MisiekSka Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Bry wszystkimPoszukuję kasku na mojego v-maxa 1200.Wybór padł na jakieś modułowe kaski.Na jakąś szybszą jazdę zapięta szczęka,na jazdę wokół komina bez.Wytypowałem N44 i Airoha executive.Patent z chowaniem szczęki w Airohu jest świetny,lubię to.Ma ktoś doświadczenie z tymi kaskami? Czy można zaufać patentowi z wypinaną szczęką? Nie chciałbym grzmotnąć przy 60km/h na godzinę i patrzeć jak po wyłamanej szczęce kasku wyłamuję moją żuchwę :DA może coś innego?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert72 Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Przy 60 km grzmotniesz, to kask żaden Ci nie pomoże, chyba, że to ślizg będzie.Co do kasku N44, to nie wiem. Mam N43, ale szczękę zapiąłem ze dwa razy, mimo prostej konstrukcji chyba wolałbym szczękowca. Tej dopinanej szcżęki nie będziesz woził, nie będziesz miał gdzie zostawić itp... ale to tylko moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarenty Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Mam starszą wersję Nolan-a czyli N43 Air. Też kupiłem ze względu na odpinaną szczękę i nigdy nie korzystałem z tej opcji. Jednak co do kasku mam inne zastrzeżenie. Jest bardzo głośny. Dłuższa jazda w nim to męczarnia. Może w nowszej wersji to poprawili. Na plus duże pole widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisiekSka Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Hałas to nie jest duży problem, mam zatyczki alpine. Powiedzcie jak wygląda jakość tej szczęki w n43(plastik oraz pewność mocowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarenty Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Właśnie N43 Air zmusił mnie do używania stoperów. Co do szczęki jest z tworzywa sztucznego pokrytego czymś w rodzaju twardej matowej gumy. Mocowanie szczęki wydaje się OK. Wielokrotnie kask przenosiłem, wieszałem czy przekładałem łapiąc za szczękę i nie wyczułem aby miała jakieś luzy. Zaznaczam, że nie sprawdziłem mocowania podczas jakiejś „przygody”. Samo zakładanie szczęki jak ma się kask przed sobą łatwe i proste. Trochę trudnej to wykonać jak ma się kask na głowie i chce dopiąć szczękę. Trzeba dość precyzyjnie trafić w otwory z zaczepami.Jeżeli zdecydujesz się na Nolana to sprawdź czy szczęka ma możliwość mocowanie osłony podbródka. Mój N43 Air tego nie miał i to bywał problem. Szczęka w tych kaskach jest dość mocno wysunięta co chyba powoduje dość duże zawirowania powietrza. 3 czy 4 razy przytrafiło mi się, że do środka kasku wpadł owad. Jadę, nagle czuję jakieś zawirowanie w kasku, robię zeza aby zobaczyć co wpadło a tam siedzi jakiś robal. Po zatrzymaniu stwierdzam, że to osa. Nie było by fajnie gdyby użądliła. Innym razem była to mucha. Jak już napisałem takich przypadków miałem 3 lub 4. Domowym sposobem sam dorobiłem osłonę podbródka i problem zniknął. Wszystko co napisałem to spostrzeżenia po przejechaniu ok. 42 tyś km w tym kasku. Edytowane 22 Marca 2016 przez jarenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisiekSka Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi