Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 20 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2005 ja te 15 minut przekraczalem granice z turcja - patrz cytat powyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 23 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2005 Byłem w ambasadzie i złożyłem pierwsze wnioski wizowe. Procedura trwa 10 min. obsługa jest spoko, ale trzeba dobrze słuchać co mówią z okienka bo po białorusku. Rozumieją polski - ale nie mówią, z wyjątkiem kobitki wyglądającej na polkę z pochodzenia która kręci się po sali i pomaga, mówi świetnie i jest sympatyczna. KONKRETY: NOWY adres ambasady - ul. Wiertnicza 58 (łatwo trafić) tel. (22) 842 52 02Składamy w okienkach: paszport + fotografia paszportowa + wniosek (do wypełnienia na miejscu) + opłata.Opłata normalna - 6 dolarów - wtedy czekamy na wizę trzy dni.Opłata ekspresowa - 11 dolarów - wtedy wizę da się uzyskać tego samego dnia. Ważne dla osób dołaczających do wyprawy w ostatniej chwili. Program wyjazdu: :arrow: Wyjazd z Warszawy (z Marek?) w sobotę 30 kwietnia ok. 7.00 rano. po to tak wcześnie, by mieć jak najwięcej czasu na zwiedzanie Grodna po dotarciu na miejsce i zadekowaniu na zlocie. :arrow: Po dojeździe i zadekowaniu wyprawa na miasto: stary i nowy zamek, polski kościół przy pl. Batorego, dom Elizy Orzeszkowej, pomnik "tankistow", i inne miejsca warte zobaczenia z bliska. :arrow: Wieczorem zabawa i nawiązywanie stosunków towarzyskich z miejscowymi polakami i polkami :clap: :D :D :arrow: Niedziela - zobaczymy jaka będzie kondycja zawodników - planowany jest wypad do wsi Bohatyrowicze (te od Korczyńskich i Jana i Cecylii) i Wasyliszki (te od Czesława Niemena), a potem się zobaczy. Może da się zahaczyć o Nowogródek (ten od Mickiewicza) :arrow: Niedzielny wieczór trudno teraz zaplanować - sytuacja sama się rozwinie... :arrow: Planowany powrót na poniedziałek 2 maja wieczorem. We wnioskach wizowych są rubryki:11 "cel pobytu" - wpisujemy: turystyczno-historyczno-sportowy12 "termin ważności wizy" - wpisujemy: 30.04.05 - 03.05.0513 "adres pobytu na Białorusi" - wpisujemy: Grodno, Dom Polski, bez dalszego adresu (ulica, numer)14 "nazwa instytucji zapraszającej" - Klub Sportowy Sokół Grodno 15 "adres instytucji lub..." - Grodno, bez dalszego adresu20 "środek transportu" - motocykl turystyczny - bez względu na jakim jedziecieReszta rubryk nie powinna sprawić kłopotów, pisać tak jak jest. Natomiast podane przeze mnie powyższe dane do wpisywania, są sprawdzone podczas wyjazdów z pomocą dla polskich szkół i klubów sportowych. Dlatego trzeba koniecznie pamiętać kto nas "zaprasza" na wypadek pytań przy odbiorze wizy. A dlaczego cel sportowy? Bo mamy z nimi rozegrać mecz w kosza, tak skazał nasz kamandir, czyli ja. I tyle co trzeba wiedzieć. Na granicy też ja będę kamandirem wyprawy, i z pozostałymi pytaniami buszmaków kierować do mnie. CO ZABRAĆ?Zieloną kartę :!: Serwis motocykla - czyli to co kto uważa za konieczne do swojego sprzęta. Na pewno zestaw do naprawy ogumienia, żarówki, olej, i narzędzia.APTECZKA PODRĘCZNA - czyli zestaw komandosa o wymiarach nie większych niż kaseta VHS. Można sporo rzeczy upchać, które niebędą zajmowały zbyt dużo miejsca.Śpiwór, bo mogą być domki letniskowe, ale pewnosć będę miał dopiero tydzień przed wyjazdem jak się tam dodzwonię.Jeżeli domków nie będzie to namiot, ale pracuję nad rezerwacją w hoteliku pod miastem gdzie dotychczas były pokoje z czystą pościelą po 6 dolców od łba . Ale dopiero jak je załatwię to powiem. PRZEWIDYWANY PRZEBIEG z Wawy - 800 km wliczając w to kręcenie sie po okolicy i wspomnianych miejscowościach. Paliwo u Łukaszenki podobno akceptowalne dla japońskich maszyn - ale niech się wypowiedzą Ci co byli na Katyńskim. Na razie tyle. Dalsze informacje po świętach. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 23 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2005 Super, ze cos ruszylo w temacie-ja wstepnie sie wybieram w dwie osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galar Opublikowano 23 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2005 Po przejechaniu Rajdu Katyńskiego zdecydwanie stwierdzam, żenajlepsze paliwo jest na Białorusi. Rosja i Ukraina totanio ale jakość szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 24 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2005 Paliwko na Białorusi jest dobrej jakości (tylko tankujcie to co ma więcej oktanów). Trzeba tylko uważać bo na zapyziałych stacjach benzynowych trafiają się nieodbijające pistolety i często trzeba płacić z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 24 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2005 Od paru lat na Ukrainie w wiekszosci przypadków płąci sie jak w cywilizowanym swiecie czyli po tankowaniu, ale musze stwierdzic, ze nie stety motocvykl na ich paliwie jest słabszy(no chyba ze to subiektywne odczucie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Ambasada Białorusi jest czynna dla składających wnioski wizowe w godz. 9-12Odbiór paszportów z wbitymi wizami 15-16.Wnioski można składać przez osobę trzecią, natomiast z odbiorem to różnie bywa. Trzeba ustalić w okienku przy składaniu że paszporty odbierze jedna osoba, żeby nie wszyscy musieli się fatygować. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ResoR Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Troche chore godziny... znowu z roboty trzeba będzie się zwolnić. ech ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietra Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Moze pojade, chce pojechac, sprobuje. W poniedzialek sie okaze i do ambasady. Pzdr Cytuj ------------------------------------------- Polfa Grodzisk 1% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasik Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 ...kurcze troche sie wahalem jesli chodzi o ten wyjazd... ale stwierdzilem ze jak kilka lat temu przezylem miesieczna podroz po kirgistanie, kazachstanie i rosji (niestety nie na moto) to przezyje i bialorus... przez 2 dni :-) ...tak wiec dzis z kolega resorem zlozylismy wnioski wizowe... czyli do zobaczenia 30 :-) ... zostaje jeszcze tylko kwestia urlopu... bo 2.05 mamy dzien pracujacy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ResoR Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Tak jest w rzeczy samej...... w piąteczek odbieramy wbite wizy.... ... myślę, że będzie co wspominać ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2005 to chyba nieistotna informacja dla jadacych, ale a, pomimo szczerych checi nie dam rady sie wybrac na Białorusc i prawdopodobnie nigdzie indziej :P Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Dodzwoniłem się do Grodna i potwierdziłem na bank noclegi w pokojach 2 i 4 osobowych po 5 dolców od łba za noc czyli 15 zeta. Są prysznice, ma być pościel, ale weźcie śpiwory na wszelakij słuczaj.Program zlotu obejmuje wspomnianego prosiaka, zastawiony stół, paradę, jakieś znaczki lub inne pamiątki. Wjazd na zlot 25 dolców od faceta i 15 dolców od kobiałki. Te ostatnie opłaty mnie trochę zasmuciły, zwłaszcza że w rozmowach miesiąc temu wszystko miało być taniej. Ale dla osłody dodam że mamy załatwiony zamykany garaż na motocykle. Każdy bierze swoje zabezpieczenie, całość zepniemy linką na gerdę i wtedy to tylko kamazem można maszyny z tamtąd wyrwać. Zestawiając koszty stałe i bezwzględne wygląda to tak:-wiza 6$-noclegi 2x5$=10$ od łba-wjazd dla załogi mieszanej 25+15=40$Suma: 56$ czyli około 170 złotych. Czy to dużo czy mało - to zależy od budzetu jakim każdy z wyjeżdżających będzie dysponował. Zielona Karta jest obowiązkowa. Koszty zwiedzania np. muzeum w starym zamku Batorego - około 5 zł na nasze. Koszt posiłków na mieście trzeba podzielić przez dwa w stosunku do cen warszawskich. Ja biorę ze sobą prowiant na podróż. Wyjazd planuję na godzinę 7.00 z pod Centrum Handlowego Marki na obrzeżach Warszawy. Na godzinę 10.30 planuję postój w Sokółce, w celu spotkania z zawodnikiem z Gdyni. Po skompletowaniu ekipy ruszamy na Kuźnicę Białostocką w celu przekroczenia granicy i dalej na Grodno. Paliwo trzeba liczyć na trasę o długości ok. 800 km. Czyli 300 tam, 200 na miejscu, 300 z powrotem. Mój tel. kom. 692 026 505. W razie niedodzwonienia się proszę zostawiś esemesa.Jadąc z kursantem trudno sie rozmawia ;) Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Kumpela mówiła mi, że przy wyjeździe z Bialorusi trzeba jeszcze zapłacić jakiś podatek od ochrony środowiska czy jakoś tak. Koszt 5 dolców. Podobno bez tego nie wypuszczą i trzeba wracać do budki z tymi kwitami, która oczywiście jest pare kilometrów przed granicą ;) Nie wiem czy motocykli też to dotyczy... do zobaczeniaZawodnik z Gdyni :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietra Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Jutro bede w ambasadze bo buszmaki dzisiaj nie chcialy mi wnisku wizowego przyjac bo "kolejka uze dluga" to sie podpytam o ten podatek.Z opisow ktore czytalem wynika ze czasami palanty chca cie wpuscic na mine i powoluja sie na przepisy ktore nie istnieja tak wiec lepiej to wiedziec.Zapytam jutro i dam znac Howgh Cytuj ------------------------------------------- Polfa Grodzisk 1% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi