AndyTDM Opublikowano 23 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2005 Witam, niedawno nabyłem xt 600 '91. Sprawdziłem olej i... kropelka na końcu bagnetu. Sprawdzałem na zimno, na ciepło - za każdym razem kicha. Na drugi dzień kupiłem olej, filtr i wymieniłem. Wylało się ok. 2,5 l. Wlałem prawie 3 l, tyle ile instrukcja nakazuje. Wskazania bagnetu są takie same co przed wymianą. O co chodzi??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 24 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2005 Najprawdopodobniej zacięty zawór pomiędzy zbiornikiem oleju a miską olejową i olej spływa ze zbiornika do silnika. Częsta wada u terenowych Yamah. W serwisie Yamahy powiedzieli żeby nie zawracac sobie głowy, silnik nie jest w stanie wciągnąć pomiędzy wymianami tyle oleju ile wynosi różnica między MAX a MIN na bagnecie. Do miski spływa ok 0,5 l oleju i to wystarcza żeby na bagnecie nic praktycznie nie było. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 24 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2005 Mierzenie poziomu oleju z motocyklu z suchą miska olejowa to cała procedura :).Silnik należy rozgrzać do około 60 stopni ( kadłub )Następnie na pracującym silniku na około 15 sekund stawiamy go z podnóżki do pionu, następnie gasimy silnik i możemy mierzyć poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YARECK Opublikowano 24 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2005 Ja pamietam ze jak mialem XT to musial silnik popracowac dobre 10 minut zeby pozim sie podniosl czy cos takiego i wtedy kazano mi sprawdzac poziom, bo tez raz pojechalem w te pedy do serwisu ze nie mam oleju jak rano sprawdzilem na parkingu po czym jak w serwisie sprawdzilem (silnik byl juz dobrze rozgrzany) na bagnecie byl max.Moj rumak miedzy wymianami oleju nie bral ni kropli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Opublikowano 24 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2005 Nie wiem jak w XT ale u mnie trzeba rozgrzać dobrze silnik, potem zgasić i zostawić na 4-5 min. dopiero po tym czasie sprawdza się olej.Sprawdzając na zimnym również u mnie nic nie ma na bagnecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyTDM Opublikowano 24 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2005 Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne rady. Z postu Hun'a 660 rozumiem że nawet jeżeli jest zacięty zawór smarowanie i tak występuje i nie martwić się tym zbytnio, czy tak??? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi