Jarek2468 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Witam, Posiadam Yamahe MT 125 2019r do nauki, mam pytanie jak odblokować obroty i czy opłaca się to robić, bo jak podejrzewam nie bez powodu jest blokada, niechciałbym, aby coś działo się z silnikiem. Podczas jazdy na biegu 1, 2, 3 ,4 wkręca się do 10k obrotów, na 5 do 8k, a na 6 do 7k. Maksymalne możliwe obroty do osiągnięcia zgodnie z licznikiem to 12k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 (edytowane) To jaką prędkość obecnie osiąga na 6 biegu przy 7000 obr? Myślisz że motocykl posiada blokadę obrotów by zabezpieczyć silnik przed uszkodzeniem? Blokada rozpoznaje bieg i dobiera maksymalne obroty? Edytowane 30 Października 2023 przez Stefan Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek2468 Opublikowano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Zależy od warunków ale jeżeli nie ma wiatru to na 6 leci te około 120km/h. Może jest to blokada, która zakładana jest na dotarciu? Motocykl jest w miarę nowy i może nikt tego nie zdejmował? Mam dwóch znajomych co mają Yamahę yzf 125 i obroty wkręcają się normalnie do 12000 obr. Tak zależy na którym biegu jadę, 1, 2, 3, 4 to max 10000 obr, 5 to 8000 a 6 7000. Moja myślenie jest takie, że jeżeli lecąc np na autostradzie z wrzuconym biegiem 6 i trzymając obroty na 10000-12000 silnik może się dużo szybciej zużywać np wał przez to założona jest blokada i nie wkręci się na więcej niż 7000, aby chronić silnik przed remontem. Nie znam się za bardzo na tym to mój pierwszy motocykl dlatego przyszedłem tu o poradę, myślę że w serwisie są w stanie zdjąć taka blokadę lecz czy to mi się opłaca, nie chce robić remontu, a wiadomo jeżeli będzie sie wkręcał normalnie do 12000 to będzie się z tego korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 To łatwo policzyć, jeśli przy 7000 obr/min jedzie 120km/h, to przy 12000 obr/min prędkość wynosiłaby około 205 km/h. Poważnie podejrzewasz że motocykl o mocy 14KM nie osiąga tej prędkości, bo ma blokadę obrotów? I w serwisie takie blokady zdejmują? To dość niezwykła teoria, ale jeśli dwóch znajomych to potwierdza, to musi być prawda. Choć ja bym się skłaniał do podejrzeń że Twoi znajomi gadają głupoty, a Twój motocykl nie ma żadnych blokad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IZO Opublikowano 31 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 Nie pasuje mi żeby taka długa skrzynia była w 125, jeśli ten silnik jest w stanie utrzymać 120 km/h przy 7k rpm to jest mistrzem elastyczności, moje 125 to trzeba wkręcić na max obroty żeby mieć max moc, i dopiero jedzie v max. A mam zdrowe 15km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beniamin Opublikowano 31 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 Już 5 bieg jest nadbiegiem ma przełożenie 0.957, na 6 biegu to 0.84, czyli nawet szybkie przeliczenie Stefana jest zaniżone. Co tylko potwierdza jego wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 2 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Nie bierzecie poprawki na zawyzajace predkosciomierze ktore przy 120 moga pokazywac i 10% wiecej niz rzeczywistosc. Moze stad te szybkosci maksymalne sie biora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IZO Opublikowano 2 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Dokładnie tak jest, ja mam przekłamanie około 10% przy 110 km/h według gps. wtedy mam 120 na blacie, i przy 15 koniach muszą to być obroty bliskie max na czwartym biegu, bo na piątce kiśnie. W życiu żadna 125 nie pojedzie 120 km/h realnych na nad biegu, przy relatywnie niskich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi