Skocz do zawartości

Cieknący gaźnik VFR 750

Gość PCe
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj po zapaleniu silnika poczułem zapach benzynki. Po zdjęciu bocznej owieki okazało się, ze waha strimieniem leci z jednego gaźnika.

Oczywiście pierwsza myśl, to zawieszony zaworek i pływak. Po wyjęciu gaziorów okazało się, że wszystko jest ok. Zakładam kolejny raz gaźniki i to samo.

Z tego co widzę, waha leci tylk ow momencie jak moto pracuje. NIe mam pojęcia co to może być... Nawet do mechanika nie uda się nim dojechac.

nio i nie zapomnij Occult się pochwalić co było, bo z Twojego opisu ciężko cos wykapować

Echhh' date=' już gadaliśmy o tym, jakby co to zabierz gaźniory pod pachę wpadnij, zobaczymy. [/quote']

jeżeli Paweł wie co piszę to moze będziemy mieli wreszcie mechaniora do VFR :twisted:

No pewnie tak, tylko być może jest to jeszcze przycinającego się zaworka iglicowego. Problem w tym, ze Occult zdjął dolną pokrywę, i nic nie wskazuje na nieszczelność zaworka. Trzeba by do dokładnie sprawdzić mierząc poziom paliwa (a nie tylko pływaka). Dlatego powiedziałem, że bym tew gaźniki chętnie zobaczył na żywo :-), bo takie internetowe leczenie ogranicza się do rzucania pomysłami w stylu : zobacz to, zobacz tamto :-).

Pozdro, pawel

Poziom paliwa mierzy się na gaźnikach zamontowanych w silniku,

chętnie bym zobaczył do czego przymierzasz, bo mam 2 różne manuale i tylko w jednym (Haynes) jest opisane sprawdzanie poziomu pływaka

pees. Idaho, ja się faktycznie do ciebie wreszcie wybiorę :mrgreen:

Idaho napisał:

Poziom paliwa mierzy się na gaźnikach zamontowanych w silniku

Przecież wiadomo' date=' że nie do góry nogami . Dodał bym : "lub ustawionych tak samo jak w chwili zamontowania w silniku". [/quote']

może Ci się Paweł naraże, ale jeżeli się mylę to śmiało, ale jedyny ślad jaki znalazłem odnośnie mierzenia poziomu paliwa w VFR (opieram się na manualu) to niestety wymontowanie gaziorów, odkręcenie pokrywy komory pływaka, i odwrócenie do "góry nogami" i pomiar ;)

jeżeli jestem w błędzie to śmiało przyjme cios na klatę

Do ketchupvfr.

Czy byloby dla ciebie wielkim problemem podanie linkow do tych manuali' date=' bo mam jeden, ale jest hu..wy. Bylbym bardzo wdzięczny.[/quote']

http://www.geocities.com/MotorCity/9594/VFRed750Fast/

a Haynesa mam ksero które i tak juz jest biedne, więc się nie nadaje do powielania

może Ci się Paweł naraże' date=' ale jeżeli się mylę to śmiało, ale jedyny ślad jaki znalazłem odnośnie mierzenia poziomu paliwa w VFR (opieram się na manualu) to niestety wymontowanie gaziorów, odkręcenie pokrywy komory pływaka, i odwrócenie do "góry nogami" i pomiar [/quote']

Masz zapewne absolutną rację. Z tym, że nie jest to mierzenie pociomu paliwa, tylko poziomu pływaka! To poważna różnica. Pierwszy pomiar jest bardziej dokładny, drugi powiedzmy przybliżony. W VFR nie da się zrobić pomiaru poziomu paliwa, gdyż gaźniki są V :, tak jak i cały silnik, więc pozostaje pomiar poziomu pływaka.

Zrobiłem,

Znaczy zrobiło się ;)

Sam nie wiem co to było, w każdym razie paliwo już nie cieknie. Pozostaje jeszcze raz ustawić gaźniki bo widzę, że moto trochę nie równo chodzi i lekko się zalewa.

Wydaje mi się, że była to sprawa plastikowej rurki, która łączy dwa gaźniki pomiędzy sobą.

może Ci się Paweł naraże' date=' ale jeżeli się mylę to śmiało, ale jedyny ślad jaki znalazłem odnośnie mierzenia poziomu paliwa w VFR (opieram się na manualu) to niestety wymontowanie gaziorów, odkręcenie pokrywy komory pływaka, i odwrócenie do "góry nogami" i pomiar

[/quote']

Poziom P A L I W A :-) :-), nie pływaka, co mierzy sie w odwróceniu w momencie jak pływak dotyka do zaworka i glicowego, ale nie wciska do oporu bolczyka na sprężynce. Zazwyczaj podaje się sprawdzania poziomu pływaka, bo jest to mniej kłopotliwe i prostsze do wykonania :-). W manulau pokazali jedno, a ja mówiłem o czymś drugim :-).

Pozdro, Pawel