Skocz do zawartości

Zabezpieczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat rodzaju zabezpieczeń (łańcuchy, blokady na tarcze), które preferujecie, ich zalety i wady oraz jak się przedstawia ranking producentów tych cudeniek. Poznałem dzisiaj na Targach ABUS, MAGNUM i VECTOR.

Heja

Na sam początek od razu powiem że nie ma zabezpieczeń idealnych. Najlepszym dowodem był program "Jednoślad" w którym to jeden spec rozwalał zabezpieczenia jakie są dostępne na rynku motocyklowym. Łańcuchy tnie się nożycami przegubowymi, łańcuch chyba jest najsłabszym zabezpieczeniem. Blokady na tarczę rozwalał rozwiercając zamek lub polewając ciekłym azotem. U-Locki tak jak łańcuchy można przeciąć. Pozostały chyba jeszcze odcięcia zapłonu i alarmy. Ale zawsze mozna moto załadować na przyczepkę.

Gość Anonymous

Firma Datatool ma opracowany system 3 stopniowej ochrony motocykla. Po pierwsze dobry lancuch, zeby przypiac sprzeta do jakiegos trwalego elementu krajobrazu :( Po drugie alarm,zeby glosno wyl-bo o to glownie chodzi. odciecie zaplonu moze byc, ale to go*no daje-bo laduje sie sprzeta do busa i tyle. A po trzecie znakowanie. Ten wlasnie system uznany jest za najskuteczniejszy, ma aprobaty angielskich towarzystw ubezpieczeniowych. Jedna wada-kosztuje jakies 3500 zlotych... Ja tez stosuje podobny system ,niestety w Polsce nie moge znalezc czegos takiego jak rejestr motocykli :? Numery na motocyklu mam,ale niestety nie moge nigdzie ich zewidencjonowac ...

no wlasnie - idealnych nie ma, a pewnie im drozsze (i bardziej renomowanych firm), tym lepsze...

moze ktos na tym forum ma doswiadczenie typu: mialem lancuch X za XXX zl, a i tak mi sprzeta ukradli, albo: mialem X i mimo proby kradziezy wytrzymal?

ja ze swojej strony nie polecam linek w plastikowej oslonce - buchneli mi przypiety czyms takim rower sprzed galerii mokotow w wawie. oczywiscie ochrona ma kamery wszedzie, tylko nie na parkingu dla rowerow:( bo po co sobie robic klopot, dawac kasety policji itp...