Skocz do zawartości

kiedy wymieniać /szlifować ?

Zyclon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jezeli na gladzi cylindra znajduje sie dobrze wyczuwalny "próg" (chyba nie musze tlumaczyc w ktorym miejscu ) to dobrze jest zrobic szlifa a tak poza tym co do tloka to ja bym radzil robiac szlif wymienic takze tlok ...

to taka zasada z dziada pradziada :lol::lol:

a tak poza tym to jezeli nie masz tego progu wyczuwalnego to wystarczy zmienic tlok i niczym sie nie przejmuj.

hmmm.......chodziło mi raczej o jakieś konkretne kryterium... bo "wyczuwalny próg" ma dość rozmyte granice.

Jesli masz czucie w palcach to poczujesz czy juz szlifowac czy jeszcze nie

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

ja robiłem ostatnio szlif cylindrów, wymiane tłoków,regeneracje wału...itd :D Przyjacielu mojej zdechłej pszoły!! Kolega napisał " dobrze wyczuwalny próg"...chyba wiesz co to znaczy "dobrze"? A linijką to tego nie zmierzysz... jeśli masz wątpliwości czy go wyczuwasz to znaczy że jest do wymiany :D a jedyną wątpliwość ma twój portfel :D

Jeszcze łatwiej ocenić czy szlif jest konieczny, dając pojeździć komus obeznanemu z danym modelem. Zbliżający się szlif cylindra/ów daje znać wyraźnym spadkiem mocy (utrata kompresji), trudnym rozruchem na zimno. Pomiar ciśnienia sprężania oraz tzw. próba olejowa dają dodatkowe informacje.

dokladnie.

nie ma jakiegos z gory okreslonego kryterium kiedy trzeba zrobic szlif.

po prostu to juz jest decyzja uzytkownika .

oczywiscie kazdy spadek mocy nie wiaze sie z wyrobionym cylindrem wiec trzeba racjonalnie patrzec na sprawe.

i oczywiscie szlifu nie robi sie co 2000 km :(:(:P

Dzieki za uwagi

chodził omi o bezwzględne kryterium bo próg wyczuwam dobrze a moto zbiera sięłądnie i gdyby ktoś chciał to na koło pójdzie :(

A linijką to tego nie zmierzysz...

co do pomiarów to myśle że średnicówka trójpunktowa wystarczy

Dzieki za uwagi

chodził omi o bezwzględne kryterium bo próg wyczuwam dobrze a moto zbiera sięłądnie i gdyby ktoś chciał to na koło pójdzie :(

A linijką to tego nie zmierzysz...

co do pomiarów to myśle że średnicówka trójpunktowa wystarczy

co wy ludzie prog to mozna na oko zmierzyc sprawdza sie na pierscieniach tzn: zdejmujesz pierscien z tloka wkladasz w cylinder i szczelinomierzem sprawdzasz przerwe na zamkach w ETZ wynosila on chyba z 0.6-0.8 mm (nie pamietam dokladnie) w Jawie moze byc podobnie ale najlepiej zorientuj sie jak ma byc przerwa ale na nowym pierscieniu bo stare sa juz wytarte a moze szlif nie jest konieczny

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/