Szotek Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Cześć Mam problem z elektryką w skuterze Piaggio ZIP 2T. Problem jest trochę dziwny, nie zawsze działa prawy kierunkowskaz. Zazwyczaj jak skuter stoi to wszystko jest ok. W czasie jazdy prawy migacz w zasadzie nie działa, kontrolka miga bardzo słabo, żarówki też ledwo bardzo słabiutko się zarżą. Zamiast tego w rytm migacza mrugają kontrolki oleju i paliwa.... Nie wiem czy dobrze kombinuję ale wydaje mi się że to jest problem z masą. Jak skuter stoi na stópce łapię masę z ziemi i jest ok, jak stoi na kołach brak połączenia z ziemią i kierunek wariuje. Gdzieś musi być luz na kablu tylko gdzie ewentualnie szukać ???? Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Szotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 7 godzin temu, Szotek napisał: Cześć Mam problem z elektryką w skuterze Piaggio ZIP 2T. Problem jest trochę dziwny, nie zawsze działa prawy kierunkowskaz. Zazwyczaj jak skuter stoi to wszystko jest ok. W czasie jazdy prawy migacz w zasadzie nie działa, kontrolka miga bardzo słabo, żarówki też ledwo bardzo słabiutko się zarżą. Zamiast tego w rytm migacza mrugają kontrolki oleju i paliwa.... Nie wiem czy dobrze kombinuję ale wydaje mi się że to jest problem z masą. Jak skuter stoi na stópce łapię masę z ziemi i jest ok, jak stoi na kołach brak połączenia z ziemią i kierunek wariuje. Gdzieś musi być luz na kablu tylko gdzie ewentualnie szukać ???? Leżę na podłodze...🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 To w jaki sposób działa elektryka w innych pojazdach, które się poruszają? Popraw masy z aku do ramy i silnika, zmierz napięcie ładowania. Różnica potencjałów w pojazdach jest między plusem i minusem a nie ziemią (skąd ten pomysł w ogóle...spałeś na fizyce?) i z reguły masa jest na ramie i silniku. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croowab Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) W ziemi jest masa!!! Masa ziemi;) szydercy!!! wytłumaczylibyście koledze co i jak!!!! trEba po prostu uziemic!! jak wiadomo guma nie przewodzi prundu wiec jak moto nie stoi na stopce to nie ma masy... moze zauwazyles, ze niektorych samochodach z tylu wisza takie paski dotykajace ziemi.. to jest wasnie dla dobrego zmasowania 😉 skombinuj sobie takie cos i powinno byc ok😀 wpisz w wyszukiwarce „ paski antystatyczne do samochodu” Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Croowab Cytuj Damian85: ,,Łapy mają być luźne i mają sobie "dyndać", tj. wisieć jak flaki.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Croowab napisał: moze zauwazyles, ze niektorych samochodach z tylu wisza takie paski dotykajace ziemi.. to jest wasnie dla dobrego zmasowania 😉 skombinuj sobie takie cos i powinno byc ok😀 wpisz w wyszukiwarce „ paski antystatyczne do samochodu” To się dzisiaj nie sprawdzi, bo coś w prądzie od tego czasu zmienili, tylko nie pamiętam, co. Gdzieś czytałem, że lepszy będzie łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SamotnyWilk Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 8 godzin temu, jonaszko napisał: No i ta rama ma stópke a a stópka dotyka ziemi. Z czego tu się śmiać. Przecież nie od dziś wiadomo ze w ziemię walą pioruny i tam dużo prondu jest Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Bez komentarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 7 godzin temu, jonaszko napisał: No i ta rama ma stópke a a stópka dotyka ziemi. Z czego tu się śmiać. Przecież nie od dziś wiadomo ze w ziemię walą pioruny i tam dużo prondu jest Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Coś w tym musi być, Jonaszko ma rację. Skoro ziemia daje sobie radę z piorunami, to z kierunkowskazem sobie nie poradzi? Tym bardziej, jak jest ledowy. Bo chyba jest ledowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croowab Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 I tu pojawia sie problem, bo jesli ledowy to prund musi plynac z gory na dol.... Cytuj Damian85: ,,Łapy mają być luźne i mają sobie "dyndać", tj. wisieć jak flaki.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 W wodzie też jest prąd, a też płynie z góry na dół, to się wszystko zgadza. Do ziemi. A kolega Szotek rozwiązał problem? Cieszę się, że pomogliśmy. Chociaż w Wielkopolsce nawet łańcuch może nie dać rady, bo jest trochę sucho u nas. Dawno nie padało. Ale może w Kujawsko-Pomorskim lepiej zadziała, bo jest bliżej morza i ziemia będzie bardziej słona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi