Michu1707 Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Witam, mam problem z dostępnością wewnętrznego kosza sprzęgłowego do Yamahy jak w temacie ( rocznik 1990), ślizgało się sprzęgło więc postanowiłem wymienić tarczki itp. odkręcam pokrywę a moim oczom ukazało się 5 sprężyn zamiast 6... Kosz ma ułamany jeden słupek . Kosza nie mogę znaleźć w internecie jest praktycznie niedostępny sprawdzałem na Ebay'u itd. Jeżeli ktoś wie gdzie mogę taki kosz dostać prosiłbym o jakieś info lub namiar na osobę która ma taką Yamahę na części.Moje pytanie brzmi czy do tego modelu pasują jakieś inne kosze ? Widziałem że np. Honda też ma 6 sprężyn tylko czy pasują rowki i zmieszczą się tarcze. Może naprawa kosza ? Jeśli miał ktoś taki przypadek proszę o jakiekolwiek rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIKOWSKI Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 A pytałeś w ASO Yamahy ile sobie zażyczą ? Cytuj Nie sztuką jest się rozpędzić.Sztuką jest wyhamować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu1707 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Jeszcze nie pytałem ale jak zapytałem raz o zawór wydechowy to rzucili cenę z kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Patrzyłem, rocznik 90 ma inny a 91( 92)inny numer katalogowy bębna, znalazłem 92 za 70 dolarów nówka, ale jak inny numer to duże prawdopodobieństwo , że nie pasuje.... Jak masz ten "słupek" trzeba oddać całość do dobrego spawacza, najlepiej z kawałkami innego takiego kosza ( czy bębna), żeby użyć jako materiał - do spawania TIG-iem.. a potem do obróbki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu1707 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Właśnie zauważyłem to samo, prawie każdy rocznik ma inny kosz... Co do tego słupka właśnie w tym też jest problem, że go nie mam. :banghead: Natomiast w koszu z '92 jest taki haczyk że jest on na 5 sprężyn także musiałbym również wymienić docisk :dry: ( jak nic nie wykombinuje będzie trzeba tak zrobić). Teraz pytanie czy jeżeli oryginał z '90 miał 6 sprężyn a ten ma 5 to czy nie będzie się ślizgać sprzęgło? :huh: (wydaje mi się że nie powinno bo sprężyny równo dociskają ale....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIKOWSKI Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Skoro w nowszych sprzętach,które mają 5 sprężyn niema z tym problemu,to raczej powinno hulać Edytowane 3 Marca 2017 przez DZIKOWSKI Cytuj Nie sztuką jest się rozpędzić.Sztuką jest wyhamować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu1707 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Sprawa ma się tak: Kupiłem używany kosz sprzęgłowy, raczej nie nadający się do użytku za 100 zł (posłuży mi on za materiał). Byłem u spawacza, powiedział że nie ma takiego podejścia żeby zaspawać słupek dookoła.. więc podsunął pomysł wycięcia słupka z drugiego kosza razem z denkiem przetoczenie i nagwintowanie dziesiątką, natomiast w miejsce urwanego słupka wywiercenie otworu i zrobienie gwintu na 10. Później tylko wkręcić słupek aby trochę wystawał z dołu , spawacz heftnie tyle ile może a resztę wystającego gwintu spiłuję się na picuś-glancuś :laugh: .Myślę że spokojnie taki przeszczep wytrzyma opory na sprzęgle. Dzięki za pomoc ! :) Dni coraz cieplejsze - trzeba jeździć :biggrin: Szerokości życzę ! :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi