losiak59 Posted October 8, 2016 Share Posted October 8, 2016 Witam serdecznieMam pewien problem z baanditem 600 2001'.2 miesiące temu wymieniłem w nim kompletne sprzęgło (ślizgało się).W tej chwili przy wcisnięciu w opór sprzęgła i dodaniu gazu motocykl delikatnie rusza.Jest też często problem ze zmianą biegów. (wskakują gdy dodam gazu na wcisnietym sprzęgle)Wszystkie problemy ustępują kiedy motocykl jest bardzo rozgrzany. Byłem kilka razy z reklamacją u mechanika. Regulował sprzęgło i wymienił sprężynę. trochę pomogło. Wymieniłem też olej.Czy jest możliwe, że to ustąpi samo? Sprzęgło może się dotrzeć? Przez te 2 miesiące jeździłem dosyć mało i na bardzo krótkie dystanse ok 5km po mieście.Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qadrat Posted October 8, 2016 Share Posted October 8, 2016 Jaki tam olej masz wlany? Przez pojęcie "kompletne sprzęgło" to rozumiem tarcze + przekładki + sprężynki? Sprawdź czy jest na pewno dobry luz na klamce sprzęgła, powinien wynosić około 2 - 3 mm. Ale skoro mechanik to robił więc myślę, że wiedział jak się reguluje sprzęgło w motocyklu. Może też być problem z linką sprzęgła bo jeśli dobrze pamiętam to w Bandicie 600 przednia zębatka rzuca syf na linkę. Linka kosztuje w granicach 40 zł, może warto ją wymienić zanim zaczniesz dalej kombinować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
losiak59 Posted October 8, 2016 Author Share Posted October 8, 2016 (edited) Olej Motul 10W40 co do sprzęgła to tak jak napisałeś tarcze + przekładki + sprężynki Został stary kosz sprzęgła.Może spróbuję z tą linką- to nie majątek. Dzięki Edited October 8, 2016 by losiak59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qadrat Posted October 8, 2016 Share Posted October 8, 2016 Olej Motul 10W40 Nie chcę tutaj na forum zaczynać burzy o olejach ale sporo osób miało problemy ze sprzęgłem na Motulu, szczególnie 5100 :D Ja też. Miałem sprzęgło już na wykończeniu ale jeszcze się nie ślizgało. Po zmianie oleju na Motula 5100 (wcześniej był Castrol) pierwsza jazda i po dodaniu gazu na wyższych biegach obroty w górę a prędkość nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts