Skocz do zawartości

Jak sie przygotowac do wyprawy? Prosze o dobre rady?

SajGoN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Organizuje wyprawe moto! Litwa, Łotwa, Estonia,Finlandia,Rosja !!

To moja pierwsza taka wyprawa, dlatego doswiadczenia nie mam. Prosze Was o dobre praktyczne rady!

Zastanawiam sie jak bedzie z wiza? Moze w tej sprawie ktos ma doswiadczenie?

Dziekui z gory za odpowiedzi!

Wypisz sobie cala trase na spokojnie i gdzie co zwiedzac, jak spac,porezerwuj miejsca,ladnie sie spakuj,kase na karcie...mysle ze to tam znaja, i napewno sie uda.Mysle ze tu na forum jest duzo osob ktore tobie pomoga...Powodzenia...

i nastaw sie na dłuuuuuuuuugie oczekiwanie na przejściu granicznym z Rosją... Technicy z naszej firmy przy wyjazdach/powrotach z delegacji stoją w oczekiwaniu do odprawy kilka/kilkanaście godzin :( tam nadal trwa dobra passa dla celników :banghead:

Gość BULLSON FOREVER
i nastaw sie na dłuuuuuuuuugie oczekiwanie na przejściu granicznym z Rosją... Technicy z naszej firmy przy wyjazdach/powrotach z delegacji stoją w oczekiwaniu do odprawy kilka/kilkanaście godzin :( tam nadal trwa dobra passa dla celników :banghead:

Na wiekszosci przejsc granicznych motocykle przejezdzaja bez kolejki. Na granicach z "egzotycznymi" krajami jest roznie. Czesto celnicy wysylaja na koniec kolejki' date=' ale wtedy zawsze miejscowi przemytnicy (90% kolejki to oni) chetnie wpuszczaja przed siebie i ma sie wtedy przed soba tylko kilka aut :D . [b']Jak celnicy, policja itp chca pieniedzy to cały czas powatarzac " NIE ROZUMIEM" - lepiej nie mówic "nie paniał" bo moze sie zdażyć (tak jak mi kiedyś) gdy na takie słowa z mojej strony ukrainski mundurowy odpowiedział: "rozumiesz, rozumiesz!".[/b]

Prosze Was o dobre praktyczne rady!

Witam. Też przygotowuję się do wyprawy i w związku z tym znalazłem kilka dobrych porad ale mam je porozrzucane po różnych kompach. Postaram się to wszystko zebrać i wysłąć na razie mam tylko to:

http://mz.rider.w.interia.pl/technic/technic.htm

Miłych wrażeń Marek

• 2 tygodnie później...

wiza do rosji to podstawa

nastepnie gdzie spac, hotel, kemping, dziczyzna

zabradz tylko niezbedne zeczy - motocykl to nie ciezarówka,

trasa zapowiada sie dloga wiec wymiana oleju, łancuch , zebatki, opony to podstawa, bo pozniej tylko nerwy i zmarnowany czas,

dobre mapy to podstawa,

wypisz trase i poloz do tankbagu zebys widzial gdzie sie kierowac, trzymaj w nim tez niezbedne dokumety , aparat, picie , i jedzenie na dzien, zeby nie szukac po sakwach

o podstawowych spraw takich jak namiot spiwór, przeciwdeszczowka, nie bede sie rozpisywal

ale niezbednik to klej , tasma klejeca, spraj do lancucha,

kondony ( mozna nawet 2 litry bedzyny przewiesc) :lol:

linka stalowa do przypinania kaskow do moto( komu sie chce je nosic)

chusteczki nawilzone to super sprawa przecierasz szybe w kasku, rece po sprawdzeniu luzu w łańcuchu, i nie potrzeba wody,latarka i zapas baterji

jak cos sobie przypomne to dopisze

zerknij na to to na mojej stronie moze cos sie przyda

www.achtemotocykle.republika.pl/NIEZBEDNIK%20TUR.htm

www.sokolriders.com

--- jezdze bo lubie ---

Może to śmiesznie zabrzmi, ale jeśli będziesz zwiedzać, to warto zabrać(jeśli dasz radę) trochę słodyczy. Byłam na Litwie i jak tylko wysiadaliśmy z auta, oblegało nas stado dzieciaków(strach pomyśleć, co będzie, jak zobaczą motor). Ja pozbyłam się zapasu na pierwszym postoju :D A przekupione słodyczami dzieciaki są kopalnią wiedzy i informacji, we wszystkim ci pomogą, nawet załatwią nocleg. Poza tym, jeśli chodzi o Litwę, to jest to naprawdę fantastyczny kraj, z fantastycznymi ludźmi, nie ma się czego obawiać.

Jeśli będziesz przejeźdżał przez Wilno(warto zostać na kilka dni), poszukaj noclegu w jakiejś polskiej szkole-nie zedrą. Jeśli znajdę adres tej, w której ja byłam, dam znać