Skocz do zawartości

Ogar 200 problem z obrotami.

Breżniew
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wstawiłem dzisiaj stozek i silnik zaczoł sie wkrecać na obroty,ale jazda jest niesamowicie głośna .Dżwiek przypomina starego zarżniętego Komarka wspinającego sie pod górę. :evil: regulacja zapłonu i przerwy na przerywaczu nic nie dała. jutro sie przejade dalej w trasę i zobacze jak się sprawuje , Mocy na razie za dużo niema bo na dotarciu . ale przynajmniej można jechać. Ciekawe czy inni użytkownicy cylindrów tuningowych 60ccm tez mają taki problem.?Ten stożek co kupiłem jest wykonany z siatki stalowejoraz tkaniny przypominającej fizeline pomiędzy warstwami siatki. Czy taki filtr trzeba nasączac olejem?Mam obawy czy spełni swoje podstawowe zadanie filtracji powietrza.

Wstawiłem dzisiaj stozek i silnik zaczoł sie wkrecać na obroty,ale jazda jest niesamowicie głośna .Dżwiek przypomina starego zarżniętego Komarka wspinającego sie pod górę. :evil:  regulacja zapłonu i przerwy na przerywaczu nic nie dała. jutro sie przejade dalej w trasę i zobacze jak się sprawuje , Mocy na razie za dużo niema bo na dotarciu . ale przynajmniej można jechać. Ciekawe czy inni użytkownicy cylindrów tuningowych 60ccm tez mają taki problem.?Ten stożek co kupiłem jest wykonany z siatki stalowejoraz tkaniny przypominającej fizeline pomiędzy warstwami siatki. Czy taki filtr trzeba nasączac olejem?Mam obawy czy spełni swoje podstawowe zadanie filtracji powietrza.

Yyyy słuchaj a polerowałes kanały i wyrownywałes okna? Słyszałem ze to jest konieczne w tym polskim badziewiu

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

kanały są odlewem gładkościennym wiec ich nie ruszałem natomiast korygowałem kanały przepłukujące na styku cylinder- kartery. Czym sie różni od oryginału? ma zwiekszoną średnicę do 40mm ale to wiedza wszyscy . Pozatym wysokość okna ssącego jest o 1mm wyzej od górnej krawędzi tuleji cylindra. Większy jest taka przekrój okna ssacego oraz kanał w cylindrze. Pozostałe okna są na tej samej wysokosci co oryginał i maja taki sam przekrój . ze względu na większy przelot kanału ssącego cylindra trzeba było rozpiłować króciec ssacy gażnika przy jego wejściu do cylindra o ok 1mm z kazdej strony. Silnik dławi się nawet jeśli założona jest sama guma bez filtra. karby gumy widocznie też zaburzają przepływ powietrza, nie mowiąc już o filtrze. Może gdyby guma była gładkościenna byłoby lepiej. Po krótkiej przejażdżce ze stożkiem sprawdziłem kolor swiecy. Była brązowa czyli skład mieszanki prawidłowy. Iglicę mam ustawiona na drugi rowek od dołu , a poziom paliwa 2mm poniżej rozpylacza. Zapłon ustawiłem na 1.5mm przed gmp .

Przejechałem dzisiaj przed pracą 15km i silnik stanoł w trasie 8O . Myślałem że będzie pchanko i spóżnienie do roboty :evil: Okazało sie że zapchały się obie dysze w gażniku .Po przeczeniu kontynuowałem jazde do najbliższego sklepu moto ale silnik dalej przerywał. Kupiłem nowy filtr paliwa dedykowany maluchowi i wymieniłem bo ten co miałem nowo założony od motocykla puszczał syf do gażnika .potem jeżdziłem znowu ok 15 km i wszystko w miarę dobrze :( .Silnik powoli zyskuje w miare docierania na mocyi zaczyna się krecić coraz wyzej .jeżdzę teraz na stożku ale mam nadzieję powrócić do oryginału po dotarciu.

a moze chodzi o to ze daje ci za duzo powietrza a za mało bęzyny podnies iglice bo jak walneles taki duzy filtr to zabuzyles mieszanke to nie jest gaznik komara wiec niema sruby regulacyjnej podnies iglice i sprawdz jak sie zachowuje w ostatecznosci daj mniejszy filtr powitrza jesli silnik buczy to znaczy ze mieszanka jest niepełna za duzo powietrza tak mi sie wydaje

Pojezdziłem troche z nowym stozkiem i jest lepiej ale nie do konca. Silnik ma moc w zakresie niskich i srednich obrotów ale na wysokich dalej sie dusi.Sprawa wyglada tak że przyśpiesza w miarę dobrze do 50 km a powyzej zaczyna sie dusić i przerywać .pomaga odjęcie gazu na moment i ponowne dodanie aby zaczoł znowu ciągnąć by po chwili zaczoł sie dusić. Zmieniłem paliwo w baku i wyczyściłem zbiornik . Bez założonego filtra powietrza jest to samo. mam nowy przerywacz i kondensator .dysze gaznika wyczyszczone i nic to nie pomaga. Swieca nowa f80 . Czy takie objawy mogą być przyczyną uszkodzonego simmeringu na wale od strony prądnicy? Wolne obroty trzyma bez problemu . Pali tez z kopa. drugi simmer nie puszcza bo nie dymi za mocno . założyłem nawet rozwiercona dyszę głowną i nic to nie dało poza słabym dołem obrotów. wóda isyfy w gazniku wykluczone. HELp :!:

z tego co opisujesz po daniu wiecej gazu zaczyna sie dusic ja mam teraz tak ale dlatego ze jeszcze nie poustawialem wrzystkiego i na max zaczyna mi buczec normalna sprawa jesli ma sie zle ustawione zapłon i przerwe ja bym stawial na za słabą iskre albo za duzo paliwa. mozesz poustawiac przerwe na swiecy standard jest 0.7 a zmniejsz ją i sprawdz jak sie zachowuje lub zwieksz nie zmieniając nic w silniku

Dzisiaj pojechałem w trase biorąc ze sobą narzedzia i kilka części aby sprawdzić w czsie jazdy co nie tak z tym silnikiem . Nic to nie dało i wkur** ny :) wróciłem do garazu.Sprawdziłem nawet kształt krzywki przerywacza porównując ją do oryginału w jawce . Była taka sama. W końcu mysle powiekszę dziurke w korku zbiornika z paliwem . Może to to chociaż nie brałem tego na poważnie bo przecież dziurka była i paliwo ze zbiornika lecialo ciurkiem przez wężyk. Jednak powodem problemów które stawiały mój honor na szwank była właśnie ta dziura. Teraz ogarek przyspiesza do 70 km/h i moze wiecej bez duszenia się silnika. na razie nie cisne nim mocna bo jeszcze na dotarciu ale jest wyrażna poprawa. Tyle czasu stracone przez głupi korek :mrgreen: .Dzięki wszystkim za podpowiedzi ale nikt nie wpadł na to .