nomad89 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Witam serdecznie, Czynnie na moto jeżdżę 2 lata (prawko mam 7), na początku miałem Suzuki GN250, a aktualnie Yamahę XJ600, którą sprzedaję. Mam 188cm wzrostu, ważę 102 kg, więc jakiekolwiek poszukiwania moto są trudne Przeznaczenie głównie miasto (80%), czasem jakaś traska w lesie. XJ600 uwielbiam, jednak mocy zaczyna brakować, oraz niestety jest ona dla mnie za mała ( bolą mnie kolana od pozycji). W związku z tym szukam sprzętu: - w miarę dużego - aby osobie 188cm było wygodnie - cenowo chciałbym się zmieścić do 11000 - 10000 zł - tylko na wtrysku - półowiewka (jak fazer) lub od biedy naked - moc do 100 km Nakedy uwielbiam, ale jak XJ jechałem trasę to powyżej 120 km/h było nieprzyjemnie, w związku z tym poważnie myślę o sprzętach z półowiewką, Pytanie czy po zamontowaniu szyby do nakeda jest duża różnica w jeździe w porównaniu do półowiewki? Moje propozycje: - Yamaha FZ6 Fazer 2004/2005r. - bardzo mi się ta czacha podoba, siedziałem na niej, wydaje się spora - Suzuki Bandit - nie wiem czy były na wtrysku, naked ładniejszy od owiewkowego - Suzuki SV650 - czy moc ma porównywalną do fazera? W owiewkach całkiem ładny - Honda CBF1000 / 600 - w półowiewce, jednak słyszałem, że jest mała? - Horneta odpuszczam, bo podobno mały jest Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi doradzić, za co z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 na podane warunki: miasto, sporadycznie poza (pomijając legalność jazdy po lesie jakoś naked kiepsko mi się z tymi warunkami komponuje), pozycja ze względu na wzrost - szukałbym jakiegoś duala, turystycznego enduro. po mieście wygodniej, bo bardziej wyprostowany, poza tym większość z nich jest na 1-2 cylindrach, lepiej oddają moc z niskich obrotów co też jest przy ruszaniu co chwilę zaletą, kolana mniej zgięte, faktycznie można z czarnego zjechać jak taki masz kaprys jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomad89 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Jeszua źle się wyraziłem 🙂 Traska po lesie miałem na myśli że normalnie po asfalcie, tylko w okolicach Szczecina dużo jest trach idących przez las (asfaltowych) 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croowab Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Do mista najlepszy skuter Cytuj Damian85: ,,Łapy mają być luźne i mają sobie "dyndać", tj. wisieć jak flaki.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomad89 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 bez takich proszę 😜 Sumując, do wyboru pozostają: - Yamaha FZ6 Fazer 2004, 2005 - Suzuki SV650 w pół owiewce - Suzuki Bandit 650 2007r. w pół owiewce - Honda CBF 600 Co myślicie o tych maszynach? Która najwygodniejsza wg Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 VStrom 650, albo BMW 650 z silnikiem 800, TDM, zadne 4 cylindrowe. Motocykle lzejsze, ale obszerne wymiarami zewnetrznymi z bardziej wyprostowana pozycja. Do wszystkiego mozna szybe dolozyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomad89 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Dzięki Adam za propozycje. Czy w takim razie te które ja podałem będą nie dobre dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Tez beda dobre, chc do kazdego powaznego wyboru trzeba sie najpierw przymierzyc, tyle ze te ktore podalem beda lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 pytanie co dokładnie oznacza "80% miasto", znaczy ile tak naprawdę na tym motocyklu będziesz jeździć. co innego 2x w tygodniu, a co innego kurierka w uber-eats 😉 faktycznie, ze strony czysto użytkowej również postawiłbym na skuter: po mieście automat jest znacznie lepszy, dynamiki i tak nie brakłoby, a w porównaniu z motocyklem jednak osłona przed warunkami atmosferycznymi, i np. ładowność (większość dużych skuterów ma dość pojemny schowek pod siodłem) w takim użytkowaniu są nie bez znaczenia. raz na jakiś czas też sobie można takim wyskoczyć poza rogatki natomiast: po pierwsze można kibli nie lubić i już. po drugie można mieć (przy trzecim jeszcze pewnie) pociąg tylko do jakiejś klasyki, i "mocy przybywaj" znaczy żeby każdy następny miał więcej. ja z obecnym doświadczeniem nie wiem, czy nie celowałbym (przy założeniu, że nie brałbym skutera, np. jakiegoś burgmana 400 bo niekoniecznie 650) w jakiegoś duala, ale nawet mniejszego niż 600ccm - przy podanych założeniach. oszczędniejsza eksploatacja, mocy na takie jazdy nie zabraknie, można naprawdę pojechać sobie na jakiś szuterek krajoznawczo. natomiast jak pytasz o porady, to właśnie takie dostaniesz: bardzo różne, bo ludzie mają różne doświadczenia jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomad89 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 oznacza to, że jak jest ładna pogoda zamierzam jeździć moto do pracy, a w weekend wybrać się na jakąś traskę. Skuter odpada 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiekkk Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 W dniu 9.08.2020 o 14:31, nomad89 napisał: ...Czynnie na moto jeżdżę 2 lata...aktualnie Yamahę XJ600... Mam 188cm wzrostu, ważę 102 kg... 🤔 u mnie waga ~98kg a tak to kropka w kropkę hahaha na przyszły sezon mam podobne kryteria...ale dla mnie takie must have -> ABS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomad89 Opublikowano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Trochę się poprzymierzałem i sprawa wygląda następująco: - FZ6 2004 - 2006 - dobrze mi się na nim siedzi choć kolana dosyć zgięte, ale za sam wygląd mega plus - Bandit 650S - niestety odpada, jest dla mnie za mały, nie wygodna pozycja 😞 - SV650S - wszyscy mowią, że mały ale muszę się przymierzyć i przejechać - Suzuki GSX 650F - czy ktoś z Was kojarzy to moto? Następca katany jesli się nie mylę? - Honda CBF1000F - fajny moto, jeździłem na 600S i pozycja bajeczna, ale nie obrażając nikogo miałem wrażenie, że jest to motor bez emocji, 0 adrenaliny, jednostajnie przyspiesza, wchodzi normalnie w zakręty i średnio wygląda. - Podobno Kawasaki ZX9R ma bardzo wygodną pozycję? Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi