Skocz do zawartości

GS500 - dziwny wyciek oleju

zurek1976
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Przeszukałem posty, ale czegoś potrzebnego nie znalazłem.

Ostatnio zaliczyłem na moim GSie mała trasę (jakieś 140km). W drodze powrotnej zauważyłem ślady oleju na karterze z lewej.

Wyczyściłem maszynę (do sucha) i dziś znów wyskoczyłem poćwiczyć. Trasa nie długa, ok.70km. Wracam do domciu i oglądam.....

Olej zbiera mi sie z przodu silnika na łapie podtrzymującej silnik (połączenie z ramą), ale na bank nie cieknie z pod pokrywy zaworów! Tam jest sucho. Skąd może lecieć na przodzie?

Drugie miejsce skąd kapie zauważyłem na takim niedużym elemencie znajdującym się tuż nad skrzynią korbową, dokładnie pośrodku, między dwoma cylindrami (jest przykrecony dwiema śrubami do bloku).

Czy ktoś wie co to może być? Najbardziej zastanawia mnie wyciek z przodu, bo naprawdę nie widać skąd dokładnie się leje. Mam tam olej na łapie i na wytłoczeniu pojemności silnika...

Dajcie znać! Z góry dzięki za pomoc!

A nie może to być z filtra oleju? A jeśli wyżej, to jeszcze jest miejsce, gdzie wkręcona jest linka obrotomierza.

Nie moge sprawdzić dokładnie, bo moja suzi jest u mechanika, ale te miejsca kojarzę z przodu.

Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa]

Element o którym mówisz to napinacz łancucha rozrządu - kapie albo spod miego' date=' zlbo z zatyczki, która jest na jego środku. Olej z przodu pojawia się dlatego, że pomiędzy cylindrami przerwę, którą może on ściekać.

Pozdro, Paweł[/quote']

Hej!

Dzięki za podpowiedzi.

Rozumiem, że w przypadku wycieku z przodu kroi się wymiana uszczelki. A co z napinaczem?