m67 Opublikowano 20 Lipca 2002 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2002 Przerobiłem swojego Uralca na tłoki Poloneza. Śmiga pieknie, zero przycierek. Ma ktoś może jeszcze jakieś doświadczenia odnośnie tej przeróbki? Podobno należy zrównać masy tłoków Poloneza z oryginalnymi ruskimi.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzytwa Opublikowano 8 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2003 Mój koleś widział dwie podobne przeróbki: jedna, to emka z tłokami od Żuka. Podobno chodziło to całkiem nieźle. Druga (tę widziałem nawet na zdjęciu) miała założone cylindry i głowice od IFY. Motocykl był tak szeroki, że facet po prostu opierał ją na parkingu o głowicę. A wracając do sprawy: mój kolega jeździ na tłokach polonezowskich. Maszyna bardzo ładnie mu się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 10 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2003 Widziałem emke na polonezowskich tłokach. Śmigała pięknie, poza tym miała małe zużycie oleju. Z tego co wiem do emy jeszcze ładnie pasują tłoki z bisa 700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 12 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2003 a czy wał był wyważany do tych tłoków?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 12 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2003 Z bokserami jest sprawa inna. Ponieważ tłoki pracują z przeciwnymi prędkościami momenty bezwładności równoważą się . Wyważenie takiego silnika jest o wiele łatwiejsze niż na przykład singla. Waga tłoków ma drugorzędne znaczenie, fakt im lżejsze tym lepsze. Ważne jest natomiast żeby tłoki miały taką samą masę do około 1 g i korbowody tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 12 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2003 tu się z Tobą nie zgodzę.owszem w boxerach równoważą się masy w wyniku przeciwsobnej pracy, ale to są masy bezwładnościowe II rzędu.Masy bezwładnościowe I rzędu równoważone są przez przeciwagi w wale i przy zmianie tłoków trzeba je wyważać inaczej odbije się to niekorzystnie na trwałości układu korbowego. jako ciekawostka:Mas bezwładnościowych III rzędu w ogóle nie można wyrównoważyć w silniku dwucylindrowym, dopiero w czterocylindrowym boxerze, sześciocylindrowej rzędówce lub osmiocylindrowej V-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 13 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2003 Michał nie masz racji. Siły bezwładności pierwszego i drugiego rzędu są wyrównoważone w bokserze. Jest to układ symetryczny wszystkie siły pochodzące od przyspieszeń mas i wirujących mas się równoważą Narysuj sobie układ korbowy i wszystkie główne masy sobie skup w punktach, wszystko jest symetryczne, Masa wykorbienia, masa korbowodu wykonująca ruch obrotowy, masa korbowodu wykonująca ruch posuwisto-zwrotny, masa tłoka. Jeżeli mi nie wieżysz to sam sprawdź: Mały poradnik mechanika. wydanie jedenaste poprawione i uaktualnione ( przykro mi nowszego nie mam przy sobie )Strona 742 jst tam tabelkaMasz tam wyjaśnione siły bezwładności harmoniczne Σ P’b i Σ P”b pierwszego i drugiego rzędu są wyrównoważone z założenia (symetryczność układu ) Dopiero pulsacje momentu obrotowego pierwszego stopnia ( wynikającą z przyspieszania i hamownia mas) trzeba wyrównoważać przeciwwagami, a drugiego stopnia wałkami obracającymi się wałami w przeciwnych kierunkach ale z tą sama prędkością co wał korbowy ( nie mylić z wałkami wyruwnoważającymi które równoważą siły bezwładności drugiego rzędu i kręcą się dwa razy szybciej niż wał korbowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 14 Marca 2003 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2003 Pipcyk masz rację.moje wiadomości były ze szkoły średniej, a to było tak dawno :cry: dobrze że skleroza nie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi