majorbezportek Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Witam , za jakieś 1,5 mies jade z narzeczoną do wietnamu. Będziemy tam jezdzić na motocyklach (pewnie Honda WIN 110ccm) , chcemy mieć ze sobą komunikację w czasie drogi. Z tego co widziałem są 2 metody :-- Interkom bluetooth (np. https://allegro.pl/oferta/interkom-sena-30k-2000-metrow-2-pack-konferencja-7546925742)Tutaj mam pewne obawy , bo bluetooth nie został stworzony do takich rzeczy. Już nawet olewając cenę (2,2k zł) to opinie nie potwierdzają zasięgu 1,6 km. Jestem w stanie w to uwierzyć bo bluetooth to nie sposób komikacji na duże odległości. Nie wiem czemu producenci tak się na to uwzięli. Baterie podobno starczają na 1 dzień-- Radio CB (np. https://allegro.pl/oferta/zestaw-motocyklowy-cb-radio-alan-42-multi-5995711882?fromVariant=5995711882) z jednej strony to wygląda na samoróbkę i mam wrażanie że nie jest zbyt solidne. Z drugiej za to CB ma szanse działać na te 2km nawet w mieście. Ciekawe jak z bateriami , ile wytrzymują.Ma ktoś doświadczenie w tym temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 jak chcesz rozwiązanie środka ( i bardziej legalne, w niektórych państwach trzeba mieć zezwolenia na CB) to kup radyjko PMR i do tego zestaw słuchawkowy. Tyle że to nie działa powyżej 80-100km. za duży szum. Tylko dobre (drogie) systemy potrafią sobie z tym radzić. A zasięg? No to właśnie zależy - jak macie być blisko to BT lepszy, a swoją drogą rozdzielać się chyba nie będziecie? Cytuj Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majorbezportek Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) No raczej nie będziemy , ale np w miastach jak ktoś źle skęci to chcemy sie słyszeć jakoś. Możemy zainwestować te 2k zł , ale boje się że to będzie 100m i tyle. Będziemy mieć otwarte kaski i te Hondy to więcej niż 80 km/h nie jadą. Jakie proponujesz kupić PMR -y dobrej jakości ? Edytowane 5 Stycznia 2020 przez majorbezportek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 poszukaj tematów o łączności bluetooth - jest tego sporo pomysł z prm i cb odpuść Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 systemy BT są najbardziej dopracowane. jak się zgubicie to są komórki zasadniczo... ? Bawiłem się kiedyś i samróbkę miałem na PMRach i w sumie jakoś to działało, ale upierdliwe było. Kabelki, baterie, i tak dalej.. BT przypinane do kasku, z systemem cyfrowej redukcji szumów będzie lepsze... Cytuj Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi