Zduunek Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 (edytowane) Cześć, posiadam B6 już drugi sezon. Przechodząc do problemu.. po rozgrzaniu motocykla na ssaniu ( +/- 5min ) wyjeżdżam nim na ulicę, przy rozpędzaniu do 4-5tyś obrotów tak jakby chodzi na 3 gary, już po przekroczeniu tych 5tyś obrotów jedzie już normalnie tak jak powinien. Jak już się rozpędzę i zredukuje bieg, spadnie on nizej jak 4tyś obrotów jest ten sam objaw... Wykręciłem świece co się okazało 1/2/4 świeca kawa z mlekiem, zaś 3 świeca czarna... Świece mają przelotu 3.500tyś nie wiem czy tym się sugerować. Cewkę niby z działającego bandita podmieniałem razem z przewodami i fajkami nadal to samo. Zawory regulowałem w połowie zeszłego sezonu i świece też, było wszystko okej 😉 Jedyne co teraz dołożyłem nowy wydech dominatora, tu akurat jest bez różnicy bo na tym seryjnym czy na tamtym ten sam objaw. Gaźniki czyściłem na początku kwietnia ( tego roku ) Przebicie na przewodach ? Fajce? Ale zmieniłem niby cały zestaw na podmiankę.. Ale! nie zmieniałem świec. W co mogę teraz iść? Świece spróbować zmienić czy szukać czegoś innego?? Edytowane 2 Maja 2023 przez Zduunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 W 4 cylindrowcu z takiego rocznika masz dwie cewki, jedna na 1/3 druga na 2/4 (na ogół). Więc jeżeli tylko jeden cylinder ma kłopoty to na pewno nie cewka. Jeżeli nie pali na niskich obrotach a pali na wysokich, to raczej nie kable, bo wtedy miałby problem w każdym zakresie. Ergo biorąc pod uwagę że to jest na gaźnikach to masz 3 gaźnik do inspekcji. Jak wiesz w gaźnikach (w zależności od modelu, nie powiem Ci z głowy jak jest akurat w Bandicie) masz dysze wolnych, niskich i wysokich obrotów. Tutaj aż sie prosi że coś masz skopane w niższym zakresie. A jeżeli świeca czarna, znaczy za bogata mieszanka. I teraz musisz sprawdzić dlaczego. Przyczyn może być parę - przycięte ssanie na tym gaźniku, albo za wysoki poziom paliwa w komorze przy wyższych obrotach, jak więcej paliwa idzie, to pewnie nie ma czasu się zebrać. Ot, taka teoria na szybko. Tak czy siak - 3 gaźnik do solidnej inspekcji. A co do zmiany świec, może też być tak że tą świecę zalałeś i już zdycha. Podmień pomiędzy cylindrami i zobaczysz. Jak problem przejdzie na inny cylinder to już wiesz - kup nowe świece. Kup irydowe i sobie podziękujesz 😉 A jak nie - to gaźnik. to takie moje propozycje. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zduunek Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 (edytowane) I już jestem mniej więcej na coś nakierowany 🙂 Wyjąłem przepustnicę z 3 gaźnika, one generalnie mają 5 otworów w sobie, u mnie one są zaślepione jakąś czarną substancją - pokroju guma, nie wiem... Zapomniałem dodać że bandit jest zblokowany na A2, może mieć to coś do rzeczy ? w sensie pozatykane otwory w przepustnicy ? A jeżeli świeca czarna, znaczy za bogata mieszanka. I teraz musisz sprawdzić dlaczego. Przyczyn może być parę - przycięte ssanie na tym gaźniku, albo za wysoki poziom paliwa w komorze przy wyższych obrotach, jak więcej paliwa idzie, to pewnie nie ma czasu się zebrać. Ot, taka teoria na szybko. Co do tego to całe jego bolączki zaczynają się w dolnych zakresach obrotów, w górnych leci bez zarzutu i też zapomniałem dodać czego wcześniej nie było, strzela w wydech ( poopsy ) lekko bo lekko ale cały czas Edytowane 2 Maja 2023 przez Zduunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 Silniki są dławione albo na wałkach (stara szkoła, drożej ale lepiej) albo na gaźnikach właśnie - limitując przepływy. Natomiast co do przepustnic, otworków, to musisz szukać serwisówki, albo chociaż strony sklepu fabrycznego i spojrzeć na rysunki. A jeszcze lepiej to znaleźć forum bandita albo suzuki - brytole na ogół mają - i tam na pewno od razu Ci powiedzą. Ale szukaj serwisówki - do tak popularnego moto na pewno będzie w necie. No i z tego co piszesz to boli go bogata mieszanka bo strzelać nie powinien. Więc gaźniki do przeglądu i ustawienia. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zduunek Opublikowano 3 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Kontynuacja przygody hehe Wyciągnąłem gaźniki w celu zweryfikowania co mu jest nie tak. Noi coś mam! Właśnie na tym 3 gaźniku coś mi nie pasowało bo brakowało takiej jakby tulejki/prowadzenia iglicy? Ona do silnika nie mogła wyskoczyć bo ma rant w gaźniku i sama ona ( tulejka ) ma też rancik. Dla sprostowania wygląda to tak : https://allegro.pl/oferta/rozpylacz-gazniki-suzuki-gsf-600-bandit-cvk-cvr-11848694570 Pytanie, może i głupie ale kto pyta nie błądzi 🙂 Czy to może być wina tego rozpylacza, że on krzywo chodzi na tym garze i są objawy jak opisywałem wyżej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 No ale czy jak to mozliwe ze poprzednio ten objaw nie wystepowal? A moze caly czas wystepowal tylko nie zwracales na niego uwagi. Brak tego rozpylacza na pewno moze wplywac negatywnie na prace gaznika, ale sam rozpylacz nie mogl po prostu rozplynac sie w powietrzu.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zduunek Opublikowano 3 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Nie mógł masz rację, przy czyszczeniu musiał mi umknąć ale znalazłem 🙂 Jutro złożę na spokojnie i będę dawał znać czy jest poprawa 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 1 godzinę temu, Zduunek napisał: Pytanie, może i głupie ale kto pyta nie błądzi 🙂 Czy to może być wina tego rozpylacza, że on krzywo chodzi na tym garze i są objawy jak opisywałem wyżej?? łoooo, paaanie! No i masz. Iglica jest spasowana i ztaperowana (pocieniona?) żeby wraz z wyciąganiem jej właśnie z tej tulei zwiększała się szczelina, ergo ilość paliwa zasysanego z komory. Tutaj tego nie było, więc chlało jak pijak, bez limitu i stąd miałeś za bogatą mieszankę i tego konsekwencje. Złożysz, zobaczysz no i nabędziesz właśnie tego co najlepsze - doświadczenia 🙂 Z nostalgią wspominam czasy wyciągania i rozbierania gaźników, synchro itd.. fajnie było 🙂 Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 W dniu 2.05.2023 o 18:04, Buber napisał: W 4 cylindrowcu z takiego rocznika masz dwie cewki, jedna na 1/3 druga na 2/4 (na ogół) na ogół nie Proponuję zmieżyć również ciśnienie w tym cylindrze... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 9 godzin temu, JanuszK30 napisał: na ogół nie Proponuję zmieżyć również ciśnienie w tym cylindrze... No sorki, 1-4, 2-3 - przynajmniej w mojej hondzie. Na potrzeby tej sprawy chodzi o to że jedna cewka zasila dwa cylindry, więc jeżeli nie pali tylko jeden, to nie jest to cewka. (rzeczy się mieRZy a nie mieŻy) Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zduunek Opublikowano 5 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Panowie, jest sukces, złożyłem i motocykl wrócił do normalnej pracy 🙂 Lekkie poopsy zostały ale to mi nie przeszkadza hehe Dzięki za sugestię i chęci pomocy 😄 LWG! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Lekkie strzaly w wydech, glownie przy zejsciu z obrotow to sygnal nieszczelnosci ukladu wydechowego. Pewnie uszczelki miedzy wydechem a glowica nie sa nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zduunek Opublikowano 5 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Motocykl swoje lata ma, więc bardzo możliwe że będzie to to 😄 Wolnym czasem podejdę do tematu ale jak narazie jest progres 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi