miss_diva Opublikowano 9 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2005 Witam!Nie znalazlem nigdzie na forum pokrewnego tematu. Dlatego zapytam, czy ktos z Was orientuje sie ile powinien wynosic koszt regenreacji przedniego zawieszenia? Tuleje (pewnie trza wytoczyc nowe - z czego?) kolumny, simmeringi... Jesli ktos mial z tym do czynienia, to prosilbym o jakis wykaz, co i ile go kosztowalo, jak zrobil itd. Dzieki za kazda pomoc :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viader Opublikowano 11 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2005 Witam..Szczerze mówiąc niebardzo orwientujęsięw takich kosztach... mimo że ja całego janka składałem z przysłowiowego maku - między innymi calutkie widełki... powiem w ten sposób - że jeżeli chodzi o tuleje to miałem nowo wytoczone z tego co kumam jakiejś odmiany miedzi.. simmeringi to koszt kilku złotych - które warto zainwestować . Problem jeszcze w tym że są dwa (przynajmniej o tylu ja wiem) rodzaje przedniego zawieszenia... jaj mam obudwa i skaładałęm to - które w/g opinii jest mniej awaryjne... koszty - jak pisałem simmeringi to kwestia 2-4 złgóra - nie podam dokłądej ceny bo to jedyny rachunek któy gdzieś posiałem :/ - ja kupowałem w Kemocie - WałbrzychTuleje... no myślę że jak sam skombinujesz materiał (ważne żeby nie był zmęczony) to nawet gdzieś w wagonówce (kolej) wytoczą to Tobie za browarka - tylko przypilnować ich trzeba żeby wymiarów nie spaprali...oczywiście nowy olej... Pozdrawiam... heh teraz sam siedzę nad uszczelnieniem kapiącego oleju przez wałek zmiany biegów :/ tyleję już mam - teraz szukam oringu - zdaje sięże wymiar 10 x 1 - nie mogę tego znaleźć nawet w serwisówce :/ acha - co do tylei - może znajdziesz na http://www.skuterdebica.hg.pl/ - oni mają coraz więcej tych części... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paho Opublikowano 11 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2005 viader napewno z miedzi??????Jak już to stop miedzi z czymś bo miedź sama w sobie nie jest mocnym materiałem do takich warunków jak widełki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miss_diva Opublikowano 11 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2005 moze mosiadz :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miss_diva Opublikowano 11 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2005 czyli stop miedzi z cynkiem kwoli scislosci - moze to miales na mysli :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viader Opublikowano 11 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2005 Witam.. wydawało mi się oczywiste że czysta miedź jest za miękka na takie rzeczi i szybko by się to zużyło... oczywiście że musi to być w twardszy stop... sorki za niedomówienie... i dziękuję za sprostowanie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paho Opublikowano 15 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2005 nie no zawsze do usług z tmatami stopów twardosci skrętności udarnosci....i tak dalej:D..Bez powodu na taki profil do szkoły nie chodze:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bogdan10 Opublikowano 15 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2005 Tulejki wykonane są z brązu -stop nazwa handlowa B101 .Można je również wykonać z tekstolitu ,ale to już trochę zabawy -tulejki po zgrubnym wytoczeniu trzeba wygotować je w oleju ,a natępnie obróbka wykańczająca.Obecnie polecałbym teflon z brązem - można go nabyć w sklepach typu PLAST MAS Bogdan10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miss_diva Opublikowano 17 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2005 ale jak sie ma teflon do brazu? co to znaczy teflon z brazem, bo nie rozumiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miss_diva Opublikowano 17 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2005 a co z kolumnami? one tez sie przeciez wycieraja...8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 17 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2005 z tego co ja sie orientuje wszystkie orginalne tuleje przedniego zawieszenia , powtarzam orginalne wykonane są z żeliwa sferoidalnego . lagi musza być zeszlifowane jesli nie spełniaja tolerancji i do tego nowego wymiaru trzeba dotoczyc tuleje, i nie u bolka w pkp tylko u rasowego tokarza - luz musi byc w granicach 5- 10 setek.żeliwo kosztuje około 30- 40 zł . prostowanie lag to koszt 20-25 zł od sztuki.szlif to jakieś 60 -80 zł od sztukitokarz weżmie też jakies 40 zł za wytoczenie.nie jest to tani remont ,ale raz wykonany ( dobrze) starcza na pół wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miss_diva Opublikowano 17 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2005 dzieki ;) o to mi chodzilo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 17 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2005 Jest taka firma w Poznaniu robi gosc wszystko co z junakiem sie da zrobic.Ryszard Petrus Poznan lakowa 18a/12 tel 501495199 www.republika.plremik1 (dane z wizytowki firmy) Pozdrawiam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miss_diva Opublikowano 18 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2005 Koles z tej firmy od dawna sie nie odzywa... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2005 z tego co ja sie orientuje wszystkie orginalne tuleje przedniego zawieszenia ' date=' powtarzam orginalne wykonane są z żeliwa sferoidalnego...[/quote'] a to tutaj mnie kolega zaskoczyl 8O juz kilka zawieszen przednich zrobilem i jeszcze sie nie spotkalem z zeliwnymi tulejkami w przednim zawieszeniu junaka :roll: Zreszta nie wiem jaki to by mialo miec sens z czysto tecznicznego punktu widzenia :?: Z tego co jest mi wiadomo byly tam zastosowane tuleje z brazu, ale jakiego Bog raczy wiedziec....W dniu dzisiejszym wszyscy powaznie podchodzacy do restauracji motocykla uzywaja Braz BA1032 - ale czy to jest najodpowiednijeszy braz do tego celu, trudno powiedziec.....:mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi