MatMax78 Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Witam, po wczorajszym upalaniu na torze coś się stało z licznikiem obrotomierza od Yamahy R6 2007, wskazówka zatrzymuje się na rożnych wartościach obrotów, nie odpowiada prawidłowo na reakcję przepustnicy. Po zgaszeniu silnika zatrzymuje się np. na 2000 obrotów. Czy to jest już po liczniku, czy takie elementy motocykla są naprawialne ?Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Napisz jakie wartości konkretnie pokazuje. Może to być kod błędu. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatMax78 Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 po przekręceniu kluczyka w stacyjce obrotomierz zatrzymuje się na różnych wartościach np. kluczyk w pozycji off przekręcam w pozycję on licznik zatrzymuje się na 2000, znów na off potem kolejny raz na on i zatrzymuje się na 6000. Tak na marginesie chciałem napisać Limo HELP :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Mat, obawiam się że za bardzo nie będę w stanie pomóc bo nie mam listy kodów błędów do R6. Jeśli masz serwisówkę to zobacz czy tam nie ma. A po odpaleniu moto co pokazuje obrotomierz? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatMax78 Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Po przekręceniu kluczyka z pozycji off na on, obrotomierz np. zatrzymuje się na wartości 2000, potem po wciśnięciu czerwonego guzika odpalania cofa się o 0,5 tysiąca, po jednym dodaniu gazu strzałka licznika robi takie dwa skoki do góry, to są skoki o jakieś 1,5 tysiąca, czyli razem robi 3000, po kolejnym pojedynczym dodaniu gazu kolejne dwa skoki i kolejne 3000 obrotów i tak do momentu maksa czyli 20 000, jak tam się zatrzyma, to po dodaniu gazu licznik skacze w granicach 18000 20000 tysiącach. Jeśli wyłączymy moto i przekręcimy kluczyk w pozycji off, potem zrobimy przed odpaleniem na on, licznik zatrzymać się może na rożnych wartościach tak jak pisałem np. 9000 ale procedura po dodaniu gazu jest taka sama, czyli raz dodam gazu licznik robi dwa kroki po 1500 tysiąca i tak samo do momentu aż dojdzie do 20000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Wygląda jakby sygnalizował jakiś błąd ale jaki to nie wiem. Nie bez powodu siedzę w gaźnikowcach ;) Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatMax78 Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Limo i tak liczę na Ciebie. :) Czy taki błąd można samemu zresetować tymi dwoma przyciskami koło obrotomierza, jeśli oczywiście to jest jakiś błąd, czy tylko zrobią Ci to w serwisie jak się podłączą z laptopem do R6 i będą mieli odpowiedni program ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Nawet jeśli można zresetować to nic to nie da, pojawi się znowu. Trzeba usunąć przyczynę. Tak że na samo kasowanie błędu nie ma co jechać do serwisu bo tylko wyrzucisz kasę w błoto. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Serwisowka do ręki, odczytać błąd i skasować. Ponownie włączyć i sprawdzić czy powrócił. Są błędy chwilowe i błędy spowodowane usterką jakiegoś elementu.Sprawdź co to za błąd i czy jest to stały czy chwilowy. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 w tym modelu kody wyswietla LCD, poza tym wszystkie kody blędów i całą obsługę kompa masz właśnie w autodiagnostyce w tym sprzęcie... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatMax78 Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) ja nie znam angielskiego :) manuale są w tym języku nic nie znalazłem po naszemu. Wszystko co osiągnąłem, to w naszym kraju i się tego nie wstydzę :)Janusz jak wiesz co zrobić to napis na PV :) albo pojadę bez obrotomierza następnym razem :) Edytowane 29 Lipca 2015 przez MatMax78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi