Gregorygreg Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Witam serdecznie, jestem tu świeży tak samo jak i zielony 🤣 Nie wiem jakie obowiązują ty u zasady i czy piszę we właściwym miejscu,jednak mam problem,z którym mam nadzieję wraz z waszą pomocą zniknie równie szybko,jak się pojawił. Od dłuższego czasu buduję cafe racer a baza do mojego projektu stał się boldor 900 z 81 roku . Jednak chciałem wprowadzić modyfikacje zawieszenia zarówno z przodu jak i z tyłu motocykla. Czy przód może być z dowolnego motocykla jeśli jest kompletny? No i tył tu chciałbym zastosować monowahacz, jednak też nie wiem z którego motocykla, uprzejmie proszę o sugestie,pomoc i podpowiedzi,za które z góry dziękuję. Pzdr. Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorygreg Opublikowano 26 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Witam serdecznie. Potrzebuje pomocy bo nie znam tego tematu, a nie chcę czegoś spartolic. Posiadam Hondę cb 900 z 81 roku boldora i chciałbym zmodyfikować w nim zawieszenie przód i tył. Tył oczywiście na monowahacz, a przód kompletny również od nowszego motocykla, czy są na to jakieś patenty, na co powinienem zwrócić uwagę, bardzo proszę o jakieś informacje,za które z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Nie ma patentów, jedyna opcja to rzeźba, dorabianie tulejek, przekładanie sztycy itd. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorygreg Opublikowano 26 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Czyi mogę wybrać sobie dowolny układ i rzeźbić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Teoretycznie tak ale musisz sie upewnić że mocowanie nowego wahacza do ramy będzie węższe niż w oryginale bo jak się okaże za szerokie to nie włożysz. Z przodu podmieniasz tylko sztycę z oryginalnej półki dolnej do nowej i powinno grać. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Mhm, jesli dobrze wybierzesz. Monowachacz wymaga znacznej przerobki ramy, nie bawilbym sie w to, tym bardziej ze oryginalne cafe byly na podwojnych amorach wiec to zaden wymog. Jakosciowo tez roznica nie jest duza, a jesli cos zle skonstruujesz to moze byc o wiele gorzej niz oryginal. Przod tez trzeba dobrac tak zeby nie byl za krotki / dlugi bo zmieni geometrie motocykla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorygreg Opublikowano 27 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Akurat zmiana przedniej geometrii może wyjść na dobre, posiadam również drugą hondę, w której właśnie obniżyłem przód i zmianą jest ogromna, z przelotowej 120 zrobiło się 150 nie mówiąc już o samej charakterystyce motocykla. Druga sprawa to fakt iż nie do końca się zgadzam z przedmówcą, bo tego typu zmiany wnoszą o wiele więcej niż myśli.. zmianą lag z 35 na 50+ ,układ hamulcowy, i przede wszystkim przeskok ewolucji o 40 lat , czy to niczego nie zmienia? 😉 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Pisalem ze przerobka z fabrycznego wahacza na mono niewiele zmienia a duzo pracy kosztuje, zmiana przodu oczywiscie zmienia duzo zarowno geometrie jak hamowanie i komfort. Robilem to w swoim 84 Suz.GS1150 ( zmana przodu na GSXR i kol przy okazji ) i rzeczywiscie motocykl obnizyl sie troche, przod zostal dociazony wiec stabilnosc na prostej i w zakretach wzrosla dramatycznie nie mowiac o hamulcach. I to wlasnie pozwolilo na znacznie szybsza jazde, nie podnoszenie mocy silnika. Ale od tego czasu troche czasu minelo i teraz jezdze na znacznie wolniejszych sprzetach.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorygreg Opublikowano 27 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Ja jestem świeży jak pieluszka niemowlęcia 😜 tak więc mam przed sobą wiele fantazji 😏 Edytowane 27 Września 2019 przez Gregorygreg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi