to to wtedy kupuj co chcesz, bo full krosówka to niewygodny sprzęt, jak sie chce laske przewieść to niema gdzie bierz endurke a jak za słaba to ja podkręcisz (ale raczej szybko sie nie znudzi) :notworthy:

Pozdro. :notworthy:

Cytat
jak sie chce laske przewieść to niema gdzie
jak nie ma gdzie :notworthy: siada albo przed toba (na baku) albo za toba tylko sie trzymac musi mocno bo jak siedzi za toba to cos moze w kolo sobie wkrecic :notworthy: (tzn. sie moze wkrecic)

Ale sie uczepiliście tej siły i karty motorowerowej..zdaje sobie sprawe że to całkiem coś innego ale cieższego kalibru motocykle mogą być cięższe i spotkałem sie nie raz z opiniami typu "to nie dla dzieci" "nie poradzisz sobie" więc chciałem własnie tego uniknąć.. nie wygodne , nie komfortowe ? To nie ma być jakieś limo tylko cross do przewrotnie szybkiej jazdy w terenie , skoki , loty , prędkośc i nieposkromiony ryk... :twisted:

Oczywiście najlepiej gdyby była możliwośc rejestracji , czasem przydałoby sie wykorzystać go w jakiś innych celach , przejazd do rodziny, czy ogólnie korzystając w ulic..(oczywiście skracając maksymalnie przez leśne dróżki :twisted: ) Przydałyby mi sie nazwy bardziej crossowych modeli do 125cm które można bez wekszych problemów zarejestrować..

RO napisał:
To nie ma być jakieś limo tylko cross do przewrotnie szybkiej jazdy w terenie , skoki , loty , prędkośc i nieposkromiony ryk...  

RO napisał:
Oczywiście najlepiej gdyby była możliwośc rejestracji , czasem przydałoby sie wykorzystać go w jakiś innych celach , przejazd do rodziny, czy ogólnie korzystając w ulic..(

to kup najelpiej jakies enduro 125 a nie crossa a ryk bedziesz miał jak pokombinujesz z wydechem

zielorz napisał:
 (tzn. sie moze wkrecic)

HAHAHAHAH dobry text :notworthy:

Co do tematu,

Na pierwszej hopie zaliczysz glebe i odechce ci sie latać.

Jeżeli masz tor crosowy w okolicy to kupuj wyczynówke, jak niemasz to sam toru łopatną nie wybudujesz.

Pozatym im bardziej bedziemy ci odradzać tym bardziej bedziesz chiał kupić wyczynówke.

Kupuj co chcesz, ale z mocnego enduro bedziesz bardziej zadowolony niz z full crossa.

Pozdro. :notworthy: