Skocz do zawartości

Problem z zawieszeniem tył Honda MTX 80

gutek1414
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To jest mój pierwszy post, więc Witam serdecznie!

Dotychczas zawsze udało mi się poszukać rozwiązania bez pytania, ale tym razem poległem..

Kupiłem Hondę MTX 80 83' do remontu. W tym amortyzator tył. Kupiłem nowy, wyjąłem stary, włożyłem nowy. I mi motor siada. Nie mam pojęcia dlaczego. Całość idzie tak nisko, że w końcu amortyzator opiera się o pro-link. Próbowałem na różne sposoby to złączyć, ale albo śruby nie chwytają, albo idzie w dół (to znaczy prawie tak, jakby nie było amortyzatora) Sam amortyzator nawet nie zaczyna pracować. Pewnie coś źle składam, ale już nie mam pomysłów co.. Wcześniej amortyzator w spoczynku był ok, tylko że dobijał przy 2 osobach.

Czy ktoś może wie dlaczego?

DSC4584JP_snqpsrn.jpg

Czy ten element srebrny też macie od dołu?

DSC4577JP_snqpsrh.jpg

Czy też macie ten płaskownik (który zasłania sprężynę)?

Może głupie pytania, ale koleś, który nim jeździł wcześniej robił z nim wiele złych rzeczy...

Poprzedni amortyzator był przedłużony o jakieś 5-8 cm, ale ja mam problem rzędu 40 cm...

Będę wdzięczny za pomoc

(wiem, powieliłem post z tematu "wszystko o mtx", ale motor stoi i nie mogę używać garażu, a pogoda się robi coraz ładniejsza...)

Po wyjęciu amortyzatory różnią się od siebie o kilka (5 - 8 ) cm, ponieważ w starym ktoś dospawał przedłużkę.

Problem w tym, że siada, ale nawet nie zaczyna się zapierać na amortyzatorze. Gdybym włożył tam stalowy pręt, to byłby taki sam efekt..

Już wcześniej próbowałem wywnioskować coś ze zdjęć, ale nikt nie fotografuje zawieszenia..

zrób foto całego motka po skręceniu zawiasu bo ja nie kapuje za bardzo :D

Znaczy jak skręcisz zawieszenie to motocykl ci się tak składa że amor jest na maks ściśnięty ?

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

To jest zdjęcie motoru z założonym nowym amortyzatorem (wszystkie śruby trafione):

DSC4672JP_seheqhq.jpg

Opadłby niżej, tylko zapiera się w miejscu zaznaczonym na czerwono (styk pro linka i obręczy pod sprężyną).

DSC4673JP_seheqwa.jpg

Jak teraz usiądę, to zaczyna pracować i jest w miarę ok (to znaczy że jak podskoczę to dobija koła, ale jest bardzo nisko więc ok)

Wszystko wygląda na to, że element z mojego pierwszego zdjęcia (od pro linku, ruchomy) powinien być skierowany do góry, ale nie mogę go przepchnąć do góry, bo się blokuje o ten płaskownik. Ja go nie odkręcałem, a też nie wygląda, żeby miało się coś przesunąć, bo miejsca nie ma...

• 3 miesiące temu...