Jump to content

Wycieka płyn z pompy hamulcowej i zapowietrza się układ

Recommended Posts

Dzień dobry.
Mam wyciek z przedniej pompy hamulcowej. Prawdopodobnie przez to również zapowietrza mi się układ. W ciągu roku odpowietrzałem 3 albo 4 razy, ale niewiele to daje i po jakichś 2 tygodniach zapowietrza się ponownie. Skuteczność takiego zapowietrzonego hamulca to gdzieś 1/3 tego co normalnie powinno być.
Płyn sączy się w miejscu gdzie klamka naciska na czujnik stopu.

Pytanie: czy istnieje jakiś zestaw naprawczy, którym to naprawię czy trzeba szukać innej pompy?
Czy warto kupować używkę taką samą jak jest (nówki pewnie niedostępne albo w zaporowych cenach) czy lepiej szukać od innego moto? Może przy okazji będzie skuteczniejszy hamulec?

Pytanie przy okazji: Honda CBF 500 (następca CB 500) miała z przodu identyczną jak u mnie tarczę ale 3-tłoczkowy zacisk (u mnie 2-tłoczkowy). Czy dałoby się założyć taki zacisk do mojej CB? Wydaje mi się, że 3 tłoczki miały tylko wersje z ABS i czy taki zacisk będzie pracował poprawnie u mnie bez ABSu? Na logikę tak, ale wolę się dopytać :) A pytam dlatego że może razem z pompą udałoby się wyrwać taki zacisk w rozsądnych pieniądzach i poprawić dodatkowo skuteczność hamulców.

Edited by moto psoto

Czy wiesz jaka srednice ma twoja pompa ?

Powinna byc odlana na spodniej stronie 1/2 lub 5/8 - to oczywiscie wymiary calowe.

Kupilbym taka sama uzywke, lub zastosowal kit naprawczy skladajacy sie z tloczka, uszczelek i sprezyny.

Ale to tylko w przypadku gdy wnetrze twojej pompy jest w dobrym stanie, czyli brak rys i rdzy w cylindrze pompy.

Co do zaciskow nie wiem, nie zmienial bym jesli sa 2 - powinny byc wystarczajace tyle ze pewnie nie mogles tego doswiadczyc.

Tez bym je rozebral i oczyscil, ew wymienil uszczelki zeby uzyskac max efektywnosci. No i przewody hamulcowe - warto wymienic na stalowy oplot.