rozek Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Witam,Zabrałem się za serwis przedniego zawieszenia w piździku Hondzie MBX. Wszystko szło o dziwo gładko, do momentu wyjęcia uszczelniaczy z goleni.Laga wyciągnięta, zabezpieczenie wyjęte. W teorii wystarczy podważyć śrubokrętem i powinno wyjść. Taka jest procedura wg serwisówki, widać to również na filmie (ok. 5:55).Niestety u mnie nie idzie, śrubokręty się gną, próbowałem prętem gwintowanym od dołu wybić ale też nie idzie a nie chcę przesadzić z siłą bo łatwo porysować wewnętrzną część goleni.Może znacie jakieś skuteczne patenty, a może robię coś źle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółf Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Pewnie uszczelniacze już stare i guma zwulkanizowała się z golenią. Spróbuj podgrzać dobrze, ja zawsze do wciskania uszczelniaczy podgrzewam goleń do tych 80 stopni i wchodzą jak w masełko, może do wyciągnięcia też pomoże, a możesz dać nawet więcej stopni, bo przecież uszczelniacze i tak na śmietnik. Druga opcja to rozcięcie uszczelniacza, ale tu potrzeba bardzo dużo precyzji i i tak istnieje ryzyko, że uszkodzisz gniazdo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Naciąć dremelkiem? no i +1 do rozgrzewania... Cytuj Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 A wyjąłeś pierścień zabezpieczający? Na filmie 2;55.Inną metodą są wkręty do regipsu wkręcone w simering na przeciw siebie, zadziałają jak ściągacz. Dość garażowa metoda ale u mnie sprawdza się od wielu wielu lat. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozek Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Tak zabezpieczenie wyjąłem. O podgrzaniu myślałem, ale ostatecznie sie nie zdecydowałem, a trzeba było. Krótkie podgrzanie goleni opalarką i wyszło jak na filmie. Z mądrymi to zawsze dobrze pogadać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi