Kawasaki ZXR Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Hej. Od niedawna posiadam kota. Problem mam ze wskaźnikiem temp. płynu w chłodnicy. Przy wolnej jeździe na 1 temp. dobiła do 100 stopni a wentylator się nie włączył (podobno ma się włączać dopiero przy 105). Nie wiem czy z wentylatorem coś nie tak, czy rozgrzać moto do 105 stopni i zobaczyć co się stanie (boje się że go zagotuje :mellow:) A drugi problem to temp. podczas normalnej i szybszej jazdy - temp. wskazuje ok. 70 stopni. Oznacza to że prawdopodobnie termostat padł? Z góry dzięki za odp. :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Wszystko w porządku. Tak działa chłodzenie w motocyklu. Potrzymaj go na wolnych obrotach aż wskazówka pójdzie na czerwone pole - jeśli się wentylator nie włączy to wtedy kombinuj. I nie bój się zagotowania, płyn chłodniczy w układzie zamkniętym ma temperaturę wrzenia ponad 120 stopni. Chyba, że masz zalaną wodę a nie płyn - dlatego profilaktycznie wymień na nowy żeby mieć pewność co tam jest wlane. I upewnij się, że jest dobrze odpowietrzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 I czujnik i wentylator możesz sprawdzić. Termostat pracuje skoro podczas jazdy spada Ci temp. W prawidlowo działajacym układzie chłodzenia wcale nie tak łatwo uruchomić wentylator podczas normalnego użytkowania. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawasaki ZXR Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Dziwi mnie tylko że podczas jazdy np. 120/160km/h i częstych skokach prędkości temp. utrzymuje się w granicy 70 stopni. Jestem początkujący i nie znam się na motocyklach i myślałem że w moto jest podobnie jak w samochodach - jeśli jest wszystko w porządku to temp. silnika osiąga ~ 90 stopni :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi