dachu Posted April 30, 2019 Share Posted April 30, 2019 (edited) Witam, w Sporciaku 2013 padł mi czujnik ciśnienia oleju, mam już nowy, ale przed wymianą mam tylko pytanko : czy przed wymianą trzeba opróżnić układ z oleju ?? dzięki za pomoc Edited April 30, 2019 by dachu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekfedor Posted May 1, 2019 Share Posted May 1, 2019 Nie. Przy szybkiej wymianie może wypłynąć łyżeczka oleju, którą wystarczy wytrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dachu Posted May 1, 2019 Author Share Posted May 1, 2019 (edited) Nie. Przy szybkiej wymianie może wypłynąć łyżeczka oleju, którą wystarczy wytrzeć.Jak dobrze kumam to minimalnie łyżeczka, a maxymalnie tyle ile jest w filtrze oleju wycieknie...miejsca malo, ręka tęga wiec szybko raczej nie będzie.Dajcie znać czy się mylę... Edited May 1, 2019 by dachu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekfedor Posted May 1, 2019 Share Posted May 1, 2019 Jak sie będziesz grzebał z wymiana to i cały olej ze zbiornika może ci wylecieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dachu Posted May 1, 2019 Author Share Posted May 1, 2019 Jak sie będziesz grzebał z wymiana to i cały olej ze zbiornika może ci wylecieć.Jak sie będę grzebał to i ze starości mogę zejść przy robocie.Takie madrości to i ja na każdy temat mogę pisać, nic nie wniosłeś , a niesmak pozostawiłeśżarty żartami ale czy ktoś już sam wymieniał w Sporciaku taki czujnik i poradzi sensownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekfedor Posted May 1, 2019 Share Posted May 1, 2019 Ja wymieniałem dwa tygodnie temu. Dokładnie to wykręcałem zaślepke i montowałem czujnik. Jak wkręciłem zaczął się sączyć wąski strumyk oleju, 10 sek później wkręciłem czujnik, wytarłem szmatka odrobinę oleju i był o po robocie. Nic co napisałem wcześniej nie było ani nieprawdziwe, ani obrazliwe. Jak zrobisz to szybko, wyleje się tyle oleju ile zmieści się na łyżce do herbaty. Jak wykręcisz i zostawisz niezaślepiony otwór olej z wyżej położonego zbiornika bedzie wypływał. Powoli, ale wreszcie wypłynie cały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Monter_ Posted May 1, 2019 Share Posted May 1, 2019 ... poradzi sensownie.Dostałeś konkretną, sensowną poradę a zachowujesz się niemiło...chyba, że potrzebujesz książeczki obrazkowej aby wykręcić i wkręcić czujnik, ...więc proszę:(dwa trzy zwoje teflonu mogą być aczkolwiek czujnik jest na stożku i nie jest wymagane żadne dodatkowe vuszczelnienie...silikon jest tam be) Quote lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dachu Posted May 1, 2019 Author Share Posted May 1, 2019 grzecznie dziękuję, problem z olejem się rozwiązał , przy okazji jutro wymienię olej i filtr . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dachu Posted August 2, 2020 Author Share Posted August 2, 2020 (edited) Podsumowując temat dla wymiany w Sporciakach z elastycznie mocowanym silnikiem. Potrzebne elementy: czujnik ( koniecznie oryginalny - bo zamienniki padają po 1,5 k km ) , klucz 27 , cierpliwość , cierpliwość. Niewykluczone , że klucz 27 będzie jeszcze trzeba potraktować szlifierką bo zakres ruchu jest minimalny , można również przerobić klucz nasadowy lub kupić za 20$ klucz specjalistyczny . No i koniecznie upewnij się , że masz odpowiednio "zgrabną dłoń " i nie nazbyt grube przedramię żeby załapać gwint czujnika z gniazdem jego mocowana. Osoby z dużą grabą i przedramieniem do tej operacji się nie nadają . Potem dokręcanie kluczem po ok 1/16 obrotu na jeden cykl, czysta udręka , paluchami nie dokręcisz bo szczeliwo na gwincie stawia za duży opór i miejsca jak w pićce. Trochę łatwiej jest jak przy okazji wymienia się filtr oleju , po jego odkręceniu miejsca przybywa i mniej inwektyw lata w powietrzu .... Jak dla mnie była to czysta udręka, zwłaszcza, ze poprzednio wymieniałem jak się okazało zamiennik na zamiennik , czujnik padł po 1,5 k km i znowu ta sama robota , teraz w gnieździe siedzi OEM z gwarancją na 5 lat. pozdro Edited August 2, 2020 by dachu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts