Karas220288 Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Hey witam wszystkich. Chcę kupić używany skuterek marki keaway ry8 4t. Skuter „po remoncie z cylindrem 70 ccm” nie dotarty jeszcze. Chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwagę przy oględzinach?? Jak sprawdzić czy cylinder i tłok ma smarowanie ( czy dochodzi do niego olej). Jak sprawdzić czy jest bez wypadkowy?? Czy rama prosta?? O czymś jeszcze pamiętać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 37 minut temu, Karas220288 napisał: O czymś jeszcze pamiętać?? np o tym że ktoś wsadził nowy cylinder, nowy tłok czyli poniósł koszty a teraz sprzedaje pewnie za okazyjną cenę 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas220288 Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 No właśnie dlatego pytam na co zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas220288 Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Witam. Kupiłem używany skuterek Meiduo yb50qt. Mam pytanie. Po postoju przez noc skuter nie pali z rozrusznika. Z kopki za 4 czy 5 kopnięciem. Czy to normalne, czy szukać przyczyny?? Jeśli tak to gdzie szukać rozwiązania?? Zauważyłem że na łączeniu kartera z cylindrem jest "mokro", nic nie kapie, tylko jakby uszczelka była mokra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas220288 Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Witam. Mam problem. Posiadam chiński skuterek z silnikiem gy6 50 ccm. Skuter swoje lata ma, spadła mu moc, ma problemy z odpalaniem. Przyszła pora na wymianę cylindra i głowicy. Ten zestaw będzie pasował napewno: https://motor-x.pl/cylinder-kpl-50ccm-39mm-139qmb,p.html Ale chciałem wsadzić większy. Czy ten będzie okey: https://motor-x.pl/cylinder-kplglowuzbr4t-80cc-z-odpow,p.html Tłok 47 mm. Czyli tuleja wewnątrz ma te 47 mm, a zewnętrzna która wchodzi w karter ile?? Bo w pierwszym linku 45 mm. To jak ja włoże w karter tuleję o większej średnicy niż te 45 mm?? Czy tam jest jeszcze luz i dzięki temu można większy cylinder wsadzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 6 minutes ago, Karas220288 said: Ale chciałem wsadzić większy. zwracam uwagę, że po tej zmianie posiadany przez Ciebie pojazd nie będzie już motorowerem w świetle obowiązujących przepisów. tak dla formalności, żeby nie było później płaczu jak np. ubezpieczalnia skorzysta z regresu, albo co gorsza prokurator przyklei parę latek jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas220288 Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Tak jestem tego świadomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas220288 Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Witam. Kupiłem skuterek z silnikiem 139qmb. Mam problem z odpalaniem. Wczoraj ustawiałem luz zaworowy ( odpala już lepiej). Zmartwiło mnie jedynie że ustawiając magneto w pozycję T zauważyłem że tak jakby tłok nie równo pracował ( w pewnym momencie magneto ciężej się kręciło). Czy możliwe że gdzieś część cylindra się przytarła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 45 minutes ago, Karas220288 said: Witam. Kupiłem skuterek z silnikiem 139qmb ileś Ty tej zdefektowanej chińszczyzny nakupił? 😄 jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas220288 Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 To Jeden skuter. Widzę że na tym forum pomocy nie uzyskam. Jeszcze na żaden temat nie otrzymałem konkretnych odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Szklane kule sie wszystkim popsuly ! Ty tak na powaznie ? Naprawde sadzisz, ze uzyskasz odpowiedz po tych klku zdaniach ktore napisales ? Temat z dziedziny diagnoza na odleglosc, takich rzeczy nawet w ERA'rze niema 🙂 Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas220288 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 A co z tym silnikiem nie tak??. Źle odpalał ale ustawiłem zawory i pali na dotyk. Opisałem problem dość dokładnie ( że przy kręceniu magnetem zauważyłem opór tłoka). Pytanie było czy możliwe że część cylindra się przytarła. Dokładniej?? Opór tłok stawia tuż przed przekręceniem magneta w pozycję T i rozrząd w pozycji pod ustawianie zaworów. Pytałem też o zwiększenie pojemności, otrzymałem tylko pouczenie o konsekwencjach prawnych. Jeśli cylinder jest przytarty i dlatego tłok stawia opór, to czy mogę wymienić tylko cylinder z tłokiem (72 ccm) zostawiając głowice od 50 ccm?? Już sam się dowiedziałem że w ten karter wejdzie cylinder z tuleją max 52,4 mm. Kolejne pytanie. Jak już zdejmę cylinder, jak sprawdzić w jakiej kondycji jest wał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas220288 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 No a jeśli to kompresja to nie powinno być tak że na całej wysokości cylindra( tam gdzie pracuje tłok) opór byłby ten sam?? Czy tak ma być że w pewnym momencie dopiero się zbiera ciśnienie. Jestem laikiem w mechanice, może dlatego moje pytania dla innych wydają się głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 (edytowane) Weź strzykawkę , zatkaj wylot i zobacz reakcje na naciskanie tłoka . wtedy będziesz wiedział czy kompresja jest 6 minut temu, Karas220288 napisał: na całej wysokości cylindra( tam gdzie pracuje tłok) opór byłby ten sam?? wykręć świece i wtedy sprawdzaj Edytowane 1 Czerwca 2021 przez kiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi