Skocz do zawartości

Czy mam przej......ane ( jawa CZ 350)

fuss383
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Temat troche wulgarny ale to nawiązanie do postu o podobnej tematyce:) Zdejmując tłoki w mojej Cz 350 przez odrobine nieuwagi i brak doświadczenia rozsypałem igiełki :oops: . Doliczyłem sie ich 24 czyli wychodzi na to ze 3 wpadły do karterów:( Czy zna ktoś mniej inwazyjny sposób na ich odzyskanie niz rozbiórka silnika??? :?: pewno nie ale co mi szkodzi sie zapytać:( Ale teraz pojawia sie kolejne pytanie jak je zamontować zpowrotem po pomyślnym odzyskaniu tamtych w ten czy inny sposób? ;)

Możesz spróbowac wlać do skrzyni korbowej troche oleju i modlić się żeby przykleiły sie do wału podczas obracania. Możesz spróbowac wprowadzić tam mały ale mocny magnes i liczyć na to że się przykleją.

Temat był juz na forum (tylko odnośnie jawy) poszukaj w mechanice, może bedą tam jakies inne porady

Przy montażu możesz skożystać ze swieczki. Przycinasz świeczkę (oczywiscie o srednicy podobnej do sworznia) na szerokość główki korbowodu. Instalujesz świeczkę w główce korbowodu i pomiedzy świeczkę a ścianki korbowodu wciskasz igiełki, świeczka przytrzyma na swoim miejscu igiełki na czas montażu potem wypychasz ją wkładajac sworzeń.

Proste prawda?

:mrgreen:

Przy montażu możesz skożystać ze swieczki. Przycinasz świeczkę (oczywiscie o srednicy podobnej do sworznia) na szerokość główki korbowodu. Instalujesz świeczkę w główce korbowodu i pomiedzy świeczkę a ścianki korbowodu wciskasz igiełki, świeczka przytrzyma na swoim miejscu igiełki na czas montażu potem wypychasz ją wkładajac sworzeń.  

Proste prawda?

:mrgreen:

niezły sposób!! Brawo!!

Niezły patent z tą świeczką ;) , na pewno bedę miał okazje żeby wypróbować:( Ktoś mi ostatnio podsunął sposób żeby układać te igiełki po prostu na smar to się ładnie przylepią i można sobie po kolei je układąć. Apropo ilości, byłem pewien że jest ich 27 a ostatnio na forum widziałem że 28, to jak jest na prawde?