Karol Opublikowano 22 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2005 Witam serdecznie.Mam pytanie do wszystkich odnosnie kaskow motocyklowych i skuterowych.W kaskach motocyklowych okresla sie homologacje i poziom bezpieczenstwa za pomoca symboli. Kaski spelniaja jakies normy europejskie itp. A czy z kaskami na skutrer jest tak samo?Szczegolnie interesuje mnie sytuacja kiedy czlowiek na motocyklu uzywa kasku skuterowego. I jesli ma jakies zdazenie drogowe to jak moze patrzec na to firma ubezpieczeniowa?Aby unaocznic sytuacje prponuje pryklad zakladania kasku "na sztuke", dla policjanta, zeby sie nie przyczepil. Nie zwracajac uwagi na bezpieczenstwo wlanej glowy i resztek tego co w niej jest. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 22 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2005 YYyyyyy.... a czym sie rozni kask "skuterowy" od "motocyklowego" 8O :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adu Opublikowano 22 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zapewne koledze chodziło o kask otwarty????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrobel Opublikowano 22 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2005 jeszcze nie slyszalem o takim przypadku ale wydaje mi sie ze ubezpieczyciel bedzie wymagal homologacji, ale teraz nawet tigery i dragony maja homologacje mimo ze to gowno a nie kask , takze nie masz sie co martwic :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andon13 Opublikowano 23 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zapewne koledze chodziło o kask otwarty????? A czy w takim razie kazdy kask otwarty jest "skuterowy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 23 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2005 Wyczytałem w jakims starym poradniku motocyklowym, ze kaski dostają atest. Oznacza się to literą E i cyfrą kiedys 2-3, a teraz 6 i wyzej. Mniejsze znaczenie ma to czy kask jest przystosowany do skutera czy motocykla.Zatem sprawa trochę się wyjasniła.DziękiKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adu Opublikowano 23 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2005 A czy w takim razie kazdy kask otwarty jest "skuterowy"? Kask otwarty jest przecież stosowany w wielu wariantach, ale chyba na ogół i najczęściej taki właśnie kask jest preferowany na skuterki. Tak więc to były tylko takie moje domysły, jaki kask miał na myśli kolega Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 23 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2005 Ja tam jezdze w zamknietym bez wzgledu na sprzet, wkoncu tu chodzi o bezpieczenstwo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adu Opublikowano 23 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2005 Ja tam jezdze w zamknietym bez wzgledu na sprzet' date=' wkoncu tu chodzi o bezpieczenstwo [/quote'] No, pewnie! Bezpieczeństwo to podstawa! Ja też nawet na skutrze jeżdżę w zamkniętym. Szkoda pościerać bródkę w tak młodym wieku :) heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 24 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2005 No' date=' pewnie! Bezpieczeństwo to podstawa! Ja też nawet na skutrze jeżdżę w zamkniętym. Szkoda pościerać bródkę w tak młodym wieku :) heh[/quote']E tam brodka.... zagoi sie. Ja kiedys mialem dzwona bez kasku, ale przy b malej predkosci. Na szczescie calo wyszedlem :) ale od tej pory zawsze zamkniety kask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buddha Opublikowano 24 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2005 Witam.Wiekszosc kaskow ktore sprzedaja i ktore pochodza z niemiec maja oznaczenia ECE R22-05 i to jest jakas norma europejska ale nie wiem czy dotyczy tylko kaskow czy ogolnie produktów sprzedawanych w UE. Tak czy inaczej kaski znanych firm takich np jak HJC maja takie oznaczenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Opublikowano 24 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2005 Kiedyś jeden kolega śmiertelnie obraził się na mnie, że nie chciałem go przewieźć w jakims starym "orzeszku". To oczywiste, że nowe "firmowe" kaski mają atesty i są dopuszczone do ruchu. Moje pytanie zrodzilo sie z zainteresowania starymi i tanimi kaskami. Sama z siebie jest intrygujaca sprawa znaego mi listonosza, który zajeździł chyba ze trzy WSKi, a kask zakładal tylko wtedy, gdy mu na glowe padalo. Po sniegu jeździł w gumofilcach z rozstawionymi nogami, a bezpieczeństwo i policjantów miał gdzieś. A że WSK to niebezpieczny motocykl wskazuje sama nazwa. Już mi sie wyjaśnilo co do atestów. DziekiZdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi