korba6 Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 To mój pierwszy post więc na wstępie chciałbym Was serdecznie powitać!!:) Koledzy, koleżanki, chciałbym wkrótce powiekszyć grono motocyklistów w Krakowie. Po długiej lekturze i odrzuceniu Monstera, Horneta i Fazera wybór padł na XJ600. To moja pierwsza maszyna, więc chyba nie będzie sensu inwestować sporo na sam start. Problem w tym, że jestem zmotoryzowany ale mam doświadczenie tylko z czterema kółkami:( Od jakiegoś czasu przeglądam forum i różne portale w poszukiwaniu wymażonej xjoty. Rzuciło mi się w oczy to ogłoszenie: http://olx.pl/oferta/yamaha-xj-600-n-aktualne-oplaty-wydech-remus-nie-gs-500-cb-500-CID5-IDflxeH.html#c058499a09 Mój wymarzony kolor, wersja N:) Niestety nie jestem w stanie ocenić motocykla na podstawie zdjeć tak dobrze, jak Wy. Jak dla mnie maszyna wygląda całkiem nieźle, dostrzegam oryginalne lusterka i zmienione kierunki. Liczniki malowane (ory były chyba chromowane) i siedzisko obijane na nowo (brak przeszyć). Nie wiem, na ile to "dyskwalifikujące" problemy, moto ma już 20 lat:) Opis wygląda sensownie, sprzedający pradopodobnie osoba prywatna. Miło, kiedy ktoś pisze "nie ma co się oszukiwać i wierzyć w bezwypadkowy 20-letni pojazd" a nie zapewnia tylko o stanie igła:) A tu druga XJ. Wygląda dobrze ale to od handlarza:)http://allegro.pl/show_item.php?item=6152299547# Oryginalne kierunki i siedzisko, wymienione lusterka. Bak malowany (albo to po prostu światło)? Wydech lekko obdarty. Czy rzuca Wam się może coś w oczy? Ktoś zna sprzedającego, widział maszynę? Myślicie, że warto podjechać? Niestety nie będę miał z kim sprawdzić moto, więc jeśli pojadę to będę co najwyżej zdany na jakiegoś mechanika:( Przeogromne dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Jak chcesz XJ to celuj w roczniki od 1998r. Wtedy już miały dwie tarcze z przodu, chłodnicę oleju, grubsze lagi z osłonkami, pompę paliwa, podgrzewane gaźniki z czujnikiem przepustnicy, ssanie na kierownicy, profilowaną kanapę (XJ z OLX ma kanapę starego typu, którą błędnie uznałeś, że była na nowo obszywana - porównaj sobie kanapy z XJ np. z 1998r oraz z 1993r). Od razu uprzedzam - jak nie wiesz jak pracuje silnik w XJ to się przestraszysz. Kosz sprzęgłowy wali jak cholera, zawory klepią mimo odpowiednich luzów, przy 3500 obrotów wibracje, że aż nic w lusterkach nie widać. Sporo sztuk lubi sobie wypić oleju. Motocykl dość ciężki bo w stanie "do jazdy" waży blisko 200kg ale bardzo przyjemnie się nim jeździ, mało pali (miałem wersję S z owiewką, na trasie udało mi się zejść do poziomu 3,5l jadąc na 6 biegu do 120km/h), silnik w miarę elastyczny nie wymaga trzymania wysokich obrotów. Domyślam się, że szukasz czegoś do 4000zł. Weź też pod uwagę ER5 oraz GS500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 No i nie zapomnij o CB 500. Największa z 500-ek. Miałem ją 5 sezonów i bardzo miło wspominam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 No i nie zapomnij o CB 500. Największa z 500-ek. Miałem ją 5 sezonów i bardzo miło wspominam... CB500 nie poleciłem do 4000zł, zadbane sztuki kosztują trochę więcej bo niestety, za jakość trzeba płacić. Miesiąc temu znajoma szukała swojego pierwszego motocykla (standardowo GS500 / ER5 / XJ600 / CB500), ja oczywiście na pierwszym miejscu kazałem szukać jej CB bo wiem, że to świetny motocykl, budżet był do 4500zł i niestety ale na trzy obejrzane sztuki żadna nie nadawała się do jazdy. Druciarstwo, motocykle zaniedbane, nie robione przy nich żadne podstawowe czynności serwisowe. Kupiła ER5 z 2003r bo w końcu udało się znaleźć motocykl, który wszystkie naprawy miał wykonywane na bieżąco. A z tych wszystkich motocykli wg mnie najładniejsze są GS500 w malowaniu biało - niebieskim :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi