overkill Opublikowano 11 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2005 Cześć - znowu ja :D (cóż ucze sie dopiero)Mam pytanie w motorze zalecaja olej na nasz klimat 10W/40QE nawet tak psize od korka od oleju w silniku moje pytanie brzmi następujaco. Przeczytalem mnóstwo artykułów o castrol, Texaco i pracy magisterskich a propo olei. Doczytałem sie w nich że im niższa liczba W tym olej jest bardziej syntetyczny przez to bardziej elastyczny i lepiej przywiera do powierzchni ale jest też jeden problem przez to jest chyba i rzadszy. Artykuły tyczyły sie raczej samochdów ale o motorach też czytąłem na jakiejś stronie. Dowiedziałem sie ze można spokojnie użyuwać olei o mniejszej liczbie W niz zaleca producet i jest to nawet wskazane bo wtedy olej szybciej dociera do nadalszych zakamarków silnika. Moje pytanie czy tak faktycznie jest... bo mi sprzedawca nalał olej 4W/40 i boje sie czy to nie zniszczy silnika ale względem tych artykułow o olejach to powinienem być szczęśliwy bo mi nalał lepszy niz zaleca producent. Czy tak jest faktycznie i silnikowi nic nie grozi ?? A moze mam natychmiast zmienic ten olej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 11 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2005 chyba sie pomyliłeśja jeszcze nigdy nie widzialem czegoś takiego jak 4Ww więksozści przypadków idzie co 5 (0W,5W,10W,15W)no chyba że to pomyłka -literówkanie zaszkodzi ale po co kombinować skoro większośc półsyntetyków motocyklowych to własnie 10W40 Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overkill Opublikowano 11 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2005 no włąsnie w tym rzecz ze sie nie pomyliłem on mi powidział ze to motul 4w / 40 też sie zdziwiłem ale skoro taki on pewny.. no nie wiem ale jeżeli nei zaszkodzi to jestem szczęśliwy :D nie kombinuje poprostu chcałe wiedzieć czy silnik jest bezpieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi