Skocz do zawartości

Od ilu lat można jeździć skuterem / 50 cm3 ?

maniek_7
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponieważ dzieciaki mi rosną i coraz częściej molestują o motorower/skuter mam pytanie (wiem że głupie, ale jestem leń a gdzie jak gdzie ale tu pewnie ktoś mi da dobrą informację) : jakie są ograniczenia jazdy na 50-ce? Od ilu lat? Czy potrzebna jest jakaś karta motorowerowa dla nieletniego, czy wystarczy rowerowa... czy może nic?

Chodzi mi o prawne aspekty, bo to, że można bez żadnych papierów i odkąd się tylko ziemi sięga z siodełka to sam wiem.

Z góry dziękuję!

Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec)

Bodajze trzeba miec 13 lat i trzeba zdac na karte motorowerowa (szkola zalatwia za darmo, przynajmniej powinna).

Pzdr :)

Simson SR 50 > Honda Transcity NX 125 > Honda XL 600 RM > Honda CBR 1000f SC 25 > Suzuki GSX-R 750 K1

I zeby wszystko bylo zgodnie z prawem Skuter powinien miec ograniczona predkosc (chyba do 45km/h) :). U mnie kolesie z podstawowki (6 klasa) maja juz karty motorower takze chyba juz od 12 lat jest mozliwosc zrobienia karty. Aha jezeli ktos ma juz karte rowerowa to zeby wydano mu motorowerowa musi tylko zdac czesc praktyczna-->teorie ma juz z glowy.

Karte na 50 ccm mozna miec od 13 lat (robiona jest przewaznie pod koniec 1gim) Motorek nie moze jechac wiecej niz " 45km/h " ale wiadomo przeciez ze jak sie odblokuje jakis skuter to potrafia isc te 80 - 90km/h (bez zadnego tuningu oczywisce) :)

(Sorki) U nas trzeba zapłacic 50zł za zrobienie kary motorowerowej

Heheh u nas trzeba bylo zaplacic tylko za papier (5 zl) i to wtedy jak zdawalismy na karte rowerowa:P(5 klasa podstawowki) a jak na motorowerowa to za FREE :(

POzdrawiam:D