Hubert Opublikowano 30 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2005 No to czas na następne plany. W kwesti porządkowej. Planowny wypad w rejon umocnień pod Sochaczewem odpada. Hun660 zrobił tam rozpoznanie bojem i stwierdził, że nie za bardzo jest co tam oglądać. Jednocześnie pojawiła się koncepcja objazdu po fortach pierścienia okalającego twierdzę Modlin - jest tam kilka ciekawych obiektów, po których oprowadzenia podjął sie Hun 660. Żeby odpocząć od zabytków XIX wiecznej sztuki fortyfikacyjnej proponuję wcześniej mały wypad na Mławę. Termin najprawdopodobniej 19 czerwca (niedziela). Ten weekend odpada (motobajzel), przyszły to spotkanie u Pana Marka. Mława to wyprawa ściśle eksploratorska. Dysponuję wyłącznie ogólnym opisem usytuowań poszczególnych punktów oporu, żadnych dokładnych map, ani przewodnika. Opis, ogólna mapa turystyczna oraz kompas. Jazda w ciemno, co znajdziemy, to zobaczymy. Jeżeli w tę niedzielę będzie pogoda dobra do jazdy, to prawdopodobnie wyruszę na jakiś mały rekonesans z Hunem 660.Kilka słów o Mławie - są to dwie polskie pozycje obronne z z 1939 roku(pozycja Mława oraz pozycja Rzegnowo), miejsce bardzo ciężkich walk we wrześniu. Wehrmacht poniósł bardzo duże straty w tym rejonie, a modych żołnierzy w latach 40-tych przywożono tam na "szkolenie ideologiczne". Niestety, nasze straty tez były znaczne. Planowano wybudować tam 68 obiektów, z czego powstało 57, a jakieś ślady pozostały po 55. Obiekty stały w oddaleniu o ok. 500 m. od siebie i były dodatkowym wzmocnieniem umocnień ziemno - drewnianych, po których obecnie niewiele pozostało (zaorane pola uprawne, lasy sadzone po wojnie).Po Mławie ruszamy na forty pierścienia twierdzy Modlin (jakoś tak na początku lipca).Pozdrwiam,Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 30 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2005 Zapisałem sie na V-stroma w sobotę. Czas jazdy 2-3h, ale trzeba zatankować motocykl. Taki czas to praktycznie kółko wokół Piaseczna, a za benzynę trzeba zapłacić. Odpuściłem, posiedzieć sobie mogę za darmo w każdym salonie lub komisie. Niestety Poland Position nie przewiduje wynajmu motocykla na weekend, nawet odpłatnie. Jakby ktoś chciał, to zwolniłem termin w sobotę 4-go czerwca o 10-ej. kontakt p. Grzegorz Dąbrowski 503 600 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 31 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 W trakcie rozmowy z gościem wspomniałem o koledze który dostał moocykl na 2 dni. A on na to: była wyjątkowa sytuacja i takie tam pierdoły, żadnej chęci współpracy, mimo że wspomniałem o chęci nabycia 650-tki. Widocznie gość miał "związane ręce". Nie upierałem się zbytnio, bo planowana wyprawa mogłaby sie skończyć dla tego DL-a niezbyt fortunnie - wydech pod silnikiem, bez żadnej osłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 6 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2005 No to jesteśmy po rekonesansie na pozycji umocnionej Mława. Wczoraj z Hunem660 nakręciliśmy trochę ponad 300 km, w tym odcinki terenowe (nawet nie podejrzewałem swojej Sevenki o takie zdolności jazdy terenowej ;)), aby przygotować wypad. Powiem tak: to trzeba zobaczyć! Linia schronów bojowych umieszczonych w odległościach do 500 metrów od siebie, łączona okopami. Doskonale zachowana. Niektóre schrony mają jeszcze nawet elementy szalunków. Nawet po latach zobaczyliśmy kilka z nich dopiero, kiedy na nie weszliśmy. Hun660 nawet przejechał 5 metrów od jednego skubańca, nie widząc go, aż trąbiąc, zwróciłem mu uwagę, że już go nie ma (wszedł pięknie w pole ostrzału karabinu maszynowego ;)) . Miło było sobie pomyśleć, że ich widok był dla niektórych Helmutów ostatnim widokiem w życiu. Nie powiem, miałem sporą satysfakcję patrząc na tę bardzo przemyślaną linię obrony, na której Szkopy musiały mocno krwawić. A dobrze im tak!Trasę wykombinowaliśmy tak, że nie powinna sprawić trudności nawet miotle Babajagi :D Asfalt, a polne drogi to bite trakty, po których można się śmiało przemieszczać. Do obejrzenia:linia wzdłuż Rawki i zalewu (bunkry przy drodze - dające pojęcie o wyglądzie całej linii);schron obserwacyjny (tutaj mały problem z dojazdem. Sevenka przeszła, ale plastiki mogą mieć pewien problem, ewentualnie trzeba byłoby przejść tak ze 300 metrów), schron trzystrzelnicowy (trzeba będzie dojść z 300 metrów, chyba, że będzie sucho)schron dwustrzelnicowy z miejscem na kopułę obserwacyjną (myśmy wjechali, ale to już enduro ;). Dojście jakieś 100 metrów. Wyjazd na pozycję mławską to naprawdę lektura obowiązkowa dla osób zainteresowanych historią.PozdrawiamHubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 6 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2005 Trochę uzupełnień z wczorajszego rekonesansu. Pogoda- żeby wcześniej nie padało to dojechalibyśmy wszędzie. Niestety na leśnych drogach mokra trawa i rozmiękłe koleiny powodowały często niekontrolowane uślizgi maszyn. To samo z parkowaniem - podstawki boczne właziły w ziemię jak w masło- trzeba było wspomagać się "deską ratunkową". Jakby było sucho to wszystko ok. Jazda - w miarę pokonywania trasy przekonanie do zdolności enduro rosło w Hubercie coraz bardziej. Finałem był podjazd do schronu na Łysej Górze - 200m o kącie 30° po mokrym igliwiu. A potem zjazd. Niestety z powodu padającego deszczu nie zrobiłem Hubertowi zdjęcia, żeby przekonać niedowiarków że CB750 do małego Hillclimbingu też sie nadaje. Ubranie - normalne ubranie szosowe ( Hubert skóry, ja goretex Modeki ) nie nadaje sie do dzidowania po lasach i polach. Trzeba wziąć spodnie jeansowe i bluzę i przebrać sie na pierwszym postoju. Długi rękaw koniecznie, bo owady leśne lub polne z braku żarcia wybierają nas. Ogólnie trasa bardzo ciekawa, zaliczyliśmy kilkanaście z 50 obiektów. teraz wiedząc co i gdzie można obejrzeć więcej. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro36 Opublikowano 9 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2005 Czolem wyglada na to ze dolacze do Was 19.06.2005. Jedyny moj problem czy po weselu jakie mam z 18/19.06 bede cokolwiek w stanie zapamietac :lol: Slub nie moj tylko znajomej :D jak by kto pytal.Jedno pytanko dodatkowe, czy na moim rumaku XJR dam rade po proponowanej trasie pojechac?Pozdr.Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 10 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2005 Śmiało dasz radę. A jakby co to kilku facetów może przetaszczyć sprzęt gdzie zechce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 10 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2005 Jak sevenka przeszła, do i XJR przejdzie. Shadow też nie powinien mieć problemu ;) Co najwyżej miotła Babajagi może mieć jakieś opory w dwóch miejscach, przez które przejazd nie jest jednak niezbędny (trochę spaceru nie zaszkodzi). Jako , że prognozy długoterminowe wskazują, że przyszły weekend powinien być ładny, to nastawiamy sie na jazdę. Proponuję następujący plan:Wyjazd z Warszawy - niedziela, 19 czerwca, godzina 10.00, punkt zborny - McDonald na Pułkowej (przy wylocie na Gdańsk, po prawej stronie). O 10.30 spotykamy się z Hunem660 na Statoilu za mostem na Wiśle.Dojazd do Mławy - ok. 11.30. Prędkość przelotowa ok. 110.Tam trochę jazdy po utwardzonych drogach gruntowych, powrót do Warszawy w okolicach 17.00 - 19.00 (w zalezności od tego, co nam przyjdzie do głowy). Tradycyjnie wyjazd potwierdzamy w przyszłym tygodniu (piątek).Chętni wpisywać się :).Pozdrawiam,Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker Opublikowano 10 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2005 skoro shadowka da radę to się piszę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mallutkii Opublikowano 10 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2005 no to i ja tyz chce jechac ;) prosze mnie wpisac na liste uczestnikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro36 Opublikowano 13 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2005 Witam,Ja tez bede na Was czekac na Statoilu za mostem na Wiśle. A moze da sie Was namowic na wczesniejszy wyjazd? Co Wy na godzine zbiorki ok. 9-9.30. Podr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 13 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2005 Ja nie mam problemu z 9.30, aninawet 9.00. Ale Ty, Jaro36, jesteś pewien, że chcesz wcześniej jechać, biorąc pod uwagę co będziesz robił w sobotę :D Poza tym spodziewam sie kilku plecaczków, a moje już blisko dziesięcioletnie doświadczenie małżeńskie każe mi ostroznie podchodzić do spotkań o zbyt wczesnej porze :P Proponowałbym więc zostawić tę 10.00. Huna660 z nami nie bedzie, więc na Statoilu będziesz czekał na nas sam. Myślę, że możemy juz sobie potwierdzić wypad. Pogoda zapowiada się nienajgorsza. Pozdrawiam,Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro36 Opublikowano 13 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2005 Ok. Akceptuje godzine i samotne oczekiwanie od 10.15 na Statoilu :mrgreen: Pozdr.Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babajaga Opublikowano 13 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2005 ja siedzę cichutko jak myszka, bo pojechałabym z Wami :P ale niestety ten weekend przypisany jest do Poznania :D a co robicie w następny ???pozdr i bawcie się dobrze (choć beze mnie),Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 14 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2005 A ja specjalnie sprawdzałem pod Mławą, czy miotła przejdzie :PI po co się tak męczyłem :DDwa tygodnie po Mławie planowany był wyjazd na forty pierścienia otaczającego Modlin, ale trzeba go będzie na jakis czas odłożyć. Ponieważ Ossowiec (ostatni pomysł Miro_na) też się obsunął w czasie, będę musiał wymyśleć coś zastępczego. Pokombinuję trochę.Pozdrawiam,Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi