rafal1730 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Witam, Yamaha FZR 600 3HE 1991 jak jest zimna, na ssaniu to pluje z wydechu olejem.Gdy silnik jest ciepły problemu już nie ma.Początkowo myślałem, że to złej jakości paliwo, ale dolewałem jakiegoś środka do usuwania wody i to raczej jest olej, bo nic nie pomogło. Przebieg motocykla to ponad 74 tysiące, ale z tego co wyczytałem to te silniki wyciągają dużo więcej.FZR'ka była sprawdzana na hamowni i różnica w mocy była nawet nie 10 koni. Oleju dolewam średnio 100 ml na 1000 km. Potrafi też puścić białą chmurę dymu ale tylko i wyłącznie przy schodzeniu z wysokich obrotów np. gdy się przeciągnie na pierwszym biegu do końca i zamknie przepustnicę. Jaka może być tego przyczyna? Z góry dziękuję za pomoc ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 podchodząc praktycznie do problemu..... jeśli bierze Tobie setkę oleju na tysiaka a silnik prawidłowo pracuje to nie ma problemu Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proxma Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Chyba skończyły się gumki na zaworach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zmierz jej ciśnienie na cylindrach na sucho i z próbą olejową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.marcin Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 To czym pluje to może zwykła mieszanina zanieczyszczeń i skraplającej się wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 To czym pluje to może zwykła mieszanina zanieczyszczeń i skraplającej się wilgoci?właśnie... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal1730 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Tylko jak to rozpoznać czy to olej czy nie?Nie będę teraz wykręcał świec, bo jeżdżę codziennie, a musiałbym poza odkręceniem owiewek wyciągnąć chłodnice. Z tym wytrzymam się do końca sezonu gdzie i tak w planach mam ustawienie luzów zaworowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi