Skocz do zawartości

Subaru ej20 - luzy zaworowe

IZO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Na tapecie jest Subaru z piecykiem 2.0 ej20 wolnossak + lpg

Gdzieś mi się w necie obiło o czy że w tych silnikach jest problem z luzami zaworowymi, a mianowicie luzy zamiast zwiększać, kasują się. Wiem czy grozi jazda na podpartych zaworach, ale nie mogę teraz za cholerę znaleźć info na ten temat i zastanawiam się czy mi się nie uroiło :D

No i mam kilka pytań.

1. Czy to prawda że w tych silnikach luzy zaworowe się kasują ? o ile wszystko dobrze ustaliłem są 2 typy ej20, mechanika i hydraulika i ja mam do czynienia oczywiście z mechaniką.

2. Co ile km zaglądać do zaworów ?

3. Fura lata na Lpg, czy to faktycznie skróci interwały jeśli chodzi o ustawianie luzów zaworowych ? takie wieści można w internecie znaleźć.

Generalnie chodzi o furę Mamuśki, oczywiście jej wszystko chodzi dobrze bez zarzutów :D ale ja jej nie wierzę i się martwię :D No i skasowanych luzów nie słychać.

Liczę szczególnie na Tommo, on zdaje się zjadł zęby na Subarakach :)

Już odpowiadam :-)

Luzy sprawdzasz co 50-60 tys km. Najczęściej wystarczy samo sprawdzenie. Jak trzeba regulować odkręcasz wałki i podmieniasz płytki. W 2.0 na nie ma kompensatorów hydraulicznych.

Oczywiście nowe uszczelki tylko ori, zamienniki będą ciekły.

Z którego roku ten ej20 ?

Audi Sport

W dniu 28.11.2015 o 21:31, Tommo napisał:

Jak będe przy normalnym kompie to wrzucę fajną pracę badawczą nt. wpływu zasilania LPG na trwałość zaworów.

Fajnie było by poczytać coś konkretnego a nie wiejskie mity i legendy, z góry dzięki !

W dniu 28.11.2015 o 21:31, Tommo napisał:

Izo a w moim tłok się poddał. Właśnie odbudowuje silnik na kutych gratach.

O ile dobrze kojarzę upalałeś na seryjnym słupku ? Ile czasu i jakie doładowanie znosił seryjny piec ?

To jakie doładowanie planujesz skoro kucizna wlatuję ? :D