kamin Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Witam - mam problem z jednym gaźnikiem ''kilofazera'' - po 2 sezonach wyjąłem gaźniki celem wyczyszczenia, nie robiłem tego pierwszy raz, ponieważ ponad 40 lat czyszczę i synchronizuję gaziory przy różnych swoich ''motórach'' sam i nigdy niczego nie zepsułem ;) Gaźniki były w miarę czyste, sprawdziłem czy trzymają zaworki paliwowe sprawdziłem ustawienie pływaków przedmuchałem dysze i kanały spężonym powietrzem i nie zmieniając ustawień gaźniki złożyłem. Problem jest taki że czwarty prawy skrajny cylinder nie pracuje na ssaniu. Po wyłączeniu ssania kolanko bardzo szybko się nagrzewa, silnik pracuje równo - gaźniki zsynchronizowałem - i nie przydusza się, świeca ma kolor kawy z mlekiem, po włączeniu ssania cylinder się wyłącza, świeca jest mokra. Te ''bolczyki'' od ssania pracują prawidłowo nie zacinają się wysuwają i chowają się bez zacięć, świece też zamieniałem, a nawet wkręciłem nową, hehe :) iskra jest bo strzela po uniesieniu fajki. Nie wyciągając gaziorów wyjąłem membranę z iglicą i sprawdziłem czy nie ma ''zonka'' regulacja składu mieszanki nic nie zmienia - nie mam już pomysła :)Wiem że muszę wyciągnąć z powrotem gaźniki, ale co zacząć sprawdzać? miał może kto podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Nie znam gaznikow kilofazera ale w moich starych Mikuni jedna z komor plywakowych ma zatkany malutki przelocik obsslugujacy ssanie, ktorego w zaden sposob nie dalo sie odblokowac i tez ten cylinder nie pali na ssaniu.Potem pracuje idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamin Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 No i tak może być u mnie :) Gaźniki staram się robić czysto, ale zawsze jakiś syf mógł się wdmuchnąć, najbardziej drażni mnie to że przed czyszczeniem było lepiej niż teraz ;) Czasu mi teraz trochę brak, jak je wyciągnę to dobrze było by wiedzieć od czego zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyWilk22 Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Może myjka ultradźwiękowa załatwiłaby sprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamin Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Hey - zacząłem temat to i go kończę - problem z gaźnikiem rozwiązałem, moto hula jak dzikie :) Podczas czyszczenia wykręcałem dysze i przedmuchiwałem sprężonym powietrzem, przy 3 i 4 gaźniku przedmuchałem zamontowane bo już mi się nie chciało wykręcać i to był błąd. W dyszę ssania było coś wbite, wyglądało jak mały robal bo miękkie ;) Musiałem ja to wdmuchnąć, bo przed czyszczeniem moto pracowało prawidłowo. No to nauczyłem się że dysze trza wykręcać i sprawdzać drożność, kosztowało mnie to prawie dzień roboty i nerwy :) Motocykl może stać brudny, ale jak coś mechanicznie ''nie teges'' to mnie to strasznie wkurza... :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorek Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 nie gniewaj sie kolego Kamin, ale jak czytam takie posty to nie wiem co mysleć, 40 lat czyścisz "gaziory" a popełniasz podstawowe błędy, sprawdzasz iskrę przez podniesienie fajki??? przedmuchujesz gażnik bez wykręcenia dysz??? to może jeszcze sprawdz olej biorąc na palec krople i zmierz suwmiarką kiedy się "rozerwie" , kompletna porażka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamin Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 No pewnie że masz rację :) - kompletna porażka... :) A teraz połóż rękę na serduchu i powiedz ale szczerze - nie odpie...liłeś nigdy żadnego numeru? :) Wpadka może właśnie dlatego że te 40 lat... pierwsze gaźniki omal się jęzorem nie lizało i sprawdzało po trzy razy czy dobrze złożone. Ale poradziłem sobie jak by co :) a ktoś co zaczyna będzie wiedział jak nie należy tego robić :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorek Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Nie położę ręki na sercu ;-) Wesołych Świąt Bożego Narodzenia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi