Skocz do zawartości

Athena 170 ccm 2t problem z płynem chłodniczym

kryhol
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem właśnie po remoncie silinika sachs XTC 125 2T. Zamontowałem cały nowy komplet cylinder kit 170. Ale mam pewien problem jeśli nie mam zbiorniczka wyrównawczego tylko jest sama chłodnica to silnik nagrzany przy wkręceniu na obrotach wypluwa płyn z chłodnicy to objaw nieszczelnej uszczelki pod głowicą czy tak ma być jeśli nie ma zbiorniczka wyrównawczego? Dodam jeszcze ze silnik nagrzewa się ponad jakieś 10 minut do temperatury 85 c bo nie ma termostatu i podczas jazdy około taką temperaturę utrzymuje. Czujnik mam elektroniczny wkręcony w głowice na pewno pokazuje prawidłowo poza tym jak do dłużej zostawię na postoju to rośnie wyżej, ale podczas jazdy wiadomo zaraz schodzi.

Edytowane przez kryhol

po pierwsze to kwestia czy poziom jest odpowiedni płynu

po drugie czy termostat jest sprawny i czy jest

po trzecie to otworzyć korek ( ostrożnie ) na pracującym lekko rozgrzanym silniku i popatrzec co się dzieje -ma być widać obieg wody , ale jeśli bąbelkuje jak woda gazowana to na 90% uszczelka pod głowicą walnięta

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl