Skocz do zawartości

[ROZ]Problem z wyjęciem uszczelniaczy lag

rozek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zabrałem się za serwis przedniego zawieszenia w piździku Hondzie MBX. Wszystko szło o dziwo gładko, do momentu wyjęcia uszczelniaczy z goleni.

Laga wyciągnięta, zabezpieczenie wyjęte. W teorii wystarczy podważyć śrubokrętem i powinno wyjść. Taka jest procedura wg serwisówki, widać to również na filmie

(ok. 5:55).

Niestety u mnie nie idzie, śrubokręty się gną, próbowałem prętem gwintowanym od dołu wybić ale też nie idzie a nie chcę przesadzić z siłą bo łatwo porysować wewnętrzną część goleni.

Może znacie jakieś skuteczne patenty, a może robię coś źle ?

Pewnie uszczelniacze już stare i guma zwulkanizowała się z golenią. Spróbuj podgrzać dobrze, ja zawsze do wciskania uszczelniaczy podgrzewam goleń do tych 80 stopni i wchodzą jak w masełko, może do wyciągnięcia też pomoże, a możesz dać nawet więcej stopni, bo przecież uszczelniacze i tak na śmietnik. Druga opcja to rozcięcie uszczelniacza, ale tu potrzeba bardzo dużo precyzji i i tak istnieje ryzyko, że uszkodzisz gniazdo.

Naciąć dremelkiem? no i +1 do rozgrzewania...

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

A wyjąłeś pierścień zabezpieczający? Na filmie 2;55.

Inną metodą są wkręty do regipsu wkręcone w simering na przeciw siebie, zadziałają jak ściągacz. Dość garażowa metoda ale u mnie sprawdza się od wielu wielu lat.

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...