m16 Opublikowano 21 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2004 WitamWczoraj obejrzalem fakty - gadali tam m.in. o ilosci wypadkow w Polsce.Maja byc jakies akcje aby to ograniczyc - cos w stylu - wieksze mandaty - tempienie pijanych itp. I o zgrozo - "kierowcy po zdaniu na prawo jazdy przez rok beda mogli sie poruszac tylko z osoba towazyszaca ktora ukonczyla 26 lat" 8O 8O 8O Zbaranialem jak to uslyszalem.Czy ktos cos wie - czy moze to tylko takie ich gadanie ?Jesli by to weszlo to co z motocyklami ?Czy jesli zrobil bym prawko przed wejsciem tego syfu to mnie to ominie ?Z gory dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek-b12 Opublikowano 21 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2004 eeeee....no teraz ci mlodsi kierowcy mnei zlinczuja...ale oze to i nie taki zly ppomysl zeby przez jkais czas "mlodzi" jezdzili z opiekunem?? ;/sam pamietam ze "pierwsze szalenstwo" ogarnia jka odbierze sie "papierek"..a umiejetnosci wtedy nie ma sie co oszukiwac.. w wiekszosci przypadkow sa mizerne...spoko.. nawet jak wprowadza taki przepis.. zdazycie sie jeszcze wyszalec :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joe Opublikowano 21 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2004 wiem na pewno ze w Belgii jest taki przepis,a dodatkowo osoba taka musi miec z tylu auta naklejke, pewnie cos w stylu "L" Pozdro Joe :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozek Opublikowano 21 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2004 Nie bede sie rozwodzil czy to dobre czy nie ale jak w zime chce jechac autem do szkoly to chyba nie bede bral ze soba mamy :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rider Opublikowano 21 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2004 Już kiedyś było o tym pisane... Pomysł jest jak dla mnie bez sensu, bo może przez rok papier przeleżeć i nie jeździć i wtedy zalicza się jakby rok jazdy pod opieką innego kierowcy. Wożenie ze sobą drugiej osoby jest bez sensu --> trzeba gdzieś pojechać samochodem, to będę ze sobą brał dziadka? Może dziadek zamieszka w samochodzie nie będzie problemu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 21 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2004 bo może przez rok papier przeleżeć i nie jeździć i wtedy zalicza się jakby rok jazdy pod opieką innego kierowcyPoniewaz osoba z ktora mielibysmy jezdzic musi miec prawko to w moim przypadku bylo by tak jak piszesz.Oboje rodzice sa juz osobami starszymi - zadne nie ma prawka.To na ciula mi samochod ? Rok by prawko lezalo i tyle by zyskali. Na samochod moze jest to wykonalne - ale pomyslcie o moto :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bols2 Opublikowano 22 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2004 Moim zdanie bardzo dobry pomysł ale ... prawko by mozna zrobic od 16 lat i wtedy podróżować do 18 z opiekunem tak kiedys było ,chyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Buhne Opublikowano 22 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2004 Ja jestem za. Tak jak ktos juz napisal, najbardziej chce sie szalec po otrzymaniu papierka, ale jezdzac z kims starszym, najczesciej byloby to z rodzicem, to sie nie poszaleje. A napalony mlody czlowiek i samochod to niezbyt dobre polaczenie (wiem z doswiadczenia :twisted: tylko mi narazie szczescie dopisuje i juz nie chcem wiecej go wykorzystywac ).Gdzies tez byla mowa o listku i dodatkowych ograniczeniach - jeszcze lepszy pomysl, gdyby tylko ktos dobrze to egzekwowal :? ...Moglbym napisac, ze czlowiek powinien za kolkiem myslec, ale wiekszosc (o ile nie wszyscy, w tym ja) przejezdzajac pierwsze kilometry chce powariowac, natomiast wsiadajac za kolko czy na moto, rozsadek bardzo czesto zostaje w domciu.Mnie sie zdaza depnac w miescie - to kretynizm - powiecie, macie racje, ale tak juz jest z mlodocianymi kierowcami. Jesli mam sposobnosc, jade na jakis placyk by tam poswirowac, albo pocwiczyc np. hamowanie pulsacyjne, co dzis uratowalo samochod rodzicow i kolegi. Polecam Wam powariowac na jakims placu czy pustym parkingu, bo procz frajdy (z rozwalania samochodu... :P mozna sie czegos nauczyc ). Pozdrawiam i zycze wielu km przejechanych bezproblemowo, zarowno na moto jak i 4kolkami, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobczok Opublikowano 22 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2004 Moze gdyby ten przepis byl wczesniej wprowadzony to kilku kolegow z klasy (juz nawet nie pamietam ilu, ale pieciu to na pewno) uniknelo by wypadku, w tym ja :P Macie racje, po odepraniu prawka ogarnia czlowieka glupawka, oczywiscie nie wszystkich, ale mnie ogarnela :roll: no i skonczylo sie na rozbitym fiacie punto. Ale spoko, juz mi przeszlo i jezdze odpowiedznio do panujacych warunkow na drodze :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pushek_CBR Opublikowano 22 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2004 cos w tym jest..... hmm jak mialoby byc na moto - kobiety od 26 do 30 sa najostrzejsze.... podobno hehe :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sputnick Opublikowano 25 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2004 Wozenie starszych w aucie :? Bede musial zrobic miejsce w bagazniku :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 26 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2004 Wiadomosc od emzeta:"policja chce wrócić do listków, przez rok byłoby sie młodym kierowcą i trzebaby mieć listek zielony na tylniej szybie. nie wolno już przekroczyć 21pkt takim kierowcą. dodatkowo policja planuje zakaz przewozenia młodych osób (nie pamietam dokładnie do którego roku życia) w godzinach nocnych bez obecności osoby dorosłej w samochodzie (czyli może byłoby mniej tych wypadków przy "odwożeniu z dyskotek"). dodatkowo ustalenie ilości alkoholu we krwi na poziom 0 promili dla młodych kierowców. takie coś mówił policjant na pewnym spotkaniu. widać że chcą z tym walczyć." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klapek Opublikowano 27 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2004 We Francji młodzi kierowcy jeżdzą z czerwoną literą A na szybie lub w innym widocznym miejscu i uważam że i u nas tak powinno być.Młodzi kierowcy są nie odpowiedzialni(większość) i nie dlatego że młodzi są niepokorni czy szaleni ale dlatego że brakuje im doświadczenia.Od roku czasu robię po 15tyś km miesięcznie i nadal sobie nieufam - wiem że nie jestem mistrzem8) natomiast młodzi co odebrali prawko miesiąc temu uważają się za Schumacherów i spróbuj im powiedzieć że tak nie jest...:?Pozdrawiam Cytuj Chcesz porozmawiać z fachowcami, zamiast mitomanami..? www.kolyaska.fora.plObecnie: K-750, Ural M-67, ZX-9R C2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jesion 26 Opublikowano 29 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2004 Podsumowując całą dyskusje.Nie pomogą żadne literki L , A czy zielone listki jak młodzi kierowcy,bo o nich tu mowa będą mieli zielone siano w głowie jak będa się popisywali przed kolegami czy na dyskotekach przed laskami. :o Nie pomogą wyższe stawki ubezpieczeń czy mandatów bo kto chce się zabić to nawet jego ANIOŁ STRÓŻ mu nie pomoże,to znaczy pomoże :!: dostać się do nieba.Młodzi panowie więcej rozwagi,spokoju i samokrytyki.Pozdrawiam. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yua Opublikowano 30 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2004 Wszystko jest OK w samochodzie (jestem za jezdzeniem ze starsza osoba, choc mnie to juz nie dotyczy) ale jak to rozwiazac na motocyklu ?? Bo przeciez jedyne co bedzie mogl zrobic siedzacy z tylu opiekun to tylko "zlamac kilka rzeber" swojemu podopiecznemu zeby jechalo wolniej bo na pewno nie bedzie w stanie zareagowac szarpiac za kierownice. Jezeli jakis kumpel mnie poprosi zebym z nim pojechal to na pewno nie siade jako pasazer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi