Skocz do zawartości

Jaki olej do dwusuwa?

Saghat
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kiwigips

chodzilo mi z tym ELFem na jakiej bazie, czy to jest hypoid czy taki jak do 4 suwa sie leje, czy to samochodowy przeszukalem pol internetu i nie znalazlem tego ELF 2TACT Ratio, tylko te: Elf Moto Gear Oil 10W-40; HTX 740 75W; ELF MOTO GEAR OIL 10W40. sorki ze ze mnie taki ciemniak ale szczerze mowiac to nawet nie wiedzialem ze ELF istnieje, wiekszosci mieszkam za wielkim morzem i tutaj sie z takim nie spotkalem a w Polsce to lalem co reszta znajomych lalo, czyli mixol i hipol i sie wiele nie zastanawialem.

• 2 tygodnie później...

jakiś czas temu spotkałem w sklepie MIXOL półsyntetyk API TC. Kosztuje on niecałą dychę, widziałem też olej mineralny MOBIL za 20 zeta. Z tego co się orientuję to półsyntetyk chyba jest lepszy od mineralnego. Co WY o tym myślicie?, bo przecież szkoda tyle przepłacać za olej zachodni który ma niższą klasę jakościową API niż jego polski odpowiednik. A może ten zachodni jest po prostu lepszy........Czy Spotkaliście w chandlu polskie oleje lepszej klasy niż tylko MIXol mineralny?

Gość skuteczny

elfa można kupić w warszawie na nowolipkach. każdy posiadacz dwusówa chyba wie gdsie to... a castrola ja kupuje na wiekszości stacji benzynowych od orlenu po bp (castrol super tt mineral) sprawdzałem tez ten półsyntek mixol ale jest równie do bani ja mixol s, nawet do komara i motorynki jepszy jest castrol, ogólnie do starych dwusówów tylko mineralny, choc ten elf o którym jest mowa jest półsyntek i MZ moja super od lata na nim jeździ. skrzynia chodzi ciszej. żadnych problemów ze sprzegłęm(jak zyleta)

• 1 miesiąc temu...

Ęj KAT uważaj sobie mixol do jawy wystarczy tak?:)))))))) tak powaznie to dość nie dawno kpilem sobie jawe i dobrze ze sie natknąłem na te posty bo poprzedni właściciel lał mixo a ja myślałem o czym innym! remont był jakieś 1000 może 1500 km temu! co musze zrobić aby lać co innego? zebrać nagar

Cały czas tutaj mieszacie temat oleju w krzyni i tego do mieszanki az pewien czs nie mogłem się pokumać i myslalem ż jak naleję czegoś lepszego odmixolu to mi biegi bedą lepiej wchodzić:) był bym wdzieczny jak by mi ktoś odpisal co zrobić żeby zmienic ten cholerny mixol poważnie musze rozkrecić sillnik narazie to moje doświadzczenie= 0

ja do w swojej rd używam Mobila 2t półsyntetycznego(19zł/litr) oraz Orlena 2t półsyntetycznego(ok 17zł/litr)

szukam gdzieś orlena platinum 2t w pełni syntetyka ale nigdzie nie mogę go dostać

Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100

https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090

z niższej półki polecam MIXOL 2T Semisyntetic. Jest on tanszy od Mixolu S o jakies 2zl, jednak porownujac w eksploatacji, to roznica jest spora:

-mniej kopci (chodzi o dym)

-mniej zostawia nagaru

-nagar jest latwiejszy do usuniecia - zdaje sie jakby byl bardziej "miekki" mniej zweglony

• 2 tygodnie później...
  • 14 lat później...