dazametzm Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Witam wszystkich. Proszę was o pomoc, mam motocykl Suzuki gz 250 marauder. Ten sam silnik jest w Suzuki GN 250. Problem z silnikiem. Pewnego razu zaczeło coś metalicznie stukać w silniku ( wraz z obrotami silnika częstotliwość stukań rośnie ) - poza stukami nie było innych objawów. Podjechałem do mechanika i powiedział, że ciało obce w cylindrze. Rozebrałem i nic nie znalazłem więc skręciłe i jeździłem dalej. Po ok. 1,5 tys kilometrów podczas jazdy nagle zgasł, wynikiem tego było: zawory wraz ze świecę uderzyły w tłok, świecę urwało i pogieło zawory, uszkodziło gniazda zaworowe w głowicy, przytarło wałek rozrządu i krzywkę. Dałem silnik do remontu. Głowica zrobiona, zawory wymienione całość poskładana odpalam i ten sam stukot, od razu zgasiłem i już nie mam pomysłu co mu jest. Napinacz łańcuszka rozrządu ma jeszcze regulacje, jak dokręcał napinacz to silnik gaśnie - czyli napinacz i łańcuszek można wykluczyć. Ustawienie rozrządu jest zgodne ze znakami więc to też wykluczam. Wał jest na łożysku, a nie na panewkach więc też wykluczam. Tłok wraz z mocowanie do korbowodu jest nowe, nie ma luzu. WIĘC CO MU JEST ?? POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 (edytowane) Czekaj, pisz jaśniej. Naprawiony i dalej jest coś nie tak? Napisz co się teraz dzieje, bo albo żem ślepy albo tego tu nie ma. Dobra - jestem ślepy. Luzy zaworowe ustawione? Kosz sprzęgłowy cały? Edytowane 21 Lipca 2015 przez Brzoz3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dazametzm Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Luzy ustawione, kosz cały. Odgłos dochodzi jakby z głowicy, tak się zastanawiam czy nie dźwigienki zaworowe.O kolega z Wołomina, jestem z Kobyłki jak się znasz to może podjedziesz zobaczyć - może coś wykminisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Do połowy sierpnia jestem tak zaje**ny robotą, wyjazdami etc, że nie da rady :-). Sam robiłeś ten remont czy mechanik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIKOWSKI Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Wał jest na łożysku, a nie na panewkach więc też wykluczam. Tłok wraz z mocowanie do korbowodu jest nowe, nie ma luzu. A co z dolnym łożyskiem (stopy) korby ?Sprawdzałeś ? Cytuj Nie sztuką jest się rozpędzić.Sztuką jest wyhamować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 jeśli silnik pracował z małą ilością oleju (trochę pijus więc trzeba pilnować) to najpierw lecą koniki i łożyskowanie kosza sprzęgłao ile kosz cichnie po wysprzęgleniu to w czasie jazdy jest właśnie wrażenie jakby coś się tłukło w głowicy, Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dazametzm Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Remont robił mechanik. Silnikowi nigdy nie brakowało oleju.Dolnych łożysk nie sprawdzałem, ale łożyska to szumią jak już klepią to po łożyskach.W głowicy klepie nie zależnie czy jest sprzegło czy nie. Obstawiam w dalszym ciągu dźwigienki zaworowe, tylko nigdzie nie mogę takich dostać, szukałem w necie i nie znalazłem. Może znacie jakieś do część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkor7 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Witam, po wymianie linki sprzegła nie moge uruchomic moto w ogole nie kreci, ktos cos pomoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi